2014-02-01 01:44:07
Φωτογραφία για Αγρότες σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια έξω από την Τρίπολη [video]
Η πρώτη κινητοποίηση αγροτών της Πελοποννήσου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης, επί του αυτοκινητοδρόμου «Κορίνθου – Τρίπολης».

Αγρότες από την Αρκαδία (κυρίως από τα Δολιανά) και τους άλλους νομούς της περιφέρειας, πήγαν στα διόδια, μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και άνοιξαν για λίγη ώρα τις μπάρες, προκειμένου να περνούν ελεύθερα τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Η κινητοποίηση διήρκησε περίπου μία ώρα και κύλησε σε ήρεμους τόνους.

Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τη φορολόγηση του αγροτικού τους εισοδήματος, για την οποία είπαν ότι μετατρέπεται σε σχέδιο ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη.

Αντιδρούν μάλιστα στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, νόμος που τους βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους, όχι μόνο τους αγρότες αλλά και τους εμπόρους και λογιστές! "Τα έξοδα ξεκινούν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής ανεξάρτητα αν θα προκύψει τελικά φορολογητέο εισόδημα. Τα έξοδα τήρησης των βιβλίων, το τέλος επιτηδεύματος (μετά το 3ο έτος), τα πιθανά υπέρογκα πρόστιμα από την πιθανότητα παράληψης ενός τιμολογίου καθιστούν την διαδικασία καταστροφική" λένε.


Επιπλέον υποστηρίζουν ότι "η φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, στοχεύει στην εξαθλίωση του μικρομεσαίου αγρότη. Αν αυτός δεν συγκεντρώνει μια ικανή περιουσία που να του εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα (τσιφλίκια), αφαιρουμένων του κόστους παραγωγής – διαβίωσης – φορολογίας, θα είναι αδύνατο να επιβιώσει". Συνέπεια αυτού θα είναι η συγκέντρωση της αγροτικής ιδιοκτησίας σε λίγους.

Ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος από τη Μεσσηνία, τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν μια ακτιβιστική κίνηση, ώστε να περάσει το μήνυμα και στους υπόλοιπους αγρότες της περιφέρειας και να βγουν όλοι στο δρόμο και να διαμαρτυρηθούν, να ωθήσουν δηλαδή το μαζικό κίνημα, καθώς παρατηρείται ότι ο αγροτικός τομέας έχει απελπιστεί και η συμμετοχή των αγροτών σε κινητοποιήσεις είναι μικρή, λόγω των τραγικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα εις βάρος τους.

"Αυτό που λέγεται από το κεντρικά κανάλια ότι οι αγρότες δεν κόβουν τιμολόγια είναι ψέματα και κακώς ο κόσμος το πιστεύει", πρόσθεσε ο Γιάννης Λυριωτάκης (πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ασωπού - Μονεμβασιάς).

Αγρότες από τα Δολιανά Αρκαδίας, δήλωσαν ότι από τους 800 κατοίκους οι 650 ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, αλλά ακολουθούν τον κατήφορο, καθώς το κόστος για φάρμακα, λιπάσματα και ΔΕΗ είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να μην στέλνουν ούτε να παιδιά τους στα φροντιστήρια, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν!

Επίσης αναρωτήθηκαν τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια και γιατί να αναγκάζονται να πληρώσουν ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, τη στιγμή που όταν παθαίνουν ζημιά στην παραγωγή τους δεν αποζημιώνονται, επειδή η ζημιά δεν ξεπερνά το 40%!

Στο πλευρό των αγροτών ήταν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, Κώστας Ζαχαριάς, Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στα «δίκαια», όπως τα χαρακτηρίζουν, αιτήματα των αγροτών.

kalimera-arkadia.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ