2014-01-30 13:53:58
Φωτογραφία για Σχετίζεται η χθεσινή δόνηση στις Καμάρες Αχαΐας με τις δονήσεις της Κεφαλονιάς; - Ποιο ρήγμα ενεργοποιήθηκε
Με μετασεισμούς που εκδηλώνονται ακόμη και ανά λεπτό συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στο νησί της Κεφαλονιάς.

Μέχρι χθες το βράδυ οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είχαν καταγράψει 25 δονήσεις ισχυρότερες των 4 Ρίχτερ και περισσότερες των 130 με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 Ρίχτερ, ενώ συνολικά οι ερευνητές είχαν αναλύσει 248 δονήσεις.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εκδηλώνονται σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Aσσου Κεφαλονιάς από ρήγμα που ενεργοποιήθηκε μετά τα 6 Ρίχτερ της Κυριακής.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο και βρίσκεται στον κόλπο του Μύρτου ανοιχτά της Ασσου, δεν έχει σχέση με το ρήγμα στο οποίο οφείλεται ο προηγούμενος σεισμός. Ως αυτή τη στιγμή έχει δώσει 70 δονήσεις με μεγαλύτερο μέγεθος ένα 4,2 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης», λέει ο ίδιος στο «Εθνος».


«Προφανώς ενεργοποιήθηκε μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση. Πρόκειται για μια διέγερση την οποία δεν χαρακτηρίζουμε ως άμεσα ανησυχητική, όμως χρειάζεται να παρακολουθούμε το φαινόμενο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί». Σχολιάζοντας τη σεισμική δόνηση των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε απόσταση 27 χιλιομέτρων έξω από την Πάτρα, ο κ. Γκανάς υποστήριξε κατηγορηματικά ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με τον σεισμό της Κεφαλονιάς καθώς η χθεσινή δόνηση έχει επίκεντρο στον Κορινθιακό Κόλπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αναθεωρημένες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το μέγεθος του σεισμού είναι τελικά 6 Ρίχτερ και όχι 5,8 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Με δεδομένο ότι επρόκειτο για έναν σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ είναι φυσιολογικό για μερικές εβδομάδες να έχουμε μετασεισμούς.

Κατά την παραμονή του στο νησί ο Α. Σαμαράς επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές, ενώ τόνισε ότι σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του σεισμού ένα πολύ μικρό ποσοστό κτιρίων υπέστη ζημιές

Μετασεισμοί

Αλλωστε η ακολουθία συνεχίζεται με έντονο ρυθμό. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με διαφορά ενός λεπτού εκδηλώθηκαν δύο δονήσεις με μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Η πρώτη στις 00.22 και η δεύτερη στις 00.23. Βρισκόμαστε σε μια φυσιολογική εξέλιξη», αναφέρει από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε μαζί με συνεργάτες του για δύο ημέρες στο νησί και προχώρησε σε υπαίθριες παρατηρήσεις ακολουθώντας τις έντονες κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς. Τις επόμενες ημέρες οι επιστήμονες θα συσχετίσουν στο εργαστήριο τα στοιχεία αυτά με τα ενόργανα σεισμολογικά ευρήματα με στόχο τη διαλεύκανση των χαρακτηριστικών του ρήγματος που προκάλεσε τον σεισμό της περασμένης Κυριακής.

ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Την εκτίμηση ότι η επιστημονική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει πού θα γίνουν σεισμοί στα επόμενα 10 χρόνια έκανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Η γνώση αυτή, είπε, είναι πολύτιμη για τη θωράκιση των κτιρίων της χώρας, δεδομένου ότι το 80% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό ή χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό. Αναφερόμενος στον σεισμό της Κεφαλονιάς επεσήμανε πως με τη δόνηση των 5,8 βαθμών εκλύθηκε ικανοποιητικό ποσό ενέργειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αφού το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 7 Ρίχτερ.

Κατερίνα Ροββά

Πηγή: ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ