2014-02-04 18:00:31
Φωτογραφία για Εξετάζουν το Αγρίνιο για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Το Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (20 Μαρτίου), να αρχίσει η υποβολή των αιτημάτων στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.

Όσον αφορά τις δύο αυτές περιοχές που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του cityvoice.gr, πριν λίγες ημέρες στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία είναι σε αρκετές δράσεις αποτελεί τον ρόλο τεχνικού συμβούλου ,βρέθηκαν το Αγρίνιο όπου επισκέφτηκαν αυτοδιοικητικές και προνοιακές υπηρεσίες προκειμένου να συγκεντρώσουν κοινωνικά στοιχεία, καθώς εξετάζουν σοβαρά η μια περιοχή να είναι το Αγρίνιο ή και γενικότερα η Αιτωλοακαρνανία.

Στην Αιτωλοακαρνανία η ανάγκη για κοινωνική προστασία είναι σήμερα μεγαλύτερη παρά ποτέ.Ο νομός μας θεωρείται από τους πλέον περιθωριοποιημένους σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, με την οικονομική κρίση, πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας, να έχει αυξήσει κατακόρυφα τη «ζήτηση» για κοινωνική προστασία.


Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, η μη αξιοποίηση των αεροδρομίων της περιοχής, η ανορθολογική αντιμετώπιση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, η έλλειψη τεχνογνωσίας και καινοτομίας στη νέα αγροτική οικονομία, η απουσία σιδηροδρομικού δικτύου, η ελλιπής διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, η αδυναμία οργάνωσης και διεύρυνσης του πρωτογενούς τομέα είναι κάποια από τα προβλήματα του Νομού, τα οποία αποτελούν και τους παράγοντες για την αδυναμία προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων που θα έδιναν απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας, θα απορροφούσαν σημαντικό αριθμό επιστημονικού και εργατικού δυναμικού και θα περιόριζαν σε έναν βαθμό τα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη ύφεση στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας, η αναστολή μέχρι σήμερα μεγάλων δημοσίων έργων, αλλά και τα αλλεπάλληλα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδήγησαν σε στρατιές ανέργων.

Τι είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ποιες πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής μας θα καλύψει αν εφαρμοστεί.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί στοχευμένη κοινωνική παροχή που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, και απευθύνεται σε οποιονδήποτε πληροί τα κριτήρια αυτά, χωρίς αποκλεισμούς. Το πρόγραμμα συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού με την κατάρτιση και την παρακολούθηση ατομικών σχεδίων δράσης, με στόχο την επιστροφή στην απασχόληση και την κοινωνική επανένταξη των δικαιούχων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι (που δεν καλύπτονται πλέον από το τακτικό επίδομα ανεργίας, επειδή έχουν εξαντλήσει την περίοδο επιδότησης).

Όσοι εργάζονται περιστασιακά ή χωρίς ασφάλιση (που δεν καταφέρνουν να στοιχειοθετήσουν ασφαλιστικό δικαίωμα ώστε να το αξιοποιήσουν σε περίπτωση ανεργίας, ασθενείας ή μητρότητας).

Οι αυτοαπασχολούμενοι σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις, και οι αγρότες σε εκμεταλλεύσεις χαμηλής απόδοσης.

Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα

Όσοι λόγω ασθένειας ή αναπηρίας δεν είναι σε θέση να εργαστούν (αλλά παρόλα αυτά δεν λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ).

Πηγή: cityvoice
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ