2014-02-07 08:06:07
Φωτογραφία για Οι προτάσεις της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» για την εξυπηρέτηση του δημότη
Σειρά προτάσεων για την οργάνωση της τοπικής διακυβέρνησης και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του δημότη, κωδικοποίησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Πάτρα, οι δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των Πέντε».

Οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών, Φίλιππος Φίλιος, τόνισαν ότι σκοπός είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η μείωση του χρόνου για την ικανοποίηση αιτημάτων, η αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών και ο προγραμματισμός υλοποίησης των αποφάσεων. Μάλιστα, όπως επισήμαναν, στόχος είναι η ισότιμη προσβασιμότητα του πολίτη στο κράτος του, δηλαδή η δημοκρατία της καθημερινότητας.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι «το κεντρικό κράτος, παρά τις εξ' αντιθέτου εξαγγελίες, κρατάει την τοπική αυτοδιοίκηση υποτελή και εξαρτημένη». Επίσης, ανέφεραν ότι «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διέπεται από συγκεντρωτισμό και οι όποιες απόπειρες αποκέντρωσης έχουν θεσμοθετηθεί έως σήμερα είναι πρόχειρες, χωρίς στόχο και δυσκολεύουν, μάλλον, παρά διευκολύνουν το έργο της αυτοδιοίκησης».


Επίσης, ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες που να εξασφαλίζουν τη διοικητική συνέχεια και πρόσθεσαν ότι έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες και χρονοβόρο προληπτικό σύστημα ελέγχων, το οποίο, στην προσπάθεια αποτροπής του πελατειακού μοντέλου, οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε ακινησία.

Όσον αφορά τις προτάσεις που κατέθεσαν, οι πέντε δήμαρχοι σημείωσαν ότι χρειάζονται, μεταξύ άλλων, η θέσπιση νέου κώδικα αυτοδιοίκησης, η αλλαγή των διαδικασιών με τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις, ώστε να διαχωρίζεται η πολιτική απόφαση από τη διοικητική πράξη, καθώς και η αναδιοργάνωση των δομών του δήμου.

Ακόμη, τόνισαν ότι απαιτείται η συστηματική εφαρμογή της πληροφορικής στις εσωτερικές διαδικασίες των δήμων για τη διακίνηση εγγράφων, ώστε να παρακολουθείται η πορεία εκτέλεσης όλων των αποφάσεων, καθώς και η δημιουργία ενός νέου διοικητικού συστήματος, που να στηρίζεται στο «τεκμήριο εμπιστοσύνης».

Η επόμενη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, στα Ιωάννινα, με θέμα «Δημοκρατική Συμμετοχή και Κοινωνική Οικονομία».

Στο μεταξύ, οι πέντε δήμαρχοι αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς και, όπως ανακοίνωσαν, από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση τροφίμων στα δημαρχεία των πέντε πόλεων. Επίσης, ανέφεραν ότι η Πρωτοβουλία παραμένει σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεννόηση με τη δημοτική Αρχή της Κεφαλονιάς, προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ