2014-02-04 10:27:38
Φωτογραφία για Κεφαλονιά: Σεισμόπληκτο κηρύσσεται το νησί - Σε αυτοκίνητα, σκηνές και λεωφορεία των ΚΤΕΛ πέρασαν τη νύχτα
Το νησί εντός της ημέρας θα κηρυχθεί σεισμόπληκτο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέων Δημόσιων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Οπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια κυρίως στην περιοχή της Παλικής ενώ από σήμερα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο νησί έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη. Επίσης συνεχώς καταφτάνουν μηχανικοί, οι οποίοι θα ελέγξουν από μηδενική βάση όλα τα σπλιτια και τις υποδομές.


Τα ξημερώματα έφτασε στην Κεφαλονιά ένα ακόμη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με 1.000 υπνόσακους, 260 σκηνές, είδη πρώτης ανάγκης και άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι θα εξετάσουν τον βυθό στο Αργοστόλι για να δουν αν μπορούν να «δέσουν» τα πλοία «Χίος» και «Προμηθεύς». Υπενθυμίζεται ότι στο Ληξούρι βρίσκεται ήδη προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταφέρθηκε στο νησί με το πρώτο αεροσκάφος C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Επίσης, σύμφωνα με το Protothema.gr χθες το βράδυ αναχώρησε για την Κεφαλονιά το αρματαγωγό «Ικαρία» (θα φτάσει στο νησί το μεσημέρι), το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

Σε αυτοκίνητα, σκηνές και λεωφορεία των ΚΤΕΛ πέρασαν τη νύχτα

Υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και μακριά από τα σπίτια τους πέρασαν τη νύχτα πολλοί κάτοικοι της Κεφαλονιάς, έπειτα από τον νέο μεγάλο σεισμό των 5,7 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό και των 6,1 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειαακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και να αποφύγουν να μετακινούνται ασκόπως με τα αυτοκίνητά τους, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, πολλοί Κεφαλονίτες έχουν «εγκατασταθεί» πλέον στα ΙΧ τους.

Σκηνές στήθηκαν στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Παλική, ενώ διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό και δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως αποφασίστηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ληξούρι,αναφέρει το protothema.gr

Ήδη, ότο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο «Δευκαλίων». Ένα C-27 και ένα αρματαγωγό αναμένονται στο νησί, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και ενημερώνεται συνεχώς.

Ταυτόχρονα, την ανάγκη καταλυμάτων για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς επισήμανε, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης.

«Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε τις ανάγκες και θα εκτιμηθεί ποσά θέλουμε» πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι γενικά τα κτίρια του νησιού άντεξαν, αλλά καταπονήθηκαν περαιτέρω αυτά που είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο μεγάλο σεισμό.

Οδοιπορικό στις «πληγές» από τον Εγκέλαδο

Την ίδια ώρα, σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό, ένας κάτοικος της Κεφαλονιάς καταγράφει βήμα-βήμα τι συναντά κανείς σήμερα: κτίρια με ρωγμές που τρομάζουν, παλιές εκκλησίες με ολόκληρες τρύπες στους τοίχους, βράχοι που έχουν κατρακυλήσει, σκεπές που έχουν ξεκολλήσει, μάντρες που πια έχουν μείνει μόνο πέτρες και η προβλήτα του λιμανιού στο Ληξούρι, που έχει ξεκολλήσει.

Στο εσωτερικό των κτιρίων, τα πάντα έχουν αναποδογυρίσει: ντουλάπια άνοιξαν, ράφια έπεσαν, τα έπιπλα έφυγαν από τη θέση τους.

Ένα ακόμη χτύπημα για το νησί, που μετράει σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά ευτυχώς καμία ανθρώπινη απώλεια.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ EUROKINISSI
xespao
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ