2014-01-28 07:11:07
Φωτογραφία για Άτακτοι γιεγιέδες τα δελφίνια
"Γιεγιέδες", προφανώς λόγω του... ατίθασου χαρακτήρα τους αποκαλούν οι ψαράδες τα ρινοδέλφινα που επιμένουν να κυνηγούν τα ψάρια στα δίχτυα τους, προκαλώντας τους ανυπολόγιστες ζημιές...

ενώ ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι τελευταία εντοπίστηκαν τρία νεκρά δελφίνια που εκβράστηκαν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

"Κάθε χρόνο εντοπίζουμε σε ακτές δελφίνια και ο θάνατός τους αποδίδεται είτε σε ασθένειες, είτε σε ατυχήματα, είτε στον ανθρώπινο παράγοντα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος- ιχθυολόγος, Μάνος Κουτράκης, επικεφαλής του εργαστηρίου Εσωτερικών Υδάτων και Λιμνοθαλασσών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ).

Ωστόσο, όπως εξηγεί, υπάρχουν κάποια ρινοδέλφινα που αντί να τραφούν από το κυνήγι ψαριών, επιλέγουν να φάνε από τα δίχτυα, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς.

"Αρπάζουν ένα ψάρι από τα δίχτυα και πηγαίνουν προς τα πίσω, σχίζοντας πέρα ως πέρα το δίχτυ" περιγράφει, τονίζοντας ότι μ' αυτή τη ζημιά οι ψαράδες χάνουν όλη την αλιευτική περίοδο, αφού η αγορά νέων διχτυών έχει υψηλό κόστος.


"Όπως εκτιμούμε, κάποια δελφίνια του Θρακικού πελάγους φαίνεται να είναι 'εκπαιδευμένα' από γηραιότερα για να κυνηγούν μ' αυτόν τον τρόπο, συμπεριφορά που τη συναντάμε και σε άλλα θηλαστικά όπως στις όρκες.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι αν και μπορούν να βρουν για να φάνε από το κυνήγι σαρδέλες ή μπαρμπούνια, προτιμούν να φάνε κάτι... έτοιμο, δηλαδή τα ψάρια που είναι ήδη στα δίχτυα" τονίζει ο κ. Κουτράκης,

συμπληρώνοντας ότι τα ευφυή αυτά δελφίνια ξεκινούν να ακολουθούν τους ψαράδες μόλις αντιλαμβάνονται τον χαρακτηριστικό θόρυβο της τράτας που τίθεται σε λειτουργία!

"Καταλαβαίνουμε την ανυπολόγιστη ζημιά που υφίστανται οι ψαράδες και έχουμε κάνει πολλές φορές προτάσεις σε αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποζημιώνονται.

Δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι για οποιαδήποτε απώλεια ζώων από προστατευόμενα είδη πανίδας, μετά δηλαδή από επιθέσεις λύκων ή αρκούδων στα κοπάδια τους και να μην αποζημιώνονται οι ψαράδες" καταλήγει, τονίζοντας ότι αυτό, φυσικά, δεν δικαιολογεί τη θανάτωση δελφινιών.

"Περιμένουμε από το 1986 μια υπουργική απόφαση"

Τη δική του άποψη στα πολλά προβλήματα των ψαράδων, που δεν εστιάζονται μόνο στις "επιθέσεις" των ρινοδελφινιών, κατέθεσε ο πρόεδρος παράκτιων αλιέων Παναγιώτης Καραπαναγιώτης,

επισημαίνοντας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι από το 1986 περιμένουν την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης ή προεδρικού διατάγματος, για να μπορούν να αποζημιώνονται οι ψαράδες για τα σκισμένα δίχτυα που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν ολόκληρες αλιευτικές περιόδους.

"Ο πληθυσμός των δελφινιών", λέει, "έχει γίνει τεράστιος τα τελευταία χρόνια. Αυτά, όταν βρουν δίχτυα, επειδή τεμπελιάζουν να κυνηγήσουν την τροφή τους, τραβούν τα ψάρια από τα δίχτυα που απλώνουν οι ψαράδες, με αποτέλεσμα αυτά να σκίζονται σε μεγάλο μέρος".

"Από το 1986", συνεχίζει ο κ. Καραπαναγιώτης, "που εναρμονίστηκε η χώρα μας με την κοινοτική νομοθεσία, τα κητώδη ζώα είναι προστατευόμενα είδη.

Μάλιστα, στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι οι ψαράδες, των οποίων οι περιουσίες και ο εξοπλισμός υπέστησαν ζημίες, θα αποζημιώνονται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Από τότε έως σήμερα, τα σωματεία μας έκαναν πάρα πολλές ενέργειες, ερωτήσεις έγιναν στη Βουλή, όμως δεν υπήρξε ούτε υπουργική απόφαση ούτε Προεδρικό Διάταγμα που να μας καλύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως γίνεται πολλές φορές για τους αγρότες με τις καλλιέργειες τους.

Δυστυχώς, αυτή είναι η ταχύτητα των διαδικασιών του ελληνικού κράτους".

"Έχουμε καταθέσει πάνω από πενήντα αιτήσεις μέχρι σήμερα. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει φορέας που αξιολογεί τις ζημιές, όμως εδώ δεν υπάρχει τίποτα.

Μιλάμε για ζημιές που μπορούν ν' αγγίζουν ακόμα και το 90% του εξοπλισμού μας. Ποιος θα αξιολογήσει αυτές τις ζημιές στη χώρα μας;

Αυτές κανονικά θα αποζημιώνονταν από κοινοτικούς πόρους, όμως δεν έχουν απορροφηθεί ποτέ αυτοί οι πόροι λόγω αδράνειας των εκάστοτε κυβερνητικών χειρισμών και των υπηρεσιών" καταλήγει ο κ. Καραπαναγιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ψαράς, για 50 μέτρα δίχτυα μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει από 20 έως και 80 ευρώ, ακόμα και κάθε εβδομάδα! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ