2014-01-28 21:49:18
Φωτογραφία για Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας: Όχι στη μεταφορά του Κτελ στους πρώην Μύλους Αγ. Γεωργίου
Το ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας είναι μια κερδοφόρα Ανώνυμη Εταιρεία που έχει το μονοπώλιο του υπεραστικού συγκοινωνιακού έργου του Νομού μας. Διαθέτει 140 περίπου λεωφορεία τα οποία πραγματοποιούν περισσότερα από 300 δρομολόγια ημερησίως όπου διακινούνται άνω των 2 εκατομμυρίων επιβάτες ετησίως, επιπλέον μισθώνει οχήματα για την καθημερινή μεταφορά των μαθητών και εργαζομένων, τέλος λειτουργεί και ως τουριστικό γραφείο.

Η μεγάλη αυτή επιβατική δραστηριότητα, από χρόνια, χρειάζεται να μεταφερθεί από τον υπάρχοντα σ’ένα νέο μεγάλο σταθμό Λεωφορείων στην Πάτρα.

Η θέση αυτού του σταθμού δεν πρέπει να επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά την πόλη μας.

Γι’ αυτό ο νέος γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της Πάτρας, δεν προβλέπει την δημιουργία του στο κέντρο, αλλά περιφερικά όπως π.χ στην Ακτή Δυμαίων, σε κοντινή απόσταση με το νέο Λιμάνι, για να εξυπηρετεί και την μετακίνηση των επιβατών που φθάνουν εκεί.


Η Εταιρεία σε αντίθεση με το συμφέρον της λειτουργίας της πόλης μας, επιθυμεί την εγκατάσταση του σταθμού στους πρώην Μύλους Αγ. Γεωργίου, γιατί φοβάται, ότι στο μέλλον, όταν θα εκσυγχρονισθεί ο ΟΣΕ και θα λειτουργήσει νέος σταθμός τρένου στον Αγ. Διονύση, θα χάσει «πελάτες».

Η λογική αυτή σ’ άλλες μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη δεν βρήκε έδαφος. Όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν από το ΚΤΕΛ διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας διασφαλίστηκε η λειτουργία αυτών των πόλεων και τα ΚΤΕΛ δεν καταστράφηκαν.

Η επιθυμία της εταιρείας να γίνει ο σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων στο κέντρο, παρά την κοινή λογική και το επιστημονικά ορθόν, προσκρούει και στις απαιτήσεις και προδιαγραφές της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Όμως το συμφέρον της εταιρείας είναι πάρα πολύ μεγάλο, άρα οι νόμοι και τα διατάγματα πρέπει να «ερμηνευτούν» κατάλληλα!

Άλλωστε γι’ αυτό, μαζί με άλλους, έχουν φροντίσει ώστε το πολιτικό και κρατικό Σύστημα νάναι «ευαίσθητο» και υπάκουο σε σχετικές εξυπηρετήσεις.

Έτσι έχουμε μια σειρά μεθοδεύσεων που διαρκούν πολλά χρόνια και τώρα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Αρχικά το 2006 φαίνεται ότι δεν χρειαζόταν και πολύ προσπάθεια ώστε η Πολεοδομία Πατρών λίγο-πολύ να παραβλέψει ότι τέτοιοι σταθμοί Υπεραστικών Λεωφορείων εντάσσονται στις οχλούσες χρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΠΔ (ΦΕΚ 166) 1987 άρα απαγορεύεται η εκεί εγκατάστασή του.

Κατόπιν τον Οκτώβριο του 2007 υποβάλλει το ΚΤΕΛ μελέτη (Ν.Μηλιώνης-Α.Γόγολα) ώστε να γίνει ο απαιτούμενος από το άρθρο 7 του ΠΔ 79/2004 «καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας σταθμού», που ουδέποτε εγκρίνεται.

Ο σημερινός σταθμός εξυπηρετεί 2-2,5 εκ. επιβάτες και ο νέος θα εξυπηρετεί «φόρτο επιβατών της τάξεως των 3.000.000 ετησίως», (κατηγορία σταθμού 3).

Όμως στο οικόπεδο αυτό σταθμός 3ης κατηγορίας δεν επιτρέπεται να γίνει. Η «λύση» βρέθηκε υποβιβάζοντας την κατηγορία για μέχρι 1 εκ. επιβάτες.

Αργότερα εκδίδεται το Μάη του 2008 άδεια, η οποία ανακαλείται από τον τότε Νομάρχη σαν παράνομη το 2010, και εν συνεχεία ανακαλείται η ανάκληση! από την Περιφέρεια που μετά ξανααπορρίπτει την Ανάκληση της Ανάκλησης διότι εντωμεταξύ έχει αλλάξει το 2011 ο Διευθυντής Μεταφορών της Περιφέρειας ο οποίος καταγγέλλει πλειάδα παρανομιών και αρνείται κατηγορηματικά να ενδώσει για σταθμό δεύτερης κατηγορίας αφού ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ότι αυτό είναι ψευδές.

Σημειωτέον ότι είναι παράνομος ο σταθμός και λόγω γειτνιάσεως με τον ιερό ναό του Αγ. Διονυσίου σύμφωνα με το ΠΔ 79/2004 που δεν μπόρεσαν να παρακάμψουν με κάποιο έγγραφο του τότε υπουργού μεταφορών κου ΛΙΑΠΗ! που όπως ισχυρίζονταν η απαιτούμενη απόσταση δεν είναι κάτι το ανυπέρβλητο!

Μην νομίσει κανείς ότι το ΚΤΕΛ αποθαρρύνθηκε. Ως δια μαγείας υπογράφουν Υπουργοί και Πρόεδροι και εκδίδεται τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που μειώνει την απόσταση του σταθμού από τον Ιερό ναό αρκεί να συμφωνήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή του Κ. Δημαρά, οι Παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και άλλοι, φαίνεται ότι είναι απολύτως έτοιμοι να ισχυριστούν ότι δεν ΞΕΡΟΥΝ, δεν ΑΚΟΥΣΑΝ δεν ΕΙΔΑΝ:

α) Ότι σύμφωνα με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ο σταθμός θα εξυπηρετήσει επιβατική κίνηση 3ης κατηγορίας που ο εκεί χώρος δεν έχει τις προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά αποφεύγουν να ρωτήσουν τη στατιστική υπηρεσία για τον αριθμό εισιτηρίων του ΚΤΕΛ.

β) Ότι είναι οχληρή χρήση και απαγορεύεται

γ) Ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

δ) Ότι το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάτρας που οι ίδιοι νομοθέτησαν, δεν θέλει σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στο κέντρο αλλά π.χ. στην Ακτή Δυμαίων.

Βλέπουμε ότι κάποιοι πού ‘χουν μεγάλα συμφέροντα, τα προωθούν με κάθε τρόπο μέσω των παρατάξεων που οι ίδιοι φροντίζουν να αναδεικνύουν, οι οποίοι επιπλέον θρασύτητα ισχυρίζονται ότι ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ οι ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και οι ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί πολιτικές δυνάμεις να πάψουν να «ποιούν την νύσσαν» και να μην εγκρίνουν την απροκάλυπτη ποδοπάτηση των σωστών λειτουργών της πόλης μας αλλά και της νομοθεσίας που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει.

Καλεί τον Πατραϊκό λαό να αγωνιστούμε για Δημόσιο, σύγχρονο, φτηνό, ενιαίο σύστημα Αστικών και Υπεραστικών

Συγκοινωνιών που θα συμπεριλαμβάνει λεωφορεία, τρένα, προαστιακό σιδηρόδρομο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ