2014-02-04 19:38:09
Φωτογραφία για Νέα γερμανική πρόκληση: «Αφρικανική χώρα η Ελλάδα, δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ»
Μετά από δύο μνημόνια κι ένα PSI, που φέρουν και τις γερμανικές υπογραφές, οι Γερμανοί «φίλοι» μας «βγάζουν τώρα την ουρά τους απ’ έξω» και κατηγορούν τους Έλληνες για την κατάντια της χώρας μας.

Με... αφρικανική χώρα παρομοίασε εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του ΔΝΤ αλλά της Παγκόσμιας Τράπεζας, επειδή «δεν διαθέτει κρατικές δομές»!

Στην ίδια προκλητική τοποθέτηση, σε εκδήλωση του SPD στο Πότσνταμ, παρουσία του προέδρου της Ευρωβουλής και υποψηφίου του ΕΣΚ για την Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, το νούμερο 2 της γερμανικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εντάχθηκε στην ευρωζώνη «μόνο αφού παραποίησε όλα τα στοιχεία». Δεδομένου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αποτελεί βασικό δανειστή των 47 χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, ο υπαινιγμός του Γκάμπριελ ήταν παραπάνω από σαφής. Παράλληλα με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη χώρα μας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπεραμύνθηκε της πολιτικής Μέρκελ για την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι στην Ιρλανδία «φάνηκε το πρώτο φως».


Κανένα περιθώριο παρερμηνείας δεν άφησε επ' αυτού π επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφαν Κάμπετερ στην Μπούντεσταγκ, που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters. «Πέρα από τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, είναι απαραίτητη μια συντονισμένη βοήθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε διμερές επίπεδο. Το συντονισμό ανάμεσα στα υπουργεία (σ.σ.: δηλαδή την οικονομικό-πολιτική διακυβέρνηση της Ελλάδας) δέχτηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών (!)», τονίζει το δεξί χέρι του Σόιμπλε στους Γερμανούς βουλευτές.

Στην ίδια επιστολή, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του «Spiegel» περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έκανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρκο Σέμελμαν.

Στην επιστολή του, ο υφυπουργός κ. Κάμπετερ διασαφηνίζει πως η γερμανική κυβέρνηση συνδέει την όποια παροχή χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα με αυστηρά ξεκάθαρους και συγκεκριμένους όρους, επαναλαμβάνοντας πως οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2014.

Σε παρόμοιες καταστάσεις το Eurogroup έχει εκδώσει πολιτική ανακοίνωση, με την οποία εξασφαλίζεται ενδεχόμενη μελλοντική χρηματοδότηση», αναφέρει το έγγραφο προς τους Γερμανούς βουλευτές.

Ευθύ όμως υπαινιγμό για νέες θυσίες των Ελλήνων, που δεν θα περιοριστούν σε οικονομικό επίπεδο, έκανε και ο ίδιος ο Σόιμπλε, σε σαββατιάτικη συνέντευξη στην «Wirtschaftswoche». Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο ελληνικός λαός είναι αναγκασμένος να δεχθεί μεγάλους περιορισμούς», επαναλαμβάνοντας πως αν χρειαστεί νέα δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα (κάτι που θα διαπιστωθεί στα μέσα του 2014) αυτή θα είναι «πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η αλληλουχία γεγονότων στο Βερολίνο δείχνει πως η Γερμανία αποσκοπεί πλέον στον πλήρη πολιτικό έλεγχο της Ελλάδας, ώστε να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια. Είναι τουλάχιστον προκλητικό σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, να αναφέρονται στην Ελλάδα με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όταν τουλάχιστον στην χώρα μας Το σκάνδαλο θέλει το Γερμανό του!

Οι Γερμανοί εταίροι μας επιχειρούν να φορτώσουν όλη την ευθύνη για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας και το πάρτι διαφθοράς που διήρκησε πολλά χρόνια στους Έλληνες και τους πολιτικούς που κυβερνούσαν τη χώρα. Μόνο που αν δεν υπήρχαν οι διεφθαρμένοι Γερμανοί βιομήχανοι να «προωθούν» τα συμφέροντα τους μέσω πρόθυμων πολιτικών, τραπεζιτών κι άλλων κρατικών λειτουργών δε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Όταν υπάρχει σκάνδαλο, την ευθύνη τη φέρουν κι οι δύο πλευρές και για αυτό και είναι τουλάχιστον άνανδρο από τη γερμανική πλευρά να τα «ρίχνει» όλα στην Ελλάδα. Τόσο χρόνια που τα σκάνδαλα με γερμανική υπογραφή διαδέχονταν το ένα το άλλο, κανείς φιλόδοξος Γερμανός επιχειρηματίας δε αντιμετώπισε την Ελλάδα ως χώρα β’ κατηγορίας.

Η υποτιμητική συμπεριφορά προς την Ελλάδα συνδέεται, προφανώς με το γεγονός οτι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και η μεγάλη ζήτηση ομοσπονδιακών τίτλων κατά την περίοδο 2010-2014 απέφεραν στη Γερμανία απέφεραν επιπλέον έσοδα 40,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γερμανία ωφελήθηκε από την κρίση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ομόλογα χωρών οι οποίες βρίσκονται σε κρίση και στράφηκαν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου.
Danioliptes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ