2014-01-30 17:31:14
Φωτογραφία για Πάνω από 500 θεατές είδαν ήδη τον Ζωρζ Νταντέν του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Τουλάχιστον πεντακόσιοι θεατές είδαν τη νέα θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου το περασμένο τριήμερο 24-26 Ιανουαρίου 2014 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων ενώ κατάμεστο ήταν το θέατρο και στην αβάντ πρεμιέρ αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς που έγινε την περασμένη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Όσο για την επίσημη πρεμιέρα καθορίστηκε να γίνει αυτή την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, στις 21.15 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Η σκηνοθεσία και η πρωτότυπη μουσική της παράστασης είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Θοδωρή Αμπαζή. Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21;15, Σάββατο στις 18:30 & 21:30 και Κυριακή στις 20:00 έως και τις 23 Φεβρουαρίου 2014.

Ήδη για την παράσταση έχουν γραφτεί πολλά άρθρα σε Αθηναικές εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία, το Βήμα, η Καθημερινή αλλά και το «Έθνος» ενώ έχουν γίνει και αναρτήσεις άρθρων και βίντεο σε γνωστά σάιτ όπως tospirto, elculture, κ.α.


Τα πρόσωπα του έργου «Ζωρζ Νταντέν» αποτελούν φορείς ταξικής συμπεριφοράς και πράττουν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση σε ένα συνεχώς κλιμακούμενο παιχνίδι ρόλων. Το έργο, αν και συνδέεται με την παράδοση της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής φάρσας, η διασκέδαση συνυπάρχει με τη δριμεία κριτική. Ο συγγραφέας, ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, φέρνει στην επιφάνεια με λεπτότητα και θεατρική δεξιοτεχνία τα ελαττώματα και τις μικροπρέπειες των ανθρώπων.

«Αχ Ζορζ Νταντέν» είναι η φράση που επαναλαμβάνει ο ήρωας του έργου του Μολιέρου κάθε φορά που υποκύπτει στις απαιτήσεις των αριστοκρατών πεθερών του, όπως γράφει το «Έθνος».

Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που αναγκάζει τον επαρχιώτη γαιοκτήμονα Νταντέν να αποδεχθεί σωρεία ταπεινώσεων και δημόσιο εξευτελισμό; «Ο Ζωρζ Νταντέν έχει τόσο ανάγκη την εξουσία όσο και η εξουσία το χρήμα του Νταντέν», ανέφερε στο «Έθνος» ο Θοδωρής Αμπαζής. «Δύο διαφορετικά συστήματα σκέψης, μόρφωσης και ηθικής αναγκάζονται, λόγω των ιστορικών συνθηκών, να συνυπάρξουν με στόχο την επιβίωση. Η κάθε πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα: υπαναχώρηση ή εξαφάνιση; Κανείς δεν είναι έτοιμος για μια τέτοια συζυγία και, ως είναι φυσικό, δημιουργούνται συνεχώς συγκρούσεις, αποτέλεσμα μίας υφέρπουσας βίας.

Το έργο είναι το σκληρότερο που έχει γράψει ο Μολιέρος και ίσως το πιο ταξικό». Η υποταγή του Νταντέν στο τέλος («...παραιτούμαι δεν υπάρχει γιατρειά..») αφήνει τον θεατή αλύτρωτο και παράλληλα του θυμίζει τις δικές του υποχωρήσεις και ήττες». Ο Νταντέν παράγει, κατέχει πλούτο. Θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει κι αυτός τη θέση που του αναλογεί στην κοινωνία και να σταθεί ισότιμα απέναντι στους άλλους. Η ιστορία, όμως, δεν τον έχει οπλίσει ακόμη με αυτήν τη γνώση. Του φαίνεται αδιανόητο να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην αριστοκρατία και την Αυλή.

Μετά από 350 χρόνια αυτό το παράλογο παιχνίδι εξουσίας συνεχίζεται. Το “Αχ Ζορζ Νταντέν” ηχεί μέσα μας κάθε φορά που υποκύπτουμε σε νέους φόρους, κάθε φορά που δεχόμαστε αναντίρρητα νέες κοινωνικές ταπεινώσεις, κάθε φορά που βγαίνουμε από τις κάλπες των εκλογών. Αδυνατούμε όπως και ο Ζορζ να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς που παράγουμε, δημιουργούμε, αγωνιζόμαστε, έχουμε τη δύναμη να επέμβουμε σε όσα επιμελώς μας παρουσιάζονται ως δεδομένα».

Την ωραία μετάφραση υπογράφει ο Ανδρέας Στάικος. Παίζουν οι ηθοποιοί Διονύσης Βούλτσος ως Ζωρζ Νταντέν, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Κατριβέση, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας, Σοφία Σεϊρλή, Στέλιος Σοφός και η Ανδριάνα Χαλκίδη.

Βιόλα: Φώτης Παπαντωνίου

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων -Τηλ.2610273613

Τιμές εισιτηρίων:15 ευρώ γενική είσοδος, 12 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό και άνω των 65 ετών.

10 ευρώ το ομαδικό & η απογευματινή παράσταση του Σαββάτου (18:30) και 5 ευρώ για τους άνεργους και ΑΜΕΑ.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ