2014-02-05 13:19:40
Φωτογραφία για ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη σύσταση «Υπηρεσίας Προληπτικών Ελέγχων» προχωρά η Γενική Γραμματεία Εσόδων

Δέσμη προτάσεων για φορολογικά θέματα κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, «ως μια ύστατη προσπάθεια να γίνουν κάποιες διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε να μην καταρρεύσει τελείως η κοινωνία».

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν  να παραταθεί εκ νέου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των αγροτών που εντάσσονται σε καθεστώς τήρησης βιβλίων καθώς και να αυξηθεί το ύψος των ορίων ένταξής τους στο καθεστώς, αίτημα που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «δεν έγινε δεκτό».

Για το θέμα της κατάργησης των «εξοντωτικών προστίμων» ο κ. Θεοχάρης δήλωσε, σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου, ότι το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης είναι μεγάλης βαρύτητας για την κυβέρνηση και πως θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Είπε ακόμη ότι αρμόδιος για το θέμα των προστίμων είναι ο υφυπουργός Οικονομικών και πως οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα.


Σε ό,τι αφορά τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, προτάθηκε από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλονται με προθεσμίες υποβολής τουλάχιστον ίδιες με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, δηλαδή για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα ανά τρίμηνο, ενώ ζητήθηκε να δίνεται περίοδος χάριτος για τυχόν διορθώσεις μετά την υποβολή.

Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ακινήτων ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων διαβεβαίωσε ότι είναι υπόθεση ημερών να λυθεί το θέμα με την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης.

Αναφορικά με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 ο κ. Θεοχάρης ανέφερε, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει όλους τους συνιδιοκτήτες των ακινήτων και για αυτό το βεβαιώνει σε αυτόν που μπορεί να εντοπίσει.

Το κλιμάκιο του κόμματος έθεσε τέλος στον κ. Θεοχάρη τα προβλήματα των φορολογούμενων από τις αλλαγές στη νομοθεσία για θέματα που αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, ζήτημα για το οποίο, ο γενικός γραμματέας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άμεσα λύση.

Στη σύσταση «Υπηρεσίας Προληπτικών Ελέγχων» προχωρά η Γενική Γραμματεία Εσόδων

Οργανωμένη ανεξάρτητη υπηρεσία η οποία θα αναλάβει το έργο του προληπτικού ελέγχου συστήνει η Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων όπως προανήγγειλε μέσω twitter ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης. 

Προς το παρόν, το έργο του προληπτικού ελέγχου, ασκείται από συνεργεία δύο εφοριακών τα οποία συγκροτούνται στις Δ.Ο.Υ με απόφαση των επικεφαλής των εφοριών. Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας εσόδων έχει εκδώσει οδηγίες για το πώς διενεργούνται οι προληπτικοί έλεγχοι.

Οι οδηγίες αυτές αναμένεται να ισχύουν και στην Υπηρεσία Προληπτικών Ελέγχων. Χαρακτηριστικά, για τις αρμοδιότητες που θα έχουν οι ελεγκτές είναι τα ακόλουθα αποσπάσματα: «κάθε συνεργείο προληπτικού ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ή ελέγχου σε καταστήματα εστίασης, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο.

»Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε φορολογικό στοιχείο, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία. Αντίθετα, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). 

»Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων κ.λπ). Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα αναζητείται το αποδεικτικό υποβολής αυτών στο σύστημα TAXIS και εφόσον παρουσιάζουν χρεωστικό υπόλοιπο το αντίστοιχο αποδεικτικό καταβολής του φόρου στη συνεργαζόμενη Τράπεζα»

Δράσεις για την αποσυμφόρηση των Δ.Ο.Υ.

Σειρά δράσεων για τη βελτίωση των συναλλαγών με τους πολίτες και την αποσυμφόρηση των Δ.Ο.Υ., έτσι ώστε να μπορούν να εστιάζουν σε ελεγκτικές εργασίες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική του ΥΠΟΙΚ για κατάργηση της υποχρέωσης προσέλευσης των πολιτών στις Δ.Ο.Υ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, μία από τις σημαντικότερες δράσεις αφορά στην αντιστοίχιση όλων των βεβαιωμένων οφειλών Δ.Ο.Υ. με ταυτότητα οφειλής, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα χρόνο και από 01/01/2014 εφαρμόστηκε σε όλες τις υποβολές δηλώσεων, όπου ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης - εφόσον αυτή είναι χρεωστική - εκδίδεται σημείωμα για την πληρωμή του φόρου, στο οποίο περιέχεται ο αριθμός της ταυτότητας οφειλής.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνουν φόρους στο ταμείο της Δ.Ο.Υ., αλλά μπορούν να πληρώνουν απευθείας από το σπίτι τους (μέσω internet banking) ή/και από τις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. Η δράση αυτή υπάγεται στο πρόγραμμα πλήρους κατάργησης όλων των επιτόπιων πληρωμών στα ταμεία των Δ.Ο.Υ., όπως επιτυγχάνεται ήδη με τις δεκάδες ηλεκτρονικές εφαρμογές που παρέχονται στο TAXISnet, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν από το σπίτι τους να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις και να πληρώνουν μέσω internet banking.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διοικητικές ρυθμίσεις και νομοθετικές αλλαγές, έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις εφορίες για διενέργεια φορολογικών εργασιών. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν σύνδεση internet ή δεν κατέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις Η/Υ, μπορούν να εξυπηρετούνται στις 120 Δ.Ο.Υ, στα 110 ΓΕΦ και στα 1.000 ΚΕΠ, που λειτουργούν πανελλαδικά.

Τέλος το ΥΠΟΙΚ προχωρεί σταθερά στην εφαρμογή της έκδοσης και πληρωμής παραβόλων από φορείς 10 υπουργείων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-παράβολο» στο TAXISnet και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών από 1/1/2014, με τον οποίο απλοποιούνται και οι εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ