2014-02-04 12:21:58
Φωτογραφία για Πύργος: Πρωτότυπες και άκρως χρηστικές και λειτουργικές δημιουργίες
Ένα Φωτοηλεκτρικό αμαξίδιο, ένα μεταλλικό στέγαστρο και μια βάση στήριξης των ποδηλάτων και... μοτοποδηλάτων τους, κατασκεύασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου, στους πρώτους μήνες διδασκαλίας για το σχολικό έτος 2013-2014. Πρόκειται για πρωτότυπες και άκρως χρηστικές και λειτουργικές δημιουργίες, που εμπνεύστηκαν και υλοποιήθηκαν, είτε απλά σαν εργαστηριακή εφαρμογή - πέρα από τις υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις του προγράμματος σπουδών τους, είτε στο πλαίσιο κάποιου διαγωνισμού ή έκθεσης που σκοπεύουν να συμμετάσχουν.

Το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου, όχι μόνο ενθαρρύνει, αλλά βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές του σε τέτοιες δραστηριότητες. Στα 40 χρόνια «ζωής και προσφοράς» του στην τοπική κοινωνία και εκπαίδευση, το «Τεχνικό» - όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν οι μαθητές του, ενεργοί και απόφοιτοι - δίνει βάση στη συνεργατική και βιωματική μάθηση στα εργαστήρια ειδικοτήτων τουΕργαστηριακού Κέντρου Πύργου, όπου οι μαθητές εργάζονται σε μικρές ομάδες και αναπτύσσουν δεξιότητες, απαραίτητες για την μελλοντική εργασία τους
. Οι εθελοντικές αυτές εργασίες, αυξάνουν το ενδιαφέρον των μαθητών, που ανταποκρίνονται με ζήλο στις «προκλήσεις» για θέματα της ειδικότητάς τους. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, δουλεύουν ομαδικά, καλλιεργούν και αναπτύσσουν ατομικές κλίσεις και δεξιότητες καθώς και την ικανότητα επίλυσης τεχνικών προβλημάτων κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση ενός έργου.

Οι κατασκευές τους Οι μαθητές του Ηλεκτρολογικού και Μηχανολογικού Τομέα, με τη βοήθεια και υποστήριξη και των υπεύθυνων καθηγητών τους, κατασκεύασαν - μεταξύ άλλων - ένα Φωτοηλεκτρικό αμαξίδιοκαθώς και ένα μεταλλικό στέγαστρο και μια βάση στήριξης των ποδηλάτων τους, αντίστοιχα.

Το Φωτοηλεκτρικό αμαξίδιο με ηλεκτρικό μοτέρ που τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκό πάνελ που φορτίζει και τις μπαταρίες του, είναι ένα πειραματικό τρίκυκλο αμαξίδιο που κατασκευάστηκε από τον Τομέα Ηλεκτρολογίας του σχολείου, στο πλαίσιο εφαρμογών ηλεκτροκινητήρων και φωτοβολταικων εγκαταστάσεων. Αποτελεί μια πρόταση αξιοποίησης ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Στο Εργαστηριακού Κέντρου Πύργου οι μαθητές Ηλεκτρολογίας, με την καθοδήγηση του καθηγητήΘανάση Πανόπουλου έφτιαξαν τον ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, έβαλαν ρόδες και ταχύτητες ποδηλάτου, ηλεκτροκινητήρα με ηλεκτρικό χειριστήριο με 2 ταχύτητες, και το φωτοβολταϊκό πανέλο 24 V. Στην δοκιμαστική του λειτουργία, έγιναν και οι ηλεκτρικές μετρήσεις ισχύος και φωτορεύματος. Το φωτοβολταικο πανέλο προσέφερε στους μαθητές ο υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου Olympic Engineering Ζώης Σιδηροκαστρίτης, ενώ κάποια από τα ποδηλατικά μέρη και εξαρτήματα προσέφερε το κατάστημα του Γιώργου Τουμπέκη.

Το Μεταλλικό Στέγαστρο, για τα μηχανάκια, κατασκευάστηκε από τους μαθητές του τομέα Μηχανολογίας, με την καθοδήγηση του Υπεύθυνου Εργαστηρίου καθηγητή Παναγιώτη Μπάστα. Επίσης, του μαθητές του Μηχανολογικού Τομέα, με την καθοδήγηση του Υπεύθυνου Τομέα Εργαστηρίου καθηγητή Νίκου Σταματελόπουλου, κατασκεύασαν και μια πρωτότυπη και λειτουργική Βάση Στήριξης για τα ποδήλατα και ποτοποδήλατά τους.

patrisnews.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ