2014-01-27 20:35:03
Φωτογραφία για Σε επιφυλακή για την Κεφαλονιά - Οι σεισμολόγοι φοβούνται τώρα Κορινθιακό και Ελληνικό Τόξο
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κεφαλλονιά.

Όπως δηλώνουν, ακόμα δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτό που τους κάνει να διατηρούν επιφυλάξεις είναι το γεγονός ότι η Κεφαλλονιά περιτριγυρίζεται από τρία ενεργά ρήγματα, τα οποία στο παρελθόν έχουν «δώσει» σεισμούς 7 Ρίχτερ.

Στο νησί υπάρχει εγκατεστημένος ένας σεισμολογικός σταθμός, ενώ από το μεσημέρι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας βρίσκεται στην Κεφαλλονιά και αναμένεται να τοποθετήσει σε κομβικά σημεία της περιοχής ακόμη πέντε σταθμούς για να μπορούν οι επιστήμονες να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μελετούν τη σεισμική ακολουθία.


Το ρήγμα Μετασχηματισμού της Κεφαλλονιάς

O καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Καρακώστας μίλησε στο zougla.gr για το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλλονιάς, το ρήγμα Μετασχηματισμού.

Πρόκειται για ένα ρήγμα στο οποίο συγκεντρώνεται πάρα πολύ μεγάλη σεισμικότητα. Το ρήγμα Μετασχηματισμού είναι 130 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη Βόρεια Λευκάδα και φθάνει δυτικά από το βόρειο άκρο της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, «το Ελληνικό τόξο και ο Κορινθιακός συνδέονται άμεσα με το ρήγμα Μετασχηματισμού, που δίνουν όμως αρκετά μικρότερους σεισμούς από 6R».

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» συμπλήρωσε.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ