2014-02-08 22:15:21
Φωτογραφία για Για σιδηρόδρομους και υδρογονάθρακες ενδιαφέρονται οι Κινέζοι
Για τα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων στην Ελλάδα συζήτησαν στο Σότσι της Ρωσίας, στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ο Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Κινέζος Πρόεδρος είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να διασυνδέσει την σιδηροδρομική γραμμή που ετοιμάζουν οι Κινέζοι μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας και

με την Ελλάδα και συγκεκριμένα μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Σκοπός των Κινέζων είναι με την συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή να διακινούν υλικά και εμπορεύματα που θα μεταφέρονται στο λιμάνι του Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη.

Για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και οι Ρώσοι που θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των γραμμών «πακέτο» με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στις συνομιλίες Παπούλια-Τζινπίνγκ στο Σότσι, η κινεζική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον και για τις έρευνες που σχεδιάζονται για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρo.


Ο κ. Τζινπίνγκ ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν ενημερωμένος για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι το Πεκίνο έχει λάβει την απόφαση να δημιουργήσει στην Αθήνα πολιτιστικό κέντρο, στο πρότυπο του γαλλικού ινστιτούτου.

Στη συνάντηση που έγινε στο Σότσι η ελληνική πλευρά παρότρυνε τους Κινέζους να επενδύσουν στα ελληνικά ναυπηγεία, διασυνδέοντας τις εργασίες της Cosco με την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος πλαισιωνόταν στις συνομιλίες από αντιπροσωπεία 16 υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεμπλοκάρουν οι συμφωνίες που έχει κάνει η κρατική κινεζική εταιρεία Cosco με τον ΟΛΠ και την ελληνική κυβέρνηση.

Εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, από ελληνικής πλευράς στη συζήτηση μετείχαν επίσης οι πρέσβεις Κωνσταντίνος Γεωργίου (γενικός γραμματέας της Προεδρίας) και Κωνσταντίνος Μπίτσιος (διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας).

Οι συνομιλίες Παπούλια-Τζινπίνγκ στο Σότσι διήρκεσαν περίπου 40 λεπτά. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προσκάλεσε τον Κινέζο Πρόεδρο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ