2014-02-01 13:29:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Καταρρέει το βουνό στο Περιστέρι!
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η κατάσταση στο δημοτικό διαμέρισμα Περιστερίου του δήμου Ήλιδας, καθώς εντοπίζεται πλέον σοβαρότατο πρόβλημα στο βουνό στην θέση «Αετοφωλιά», όπου αποκαλύφθηκε εκτεταμένο ρήγμα και ήδη υπάρχουν μεγάλες υποχωρήσεις του εδάφους.

Χθες το πρωί επισκέφθηκαν το σημείο μηχανικοί του δήμου Ήλιδας μαζί με τον αντιδήμαρχο έργων κ. Δημήτρη Παναγιωτάρα, ενώ αυτοψία έκανε και ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου.

Κατεπείγον έγγραφο στην Περιφέρεια

Η κατάσταση στην περιοχή, πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκεται το φυλάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι κάτι παραπάνω από τραγική και ο δήμος Ήλιδας απέστειλε χθες κατεπείγον έγγραφο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας την άμεση αποστολή γεωλόγων στην περιοχή για να εξετάσουν το φαινόμενο και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Το βουνό υποχωρεί και ήδη έχει σχηματιστεί εκτεταμένο ρήγμα βάθους 30 μέτρων, ενώ έχουν αποκολληθεί τμήματα και σε ένα σημείο έχει σχηματιστεί κρατήρας! Ολόκληρη η περιοχή έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη και ο κ. Χριστοφόρου καλεί τους κατοίκους αλλά και τους κυνηγούς να αποφεύγουν τη διέλευση από το σημείο, γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.


Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτάρας, επισημαίνει ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να ελέγξουν το σημείο και να αποφανθούν για τη σοβαρότητα του προβλήματος και για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, είναι οι γεωλόγοι, γι’ αυτό και ζητείται η άμεση αποστολή τους από την Περιφέρεια, προκειμένου να δει και ο δήμος ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις του, αφού καθημερινά το βουνό ανοίγει όλο και περισσότερο και σε λίγο θα καταρρεύσει ολοσχερώς με απρόβλεπτες συνέπειες.

Λένε ότι φταίει ο σεισμός

Αν και οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν αυτοψία χθες στο σημείο και αποφάνθηκαν για τη σοβαρότητα, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα πρέπει να είχε ξεκινήσει με τις πυρκαγιές του 2007 και επιδεινώθηκε στην πορεία, ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Περιστερίου κ. Θανάσης Σεϊντής και κάτοικοι, επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπίσει κάτι σχετικό.

Ο κ. Σεϊντής που μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς», υποστήριξε ότι το πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του λίγο πριν το σεισμό της Κεφαλονιάς, σε μία άλλη μικρή σεισμική δόνηση και η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη στιγμή που έκανε το μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς.

«Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τους σεισμούς. Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί έχει μεγάλο μήκος και μεγάλο βάθος και κόβεται όπως σπάει το μπετόν. Είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα» υπογράμμισε ο κ. Σεΐντής.

Αποκλεισμένο το χωριό

Πέρα από το βουνό όμως, ολόκληρο το Περιστέρι βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε ότι αφορά το αγροτικό οδικό δίκτυο.

Το μισό χωριό σχεδόν έχει αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις και οι κάτοικοι αδυνατούν να προσεγγίσουν τα χωράφια τους. Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, πολλά τμήματα έχουν υποστεί καθιζήσεις, ενώ οι κατολισθήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Χθες υπέστη σοβαρότατη καθίζηση τμήμα του δρόμου στην περιοχή «Καμινάκια» και είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και για κατοικίες. Οι κάτοικοι ολόκληρου του χωριού έχουν περιέλθει σε απόγνωση και ζητούν άμεσα παρεμβάσεις.

«Το μισό χωριό είναι αποκλεισμένο από τις κατολισθήσεις και το λέμε συνέχεια στο δήμο. Δεν είμαστε πεδινό χωριό, είμαστε το πιο ορεινό χωριό του δήμου Ήλιδας και πρέπει να κάνουν κάτι. Τι θα απογίνει ο κόσμος;» επεσήμανε ο κ. Σεϊντής.

Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στη θέση «Αστερέϊκα» στο ύψος της Σοχιάς, όπου οι κατολισθήσεις δεν έχουν τέλος και ήδη έχουν υποχωρήσει πολλά δένδρα στο σημείο και η διέλευση είναι πλέον αδύνατη.

Ο κ. Παναγιωτάρας πάντως, έκανε λόγο για άμεσες παρεμβάσεις και οι κάτοικοι τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας βέβαια και το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Μαρία Καραμπάτση - patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ