2014-01-29 18:04:15
Φωτογραφία για ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (VIDEO)
Κριτική κατά της κυβέρνησης για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με δήλωσή του, ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος, κάνει λόγο για δικαίωση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών μεγεθών».

«Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η όποια σταθεροποίηση επιτεύχθηκε «με την ταυτόχρονη εξασθένιση των μακροχρόνιων προοπτικών για ανάκαμψη, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διόγκωση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα, προβλήματα τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κινδύνους για τη μετέπειτα πορεία της χώρας», επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος.

Για άλλη μια φορά, προσθέτει ο βουλευτής «αποδεικνύεται ότι τα 2/3 ή 4/5 - ανάλογα με τη διάθεση του κ
. Στουρνάρα - της διαδρομής που έχουμε διανύσει για την προσαρμογή, είναι απλά αριθμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους έδειξε την πόρτα της εξόδου στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και καταδίκασε την πολιτική του», παρατηρεί με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Β. Καπερνάρος.

«Μόνο ντροπή θα έπρεπε να αισθάνονται εκείνοι που ψήφισαν τα μέτρα που, σύμφωνα με την έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, εξαθλίωσαν τους μικρομεσαίους και έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους. Σε συνδυασμό με την σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν, αντιληφθήκαμε όλοι οι ‘Έλληνες για ποιους εργάζεται και νομοθετεί αυτή η κυβέρνηση», προσθέτει.

«Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαίωσε αυτό που η ΔΗΜΑΡ τόνιζε από την πρώτη στιγμή της κρίσης. Εάν η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής αποσυνδεθεί από την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και εάν δεν ενσωματώσει κοινωνικούς στόχους, τότε μπορεί να μετατραπεί από εργαλείο εξόδου από την κρίση σε μέρος του προβλήματος», σχολιάζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές, αντί να στοχεύουν στην ανάπτυξη και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας «εξαντλούνται στην λογιστική διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, στην αποδιοργάνωση των αγορών εργασίας και προϊόντων, στην προστασία επιμέρους συμφερόντων και στην προσπάθεια περαιτέρω συμπίεσης του κόστους εργασίας».

Αντ. Σαμαράς: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας

Στον αντίποδα αυτών, την αντιμετώπιση της ανεργίας έθεσε ως προτεραιότητα για το 2014 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Όπως είπε, ανάκαμψη και μακροχρόνια ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί πλήρως η ανεργία και να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι. 

Σημείωσε πως αυτό, ναι μεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αλλά θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να αποδώσει πλήρως και γι' αυτό εξαγγέλλονται υποστηρικτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας μάλιστα πως «τα προγράμματα αυτά είναι μόνον η αρχή». 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, που απευθύνονται σε 440.000 ωφελούμενους, με τον κ. Σαμαρά να κάνει λόγο για δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης.

Τα προγράμματα

Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες. Σχετικά με τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, ο Πρωθυπουργός είπε πως αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Ενδεικτικά ανέφερε: 

Την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσειςΤην επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέωνΤην επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετώνΤην τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής ΑυτοδιοίκησηςΤην τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά θα έλεγα και αποφυλακισμένους και οροθετικούςΤις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουνΤην επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσειςΚαι παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής Όπως είπε, μερικά ήδη ξεκίνησαν ως επέκταση προγραμμάτων που ήδη εφαρμόστηκαν πέρσι, ενώ άλλα αποτελούν νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν άμεσα και βρίσκονται σε ένα τελευταίο στάδιο ωρίμασης.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», που είναι ο δεύτερος πυλώνας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος, που υπολογίζονται σε 240.000, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα έχουν τη δυνατότητα:

Είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τουςΕίτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότεροΕίτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

«Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, όχι με δανεικά»

Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα. «Τελείωσε η ανάπτυξη με δανεικά» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως σύντομα η μάχη κατά της γραφειοκρατίας θα γενικευτεί παντού. 

Ανέφερε ακόμη ότι «αυτά που εξαγγέλλονται είναι μόνο η αρχή», καθώς όπως παραδέχθηκε, η κοινωνία έχει πολλές πληγές και απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις. Επανέλαβε ακόμη ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και διαβεβαίωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να διορθωθούν οι αδικίες.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ