2014-02-07 05:36:10
Φωτογραφία για Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια
Η ευρωζώνη περνάει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί από μια σταδιακή ανοδική κίνηση, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη τύπου.

"Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη παραμένουν αδύναμες και η νομισματικές και πιστωτικές δυνάμεις είναι υποτονικές.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ελεγχόμενες σε συμφωνία με τον στόχο για τη διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%" ανέφερε.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως η ΕΚΤ δεν βλέπει αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη και δεν διαπιστώνει κάποια ομοιότητα με την κατάσταση που βίωσε η Ιαπωνία για μια δεκαετία.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν είναι πολύ χαμηλότερος από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν μια πολύ πιο δυναμική ανάκαμψη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για όσο καιρό χρειαστεί και ότι επικυρώνει την "μελλοντική καθοδήγηση".


Όπως τόνισε τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. "Διατηρούμε την μελλοντική μας καθοδήγηση.

Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο" σημείωσε.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,25%

Αμετάβλητο σε αρνητικό ρεκόρ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης, καθώς αναμένει την έκδοση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων για την οικονομία, τον επόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%, σε μια απόφαση αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό στις αγορές.

Διατήρησε επίσης αμετάβλητο τοεπιτόκιο καταθέσεων που πληρώνει στις εμπορικές τράπεζες στο 0,0% και το επιτόκιο του μηχανισμού έκτακτου δανεισμού στο 0,75%.

Η απόφαση δεν ήταν εντελώς προεξοφλημένη, κάποιοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόσθετη μείωση των επιτοκίων, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για δράση ενόψει του κινδύνου αποπληθωρισμού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ