2014-02-03 08:20:02
Φωτογραφία για Ηλεία: «Μαχαιριά» στην κοινωνία η ενδοοικογενειακή βία
Αυξημένες εμφανίζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες μάλιστα έχουν φθάσει στο ακροατήριο και όλες έχουν οδηγήσει σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Πρόκειται μάλιστα για περιπτώσεις που αφορούν ελληνικά νοικοκυριά (και όχι αλλοδαπών) στα οποία κάποιο από τα μέλη, κυρίως ο άνδρας ασκεί κάθε μορφής βία.

Κοινή πεποίθηση είναι το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ύπαρξη αυτών των κρουσμάτων βίας.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνον στο Πρωτοδικείο Ηλείας από την αρχή της εφαρμογής του νόμου 3500/06 δηλ. από το 2007 υπήρξαν 181 υποθέσεις από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί 48 στο ακροατήριο και είναι καταδικαστικές. Άλλες 15 τέθηκαν στο αρχείο με την διαδικασία της «ποινικής συνδιαλλαγής» δηλαδή με την παρέμβαση του Εισαγγελέα κατά την οποία ο δράστης παραδέχθηκε την πράξη του αλλά υπεσχέθη ότι δεν θα την επαναλάβει (σ.σ. τις προϋποθέσεις τις αναφέρει η σχετική νομοθεσία).


Μεταξύ των καταδικαστικών αποφάσεων περιλαμβάνεται και μία πρωτοφανής άσκηση βίας από παππού στον εγγονό, η οποία δημιούργησε αίσθηση σε νομικούς κύκλους.

Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο ίσως την δυσκολότερη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η οικονομική κρίση από το 2010 έχει πάρει τη μορφή καταιγίδας, τίποτε δεν έχει μείνει ίδιο. Ούτε καν εμείς οι άνθρωποι, που μέσα σε μια νέα κατάσταση που διαρκώς διαμορφώνεται και είναι πρωτόγνωρη για όλους, αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές σε κάθε τομέα της ζωής μας. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς καταιγίδας είναι δυστυχώς και οι συνέπειες στο ψυχισμό μας. Υπάρχει γύρω μας διάχυτη απογοήτευση, απελπισία, προβληματισμός για το μέλλον και ένας απέραντος θυμός. Νιώθουμε αδύναμοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια κατάσταση, είμαστε ζαλισμένοι κάθε μέρα νέες ανακοινώσεις, περικοπές - περικοπές... Η ελληνική οικογένεια πλήττεται , οι γονείς είναι αποκαμωμένοι, τα ζευγάρια δυσκολεύονται να εκφράσουν ο ένας τα συναισθήματα του στον άλλον.

Η άποψη της Ψυχολόγου Ελένης Νιχωρίτη

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, διαπολιτισμικό και συναντάται σε κάθε κοινωνική τάξη. Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος δεν μπορούν να αποδοθούν με ακρίβεια, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων (κυρίως γυναικών), που υφίσταται την κακοποίηση, φοβάται να το καταγγείλει. Σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, υποφέρει τόσο ο κακοποιημένος γονέας (συνήθως σε αυτή τη θέση βρίσκεται η γυναίκα) όσο και τα παιδιά, τόσο ως μάρτυρες σκηνών βίας ή ακόμη και ως θύματα της βίας. Παιδιά κακοποιημένων γυναικών, πολύ συχνά είναι και τα ίδια θύματα κακοποίησης, η οποία εμφανίζεται σε διάφορες μορφές: λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική.

Τα παιδιά, θύματα της βίας, συνήθως παρουσιάζουν ψυχοσωματικά ενοχλήματα, είναι πιο επιρρεπή σε παραβατικές συμπεριφορές και συχνά από θύματα γίνονται θύτες, ενώ στην ενήλικη φάση τους εμφανίζουν δυσκολίες προσαρμογής στη δική τους οικογενειακή ζωή.

Το ήρεμο και αρμονικό οικογενειακό πλαίσιο είναι καθοριστικής σημασίας στη δόμηση μίας ομαλής προσωπικότητας και κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον, στο οποίο θα καλλιεργήσει τις ιδιαίτερες κλίσεις, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά του. Βασική λοιπόν μέριμνα των γονέων, είναι η εξασφάλιση τέτοιων ευνοϊκών συνθηκών. Όταν λοιπόν εμφανίζονται έντονα δυσλειτουργικά σημάδια στη σχέση των συντρόφων γονέων, προβάλει αδήριτη η ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισής τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η βοήθεια των ειδικών ψυχικής υγείας, μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση αυτών των ψυχοπιεστικών για όλα τα μέλη της οικογένειας καταστάσεων».

Δεδομένων των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση, ανεργία, μεγάλος αριθμός μεταναστών) και των εμπειρικών και ερευνητικών στοιχείων που αναδεικνύουν το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας ως ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα, προκύπτει η ανάγκη για ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της κακοποίησης. Η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική και λόγω του περιορισμένου αριθμού υπηρεσιών εξειδικευμένων στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει αδυναμία κάλυψης των αιτημάτων για διαχείριση περιστατικών κακοποίησης.

Η εξέλιξη της βίας και εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι αυξητική τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία μοιραία συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης αναπαράγοντας διαρκώς το φόβο της θυματοποίησης, και την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Επομένως η διαρκής εκπαίδευση του κοινού με στόχο την αλλαγή των κοινωνικών προτύπων που ευνοούν τη βία μέσα στην οικογένεια και η ευαισθητοποίησή του γύρω από τις επιπτώσεις της βίας στα θύματα και κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά, καθίσταται απολύτως αναγκαία. Η προαγωγή του «αθέατου» αυτού κοινωνικού φαινομένου ως ένα δημόσιο ζήτημα που να αφορά όλους, αναμφισβήτητα θα συμβάλλει στην μείωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και τη μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτή.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΤΟΣ   ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙΣΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΙΟ

2007   23  10  3

2008   32  7   4

2009   30  11  0

2010   10  3   2

2011   24  4   2

2012   35  4   4

2013   27  9   2

Οι υποθέσεις που τέθηκαν στο αρχείο αφορούν την ποινική διαμεσολάβηση.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ