2014-01-28 06:24:06
Φωτογραφία για «Χρυσές» δουλειές κάνουν οι απαγωγείς της Αλ Κάιντα
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν λάβει 120 εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα τα τελευταία 10 χρόνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η... αμερικανική κυβέρνηση επαινώντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προτρέπει τις χώρες να μην πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσεις απαγωγής, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τα λύτρα «για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, όπως την πληρωμή μισθών και την πρόσληψη και εκπαίδευση νέων μελών» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Το ψήφισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, καλεί τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των απαγωγών. Παράλληλα, καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να σταματήσουν ολοκληρωτικά οι πληρωμές λύτρων σε τρομοκράτες.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιλ Γκραντ, είπε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο αυτόνομο ψήφισμα με στόχο τη διακοπή της ροής των χρημάτων σε τρομοκράτες που αφορά σε απαγωγές.


Πρόσθεσε επίσης ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 105 εκατομμύρια δολάρια από λύτρα τα τελευταία 3 χρόνια.

«Οι σημερινές ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των απαγωγών που έχουν στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων από λύτρα, κάτι που αποτελεί την κύρια χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων» σημείωσε.

Ωστόσο, η σημασία του ψηφίσματος τέθηκε υπό αμφισβήτηση υπό το φως των πρόσφατων υποθέσεων που αφορούσαν στις απαγωγές υπηκόων της Γαλλίας και της Δανίας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις καταβλήθηκαν τα λύτρα.

Τέσσερις Γάλλοι, οι οποίοι είχαν απαχθεί από μαχητές της αλ Κάιντα στη Δυτική Αφρική και κρατούνταν όμηροι για τουλάχιστον 3 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθεροι τον Οκτώβριο με τη βοήθεια της νιγηριανής κυβέρνησης. Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να καταβάλουν τα λύτρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν ενάντια στη γαλλική πολιτική, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο. Ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αμφισβήτησε τις αναφορές αυτές, ισχυριζόμενη ότι Γάλλοι πράκτορες παρέδωσαν λύτρα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα που εστάλη στο Μάλι, προκειμένου να φέρει πίσω τους άνδρες, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους απαγωγείς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ