2014-02-06 11:53:11
Φωτογραφία για Διώξεις για τις πλαστές εγγυητικές στο έργο της μεγάλης κοιλαδογέφυρας
Το γραφείο του ανακριτή του Ηρακλείου πέρασε χθες το πρωί ο προϊστάμενος της ΕΔΥΕ ΒΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης για να... παράσχει στοιχεία σχετικά με τη μεγάλη απάτη των εγγυητικών, σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στην Κρήτη. Ήδη από τη Δικαιοσύνη έχουν απαγγελθεί σοβαρές κατηγορίες για απάτη κατά του Δημοσίου κατά της εργοληπτικής εταιρείας που είχε δώσει πλαστές εγγυητικές επιστολές κατά την κατακύρωση του έργου του του δρόμου «Αυχήν Αγκαθιάς – Επισκοπή Σητείας» που περιλαμβάνει την κοιλαδογέφυρα μήκους 840 μέτρων από τις πιο εντυπωσιακές και....πολύπαθες στην χώρα.

Το έργο ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, αλλά πριν τελειώσει είχαμε το …δράμα όταν εντοπίστηκε η πλαστή εγγυητική από την εταιρεία. Και ήταν μια εταιρεία, θυμίζουμε, που είχε κάνει σχεδόν το σύνολο των μεγάλων ολυμπιακών έργων στο Ηρακλειο. Κι όμως εκεί απέτυχε παταγωδώς ενώ είχε βγάλει σε πέρας το μεγαλύτερο ποσοστό του δρόμου Η ανάδοχος εταιρεία, αναλαμβάνοντας το 2006 την κατασκευή του έργου, κατέθεσε πλαστή εγγυητική επιστολή! Ο κ
. Αγαπάκης είχε πει από τότε ότι «η ύπαρξη πλαστής εγγυητικής επιστολής συνιστά έναν πολύ σοβαρό λόγο εμπλοκής στη συνέχιση του έργου και γι' αυτό έχει εκδοθεί από τότε που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, ειδική διαταγή με την οποία ζητήθηκε η άμεση αντικατάσταση της πλαστής εγγυητικής με γνήσια. Το Υπουργείο Υποδομών έχει ενημερωθεί για όλα αυτά, τόσο για την πλαστή εγγυητική και για το τί πρέπει να γίνει. Το υπουργείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο με σχετική εγκύκλιό του καθορίζει τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, με πρώτη φυσικά την κοινοποίηση στον Εισαγγελέα για την έναρξη της προβλεπόμενης ποινικής διαδικασίας. Δεύτερη ενέργεια που προβλέπεται είναι η ειδική πρόσκληση προς τον ανάδοχο για αντικατάσταση της εγγυητικής επιστολής και τρίτον η πραγματοποίηση από τώρα και πέρα συστηματικών προληπτικών διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου».

Παρόμοια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα έργα-όπως στο αεροδρόμιο Σητείας- του δημοσίου στη χώρα μας, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο να εκδώσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο (17) τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ.Αγαπάκης

“Εμείς είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα και μετά την προακαταρκτική ασκήθηκαν διώξεις. Τώρα είναι στο σταδιο της ανάκρισης η υπόθεση και η υπηρεσία κλήθηκε να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της” επιβεβαίωσε ο κ.Γιώργος Αγαπάκης.

Το έργο συνεχίζεται

Τώρα φυσικά το έργο γίνεται με άλλη εταιρεία. Η κοιλαδογέφυρα μήκους 840 μέτρων αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί αφού μετά το πράσινο φως που θα δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπει στο εργοτάξιο η κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο που απαιτεί δύσκολες και επίπονες εργασίες αφού πρέπει να γεφυροποιηθούν 21 ανοίγματα και να τοποθετηθούν δοκάρια βαρους 100 τόννων!

Πρόκειται για το δρόμο που θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των Σητειακών και όσων κινούνται από και προς την ανατολική Κρήτη και θα (έπρεπε να) είχε τελειώσει καιρό τώρα εάν δεν μεσολαβούσε η έκπτωση του πρώτου εργολάβου και να μείνει το έργο γιαπί εδώ και τρία χρόνια!

«Έχουμε ανάδοχο αφού δημοπρατήσαμε πάλι το έργο μετά από πολύ ταλαιπωρία και συνθετες διαδικασίες, περιμένουμε τώρα την έγκριση από το ελεγκτικό που κάνει τον προσυμβατικό έλεγχο για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση και να αρχίσουν οι εργασίες σε ένα δύσκολο έργο που αν και είναι στο 80% της κατασκευής του έχει πολλή δουλειά ακόμη» τόνισε ο κ.Αγαπάκης.

Το έργο ήταν και είναι σύνθετο. Είχε άλλες δυο γέφυρες που έχουν κατασκευαστεί, είχε χωματουργικά, συνολικά 4 χιλιόμετρα. Αλλα το κυρίως έργο που αλλάζει και την περιοχή είναι αυτή η κοιλαδογέφυρα μήκους 840 μέτρων με 21 συνολικά Ανοίγματα τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν. Έχουν γίνει όμως όλες οι θεμελιώσεις, η μισή ανωδομή και πολλά άλλα που έχουν βάλει σε μια τροχιά το έργο.

«Μένει το 20% του έργου, το 30% της γέφυρας, αλλά είναι το πιο κρίσιμο αφού χρειάζεται πολλή προσοχή και δουλειά. Σκεφτείτε μόνο να τοποθετηθούν αυτά τα τεράστια δοκάρια των 100 τόννων»επεσήμανε ο κ.Αγαπάκης που ευελπιστεί να ανταποκριθούν οι εργολάβοι που το πήραν.

Πρόκειται για μια κοινοπραξία εταιρειών που έχει κατασκευάσει και τον ανισόπεδο κόμβο Ατσιπόπουλου και έχει μια εμπειρία στους δρόμους, αλλά όχι σε τέτοια μεγέθη. Έκτος των άλλων θα πρέπει να έχουν κι ένα ειδική μηχάνημα το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να ολοκληρώσουν τη γέφυρα. Όλοι ελπίζουν η εταιρεία-κοινοπραξία να ανταποκριθεί σε αυτό το σχέδιο και να μπορέσει σε 15 μήνες να παραδώσει το δρόμο που θα αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που όλοι βλέπουμε την ανατολική Κρήτη, αλλά και επί της ουσίας τις μεταφορές στην περιοχή.
cretalive.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ