2014-01-27 02:58:10
Φωτογραφία για Συνεχείς μετασεισμοί στην Κεφαλλονιά - Χωρίς ρεύμα μέρος του νησιού - Αποκλεισμένα χωριά και ζημιές σε σπίτια και δρόμους
Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε στις 15:55 το μεσημέρι της Κυριακής τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί, 4,4R, 3,9R και 4,2R.

Το επίκεντρο εντοπίζεται τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ληξουρίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Σεισμολογικό Εργαστήριο Πατρών, ο σεισμός στην Κεφαλονιά ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ, (5,9 και 5,7 οι προηγούμενες εκτιμήσεις) με εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα και επίκεντρο επτά χιλιόμετρα βόρεια από το Ληξούρι.

Όπως μετέφεραν στο patrisnews.gr κάτοικοι της περιοχής του Φισκάρδου, η σεισμική δόνηση ήταν απίστευτα ισχυρή και προκάλεσε διακοπή ρεύματος, ενώ αρκετοί κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Κάτοικοι της Κεφαλονιάς δήλωσαν πως δρόμοι έχουν ανοίξει στα δυο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική, στα Τρίκαλα, στη Λαμία, ενώ στον Πύργο οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους!


Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς: Σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού

Για εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί έκανε λόγο μιλώντας στο protothema.gr o αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης Σωτήρης Κουρής.

Ο κ. Κουρής τόνισε ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και έχει βγει στους δρόμους. Σημαντικό είναι το πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του νησιού από πτώσεις βράχων σε διάφορα σημεία. Όπως είπε ο κ. Κουρής η ηλεκτροδότηση του νησιού διεκόπη την ώρα του σεισμού αλλά αποκαθίσταται σταδιακά. Κατά τον κ. Κουρή δεν υπάχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματίες.

Η φωτογραφία που δημοσιεύεται είναι από το Ληξούρι

Κατολισθήσεις στο δρόμο προς το Φισκάρδο

Εκτεταμένες ζημιές στην Κεφαλονιά

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πυροσβεστική στην Κεφαλονιά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Αναφέρονται ρωγμές σε πολλά σπίτια.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι του Αργοστολίου εχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, όπως το γήπεδο Αργοστολίου.

Αναφέρονται ζημιές στο δρόμο κοντά στο λιμάνι του Ληξουρίου. Κάτοικοι της Κεφαλονιάς με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr τονίζουν ότι επρόκειτο για πολύ μεγάλο σεισμό. Ως αποτέλεσμα του σεισμού, στα περισσότερα σπίτια σημειώθηκαν ζημιές από αντικείμενα που έπεσαν από τα ράφια. Πολλοί Κεφαλονίτες βρίσκονται στα αυτοκίνητά τους αφού οι μετασεισμοί είναι συνεχείς.

Εκκενώθηκε το γηροκομείο Ληξουρίου - αποκλεισμένοι στους Πετανούς

Οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι του γηροκομείου Ληξουρίου μεταφέρονται σε κοντινή εκκλησία καθώς το κτήριο ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από την Κεφαλλονιά κάτοικοι του νησιού έχουν αποκλειστεί στους Πετανούς και επιτόπου σπεύδει περιπολικό.

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί πάρα πολύ, είναι έξω στους δρόμους παρά την κακοκαιρία που επικρατεί. Την ώρα του σεισμού σε πολλές περιοχές κόπηκε το ρεύμα. Αντικείμενα έχουν πέσει σε πολλά σπίτια, έχουν πέσει και μαντρότοιχοι και έχουν κλείσει δρόμοι» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί η δημοσιογράφος του kefalloniapress.gr Ελένη Χιόνη στο δημοσιογράφο του protothema.gr Μάριο Καλογερόπουλο.

Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς.

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού, ενώ ένα γήπεδο έχει ανοίξει στα δύο.

Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς: Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Για ρωγμές σε σπίτια, σε δημόσια κτίρια, καταρρεύσεις μαντρότοιχων και προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Σπύρος Ματιάτος. Ο κόσμος είναι αναστατωμένος αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων συμπλήρωσε ο κ. Ματιάτος, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στους δρόμους οι κάτοικοι - Μαρτυρίες από το νησί

«Για προληπτικούς λόγους μας έχουν φέρει στη σχολή πολλά παιδάκια αλλά και ανθρώπους με ορθοπεδικά προβλήματα από το νοσοκομείο. Εδώ είναι και όλο το προσωπικό της σχολής έτοιμο για να παράσχει κάθε βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται στο νοσοκομείο αλλά και στη σχολή εξαιτίας του σοκ που έχουν υποστεί από το σεισμό».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Σπύρος Σακαλής, διευθυντής νοσηλευτικής σχολής Κεφαλονιάς,

Η Μαντώ Διαμαντάτου, κάτοικος Κεφαλονιάς, είπε ότι την ώρα του σεισμού βρισκόταν μέσα στο σπίτι της.

«Τρομάξαμε πάρα πολύ. Το κούνημα ήταν τόσο δυνατό που νομίζαμε πως θα γκρεμίζονταν το σπίτι. Προλάβαμε και βγήκαμε από αυτό μόλις σταμάτησε», δήλωσε.

«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ δυνατός, μέσα στο σπίτι έσπασαν πάρα πολλά πράγματα. Από το ράφι έπεφταν ποτήρια, πιάτα ενώ τα παιδιά φώναζαν από τον τρόμο τους», είπε άλλος ένας κάτοικος της Κεφαλονιάς, ο κ. Λεωνίδας Αποστολάτος.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Στα 5,9 Ρίχτερ ο σεισμός

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών πρόκειται για πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 6χλμ. βορειανατολικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην νομάρχης Κεφαλλονιάς, Διονύσης Γεωργάτος, δήλωσε ότι έχουν υποστεί ζημιές σπίτια σε Αργοστόλι και Ληξούρι, σε ορισμένα, δε, παλαιότερα σπίτια υπάρχουν και ρωγμές. Παράλληλα από τη δόνηση έπεσε βράχος στο δρόμο προς Βλαχάτα στο ύψος του Νταμαρίου και ήδη τα συνεργεία σπεύδουν να καθαρίσουν το όδοστρωμα. Όπως είπε μπορεί η περιοχή να είναι συνηθισμένη σε μεγάλους σεισμούς αλλά ο κόσμος έχει αναστατωθεί.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην δυτική Ελλάδα και στην Πάτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δόνηση έγινε αντιληπτή στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, ακόμη και στην Αθήνα.

Για ρωγμές σε σπίτια, σε δημόσια κτίρια, καταρρεύσεις μαντρότοιχων και προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Σπύρος Ματιάτος. Ο κόσμος είναι αναστατωμένος αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων συμπλήρωσε ο κ. Ματιάτος, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μάλιστα, τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο πολλοί κάτοικοι βγήκαν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Πελοπόννησο.

Πηγές: newsit-protothema
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ