2014-01-30 03:35:08
Φωτογραφία για «Τρεις πυλώνες κατά της ανεργίας»
Στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας κάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος παίρνει πάνω του το επικοινωνιακό κομμάτι της προώθησης του κυβερνητικού έργου.

Ο Αντώνης Σαμαράς που από τις Βρυξέλλες μετέβη απ' ευθείας στην Κεφαλονιά προήδρευσε, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, κυρίως των νέων που πλήττονται σε σημαντικό βαθμό από την ανεργία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντ.Σαμαρά το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων υπολογίζεται σε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που όλα θα απορροφηθούν το 2014 και το 2015. Πηγή χρηματοδότησης θα αποτελέσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το προηγούμενο που τελειώνει με πλήρη απορρόφηση και το επόμενο που αρχίζει φέτος.

Το σύνολο αυτών που θα επωφεληθούν είναι πάνω από 440 χιλιάδες σημερινών ανέργων, 440 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και 240 χιλιάδων που είναι μεταξύ 15 και 24 ετών και δεν έχουν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία ως τώρα.


Αναλυτικότερα, οι δράσεις για την ενίσχυση της ανεργίας θα περιλαμβάνουν προγράμματα σε τρεις πυλώνες.

Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, αφορούν 114 χιλιάδες ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα.

Ενδεικτικά:

--την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

--την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων

--την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών

-- την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης

-- την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά θα έλεγα και αποφυλακισμένους και οροθετικούς

-- τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν

-- την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις

-- και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το Πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία». Ο πυλώνας αυτό θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δε φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος που υπολογίζονται σε 240 χιλιάδες θα έχουν την ευκαιρία:

--είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους

-- είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο

-- είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στόχος αυτού του προγράμματος, είναι μέσα στο 2014 και το 2015, να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν μάζεψε το πρώτο του ένσημο. Κι αυτά τα προγράμματα είναι εξειδικευμένα για μαθητεία, για κατάρτιση, για πρώτη επαγγελματική εμπειρία, για νέους από ευπαθείς ομάδες και για νεανική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, θα καλύψει εκείνους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, εκτός επιμόρφωσης και εκτός εργασίας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90 χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αλλαγές στο σύστημα θεώρησης ενσήμων

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από καίριες μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, θα δώσουν λύσεις στα μακροχρόνια προβλήματα της συνταξιοδότησης. Βασικό εργαλείο το ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας» με το οποίο θα μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να βλέπει, όποια στιγμή θέλει, ηλεκτρονικά, συγκεντρωμένα όλα του τα ένσημα κι όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές για όλο τον εργασιακό του βίο. Μέσα από τον «Άτλαντα» θα καταργηθεί η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, θα τερματιστούν οι ατέλειωτες ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών… Μέχρι το καλοκαίρι το σύστημα «Άτλας» θα είναι έτοιμο τουλάχιστον κατά 50%. Και από τα μέσα του 2015 θα είναι απολύτως λειτουργικό για όλους: εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή παρατείνεται κατά ένα χρόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογενειών τους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη συμπλήρωση 50 ενσήμων (αντί 100 που ίσχυε ως τώρα).

Επιπλέον, δίνεται παράταση κατά ένα έτος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους μακροχρόνια ανέργους, που η κάλυψή τους έληγε στις 28-2-2014, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

Ψηφίζεται σήμερα η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Για όσους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς τη δικιά τους υπαιτιότητα, συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των επιδομάτων μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε κι αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί όλες αυτές οι εκκρεμότητές.

Στροφή στην καθημερινότητα

Ο πρωθυπουργός με τις κινήσεις αυτές που γίνονται μέσα σε 48 ώρες προσπαθεί να ενισχύσει ο ίδιος το προφίλ της κυβέρνησης το οποίο και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει πληγεί σημαντικά.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει αύριο στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ με στόχο την συσπείρωση στο εσωτερικό του κόμματος,

Θα κηρύξει και την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ