2014-01-27 01:04:08
Φωτογραφία για Eυρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Των Προσωπικών Δεδομένων
Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του... Συμβουλίου της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων .

Το Διαδίκτυο έχει γίνει πλέον, βασικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας , με χιλιάδες νέους χρήστες καθημερινά και σε μια Ενωμένη Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη έχει πλέον καταστεί σαφές ότι, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το Νομικό Πλαίσιο της Ε.Ε αλλά και των Κρατών μελών θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν καλύπτει πολλά κενά, αλλά δυστυχώς δεν έχει τελειοποιηθεί η Προστασία των Προσωπικών δεδομένων των Πολιτών …..

Να θυμίσω ότι Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται , όπως: ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση, οικονομική κατάσταση οικονομική συμπεριφορά κ.λ.π.


Nα θυμίσω το δικαίωμα των πολιτών – Χρηστών κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο να μπορούν να επισκεφτούν όποια ιστοσελίδα επιθυμούν , με ασφάλεια και σιγουριά, χωρίς να είναι ευάλωτοι, σε υποκλοπές προσωπικών στοιχείων και κωδικών, σε απάτες και άλλους κινδύνους.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι Κυβερνήσεις καταβάλουν προσπάθειες ώστε το Ιντερνέτ να έχει ασφαλή πλοήγηση για τον πολίτη , δυστυχώς ακόμη και σήμερα, όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνους από ανασφαλή συστήματα που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα μας ..

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Προστασία των Προσωπικών δεδομένων, εμείς οι Καταναλωτές , χρήστες του Ιντερνέτ να Υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι απαιτούμε από το νέο ψηφιακό περιβάλλον : Δικαίωμα στην πρόσβαση, στην ψηφιακή πληροφορία , Δικαίωμα σε ασφαλή δίκτυα και υπηρεσίες ..

Να θυμίσω ότι η ασφάλεια του διαδικτύου αποτελεί ευθύνη των επιχειρήσεων και όχι των καταναλωτών. Οι καταναλωτές δικαιούμαστε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, το μορφωτικό μας επίπεδο, την κοινωνική μας τάξη, την οικονομική μας κατάσταση ή τη σωματική μας ακεραιότητα.

Θα πρέπει να αντιληφτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ενημέρωση του ευρωπαίου πολίτη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, αποτελεί προϋπόθεση της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.

· Ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής και Υπεύθυνος Γραμματέας του ΙΝΚΑ/ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ