2014-02-01 16:18:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Μαθητές ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και καθηγητές: Είμαστε άνθρωποι – Όχι αριθμοί
«Μαλαματένια λόγια στο μαντήλι

τα βρήκα στο σεργιάνι μου προχθές

τ’ αλφαβητάρι πάνω στο τριφύλλι

σου μάθαινε το αύριο και το χθες

μα εγώ περνούσα τη στερνή την πύλη

με του καιρού δεμένος τις κλωστές…»

Με τα « Μαλαματένια λόγια», απάντησαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ που έδωσαν δυναμικό «παρών» στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που από ένα σημείο και μετά εξελίχθηκε σε… μουσική διαμαρτυρία, στις ανάλγητες πολιτικές διάλυσης της τεχνικής εκπαίδευσης, στην μεγάλη Πανηλειακή συγκέντρωση καθηγητών, μαθητών , εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και πρωτοβάθμιων σωματείων του νομού, που έγινε στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Με το σύνθημα της ΕΛΜΕ Ηλείας «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ», απαίτησαν να σταματήσουν γενικώς οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και ειδικότερα στην εκπαίδευση, να σταματήσει η διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης, να επανενταχθούν οι καταργημένοι τομείς στο Νέο Λύκειο και να επιστρέψουν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Πύργου και καθηγητές και μαθητές των ΕΠΑΛ συνέχισαν και πραγματοποίησαν παράσταση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.


Συνθήματα, πανό , τοποθετήσεις καθηγητών, μαθητών των ΕΠΑΛ του νομού και όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, κυριάρχησαν στην χθεσινή πανηλειακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας στην κεντρική πλατεία Πύργου στις 11 το πρωί, όπου όλοι αγνοώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τον δυνατό αέρα, διατράνωσαν δυναμικά την απαίτησή τους να σταματήσει ο εφιάλτης των απολύσεων και η διάλυση του δημόσιου τομέα σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι «όλοι έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την εργασία». Σύντομες ομιλίες έγιναν από τους εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων της Ηλείας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, τις απλήρωτες καθηγήτριες των σχολείων, τους απολυμένους δημοσιογράφους της ΕΡΑ Πύργου, τους μαθητές των ΕΠΑΛ του νομού και την ΕΛΜΕ Ηλείας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου και με κύριο σκοπό - βάση των μνημονιακών της δεσμεύσεων- το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης στους ιδιώτες και την απόλυση εκπαιδευτικών έβαλε σε διαθεσιμότητα 1845 καθηγητές, αποκλείοντας περισσότερους από 20.000 μαθητές από την δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση.

Κλείνει τις ΕΠΑΣ Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ με την κατάργηση των τομέων Υγείας στα τρια ΕΠΑΛ του νομού, οδηγεί εκατοντάδες μαθητές της Ηλείας σε αποκλεισμό από την δημόσια δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, στην ουσία διαλύοντάς την. Τέλος ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι « Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των κενών με την επιστροφή των καθηγητών μας στα ΕΠΑΛ, την επαναλειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, να λάβει το Υπουργείο υπόψη τους τις χαμένες ώρες και να καθοριστεί τώρα η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων, να βρεθεί λύση για την απόκτηση των πτυχίων».

Όταν τελείωσαν όλες οι τοποθετήσεις, ακολούθησε πορεία με μπροστάρηδες τους μαθητές που κατέληξαν στα γραφεία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράσταση διαμαρτυρία των μαθητών των ΕΠΑΛ στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Δευτεροβάθμια, όπου αντιπροσωπεία τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Νίκος Αγγελόπουλος, καθώς ο Δ/ντής κ. Β. Δημητρέλλος έλειπε στην Λαμπεία και θα επισκεπτόταν το Λύκειο Σιμόπουλου όπου στο προαύλιο του σχολείου δημιουργήθηκε ρήγμα.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Γ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στους καθηγητές της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και που μπορεί στις 23 Μαρτίου πιθανότατα να είναι ουσιαστικά απολυμένοι. «Εμείς απαιτούμε να επιστρέψουν στο σχολείο και να συνεχίσουν τα μαθήματά τους κοντά στους μαθητές τους» τόνισε.

«Ξέρουμε πολύ καλά τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Δ/νση, όμως τα ζητήματα μένουν ανοιχτά σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό που καλύφθηκε σχεδόν με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και κάποιες προσλήψεις που έγιναν με μπλοκάκι στις ΕΠΑΣ και στα ΕΠΑΛ και το δεύτερο είναι το κομμάτι της ύλης, όπου κάποια μαθήματα δεν έχουν διδαχθεί καθόλου από την αρχή της χρονιάς και τα ερώτημα είναι αν θα υπάρχει πλήρης κάλυψη της ‘ύλης και όχι με την επίφαση, 15 σελίδες ανά μάθημα για να βγει η ύλη, γιατί ξέρουμε ότι παιδαγωγικά αυτό δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε ουσιαστικό. Ζητάμε να καθοριστεί η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων τώρα. » Επίσης ανέφερε ότι είναι αντιπαιδαγωγικό οι μαθητές μέσα στη χρονιά να αλλάζουν δύο και τρεις φορές καθηγητή και τόνισε ότι υπεύθυνο είναι το υπουργείο που από το καλοκαίρι έχει δημιουργήσει στους μαθητές και εκπαιδευτικούς μια απίστευτη ταλαιπωρία και αναπάντητα ερωτήματα.

Ο κ. Αγγελόπουλος με την σειρά του απάντησε ότι όλον αυτόν τον καιρό έχει και ο ίδιος δεχθεί ένα μέρος των Παθών από αυτόν τον Γολγοθά που τραβάνε και ότι οι ξέρουν οι εκπαιδευτικοί ότι προσπαθεί η Δ/νση κάθε μέρα να βρει λύσεις για να τους βοηθήσει να κάνουν τα χαρτιά τους. « Ξέρω τι σημαίνει αναδουλειά, ξέρω όμως ότι δεν είναι στο χέρι μας και δεν είναι και στο δικό σας χέρι. Μακάρι να μην βρεθεί κανένας στη θέση τους.»

Όσον αφορά τα μαθήματα, επισήμανε ότι «εμείς εδώ στην Δ/νση, είμαστε διεκπεραιωτές. Το κομμάτι που μας αναλογεί, ένα μεγάλο μέρος το έχω αναλάβει εγώ ως υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων, έχουμε λοιπόν προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε και την παραμικρή ευκαιρία για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.

Όσα είπε ο πρόεδρος, ο κ. Γιαννόπουλος, τα ξέρουμε και για τα μαθήματα που δεν γίνονται, και για τις ώρες και για τις ειδικότητες. 65 ώρες στο 2ο ΕΠΛΑ Πύργου και στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας είναι πολύ λιγότερες 17 που μπορούν να γίνουν μέχρι 4, η 2η ΕΠΑΣ δεν έχει κανένα κενό, η 1η ΕΠΑΣ 8 ώρες αρχιτεκτόνων δεν μπορούμε να προσλάβουμε – παρόλο που έχουμε άνθρωπο- γιατί δεν είναι κατηργημένη ειδικότητα, το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου δεν έχει πρόβλημα και το ΕΠΑΛ Κρεστένων έχει μονοψήφιο αριθμό έλλειψης ωρών. Έχουμε καθημερινή ενημέρωση για όλα, προσπαθήσαμε και στείλαμε καθηγητές να καλύψουμε τα κενά, αλλά πραγματικά σαν δάσκαλος σας λέω κι εγώ ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσουν προσθετικά. Στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας γίνεται προσπάθεια από τις 6 το πρωί ως τις 6 το βράδυ για να λύσουμε αυτά τα θέματα.»

Τέλος όσον αφορά την ύλη, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε είναι γεγονός ότι έχουν χαθεί πολλές ώρες αν και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γίνονται όλα, αλλά την Δευτέρα θα γίνει συνάντηση με τους υπεύθυνους από τα ΕΠΑΛ για τον συντονισμό της ύλης, αρμόδιος είναι ο κ. Α. Βέρρας απόλυτος γνώστης των θεμάτων αυτών και εν συνεχεία θα κάνουν τις προτάσεις τους.

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου - ilialive
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ