2014-02-09 11:42:01
Φωτογραφία για ΠανευρωπαΪκό μοντέλο ιδιωτικής ασφάλισης που αυξάνει τις ανισότητες στην Υγεία
«To 30% του πληθυσμού της Ελλάδας δεν έχει δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν πρόσβαση από δημόσιο σύστημα Υγείας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΥΓΗ

» Σε τρεις πυλώνες στηρίζεται το γαλλικό σύστημα ασφάλισης της υγείας, σύμφωνα με όσα πολύ αποκαλυπτικά ανέφερε την περασμένη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου n καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Paris - Nord της Γαλλίας Ναταλί Κουτινέ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση με θέμα «H διάλυση της δημόσιας Υγείας: Κρίση, λιτότητα, αντιστάσεις», την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς», σε συνεργασία με τους Ανήσυχους Οικονομολόγους και τους Ευρωπαίους Οικονομολόγους για μία Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη 

N. Κουτινέ: To 32% των Γάλλων δεν μπορεί να λάβει υπηρεσίες υγείας

Σύμφωνο με τη Ναταλί Κουτινέ, ο πρώτος πυλώνας του γαλλικού συστήματος ασφάλισης της υγείας είναι n υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση, n οποία καλύπτει ένα μειωμένο, πολύ βασικό «πακέτο» παροχών. Ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος, σύμφωνα πάντα με την ίδια, είναι n ανάπτυξή της ιδιωτικής ασφάλισης, n οποία είναι επικουρική της υποχρεωτικής, και καλύπτει όσα δεν καλύπτει ο Πυλώνας 1, ενώ ο τρίτος πυλώνας καλύπτει όσα δεν καλύπτουν οι πυλώνες 1 και 2
. H ίδια ανέφερε, μάλιστα, ότι νόμος υποχρεώνει από τον Ιανουάριο του 2013 τις επιχειρήσεις να καταρτίζουν συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης για τους εργαζόμενούς τους.

H Ναταλί Κουτινέ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μοντέλο ασφάλισης της υγείας, το οποίο λειτουργεί επίσης στην Ιταλία και τη Γερμανία και οδηγεί στην αύξηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας, είτε μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών είτε απευθείας από τους ιδιώτες, ενώ τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνον το 50% των δαπανών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εξαιρουμένων, βεβαίως των χρονίων παθήσεων, οι οποίες καλύπτονται απολύτως.

H Ναταλί Κουτινέ επεσήμανε ακόμη ότι το 32% του πληθυσμού της Γαλλίας αρνείται να λάβει παροχές Υγείας, εξαιτίας οικονομικών λόγων, καθώς δεν μπορεί να έχει την επικουρική ιδιωτική ασφάλιση υγείας Τέλος, n ίδια υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο οδηγεί σε πολύ έντονες κοινωνικές ανισότητες, καθώς εκλείπει n αλληλεγγύη, μιας και n ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν λειτουργεί στη βάση της αλληλεγγύης.

Γ. Μπασκόζος: Περικόπτουν το δικαίωμα στην Υγεία

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τα θέματα της Υγείας εκ μέρους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπσσκόζος τόνισε μεταξύ άλλων στην ίδια συζήτηση ότι «οι μνημονιακές πολιτικές έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και περικόπτουν το εύρος του κοινωνικού δικαιώματος στην Υγεία», ενώ το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας δεν έχει δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πάντως, ο Γιάννης Μπασκόζος υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν ήταν τέλειο ή ικανοποιητικό το σύστημα Υγείας της Ελλάδας πριν από την κρίση», ένα σύστημα το οποίο είχε τα εξής πέντε χαρακτηριστικά:

Ανισότητα στην πρόσβασηΥποχρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος ΥγείαςΈλλειψη οργανωμένης πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείαςΥψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών Υγείας'Εμφαση στο καταναλωτικό μοντέλο Υγείας, με υπερχρησιμοποίηση και υπερτιμολόγηση των πλέον ακριβών υπηρεσιών Υγείας.

N. Κανάκης: Ενοχοποιούν τους ασθενείς

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ως «σύνολο απόλυτης αποτυχίας του κράτους πρόνοιας τα ληγμένα ασφαλιστικά βιβλιάρια» και έκανε λόγο για «ένα σύστημα Υγείας το οποίο τιμωρεί τους πιο φτωχούς, καθώς οι ανασφάλιστοι

δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Ο Νικήτας Κανάκης σημείωσε ακόμη ότι n Ελλάδα είναι ίσως n μοναδική χώρα στην E.E., όπου τα παιδιά των ανασφαλίστων πολιτών δεν έχουν δικαίωμα σε δωρεάν εμβολιασμό.

«Επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τους φτωχούς και τους ασθενείς», κατέληξε ο αντιπρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου».

Mαρ. Φραγκάκη: H Υγεια μετατρέπεται σε εμπόρευμα 

Τη συζήτηση άνοιξε και συντόνισε n οικονομολόγος Μαρίκα Φραγκάκη, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μία Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη.

H Μαρίκα Φραγκάκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη μία μετατόπιση στη δημόσια Υγεία, από το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία σε ένα αγαθό στο οποίο μπορείς να συμμετέχει κανείς μόνον εάν πληρώσει»...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ