2014-02-09 18:31:10
Φωτογραφία για Ολοκληρώνεται ο κύκλος της μείωσης των μισθών;
Στην ολοκλήρωσή του φτάνει σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» ο κύκλος της μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα, αφού προκάλεσε μεγάλη πτώση των αμοιβών, με απώλειες που μεσοσταθμικά κινούνται στο 24% - 25%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις αγγίζουν το 40%, στο διάστημα της τετραετίας 2010 – 2013. Το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν όμως οι προβλέψεις για σταθεροποίηση του «πατώματος» των μισθών δεν μένει παρά να το δούμε και πρακτικά στην ίδια την αγορά εργασίας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι μειώσεις που έχουν καταγραφεί στον ιδιωτικό τομέα από το σύνολο των αρμόδιων φορέων (ΣΕΠΕ – ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και των Ινστιτούτων (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ) κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: οι μειώσεις μισθών που επιτεύχθηκαν είτε μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων είτε με την αλλαγή των ατομικών συμβάσεων ολοκληρώθηκαν.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά τον τετραετή κύκλο των μειώσεων έχει δύο όψεις:


1. Η πρώτη αφορά τους εργαζομένους, όσους δηλαδή διατήρησαν την εργασία τους μέχρι και σήμερα.

- οι οποίοι με τα μέτρα του Μνημονίου υπέστησαν μειώσεις των αποδοχών τους που φθάνουν το 25% (στοιχείο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής),

ενώ συνυπολογίζοντας την κατάργηση διαφόρων επιδομάτων – λόγω της λήξης των κλαδικών συμβάσεων – μπορεί να φθάνουν και το 35% ως 40%.

2. Η δεύτερη αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενουςς, είτε αφορά ανέργους που βρίσκουν εργασία, είτε όσους εργάζονται για πρώτη φορά.

Στις περιπτώσεις αυτές οι αμοιβές που προσφέρονται κινούνται στα όρια των κατώτατων μισθών 586,08 ευρώ ή 510,95 ευρώ όταν πρόκειται για εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Συνεπώς οι μειώσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι ακόμη υψηλότερες στην κατηγορία αυτή.

Πάντως το 2013 έδειξε «μια κόπωση» σε ότι αφορά τη συνέχιση των μειώσεων στους μισθούς. Το ΣΕΠΕ κατέγραψε 306 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις της τάξεως του 6,9% που αφορούν περίπου 65.000 εργαζομένους.

Αντιστοίχως από τις καταστάσεις προσωπικού που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις προκύπτουν μειώσεις – μέσω αλλαγών στις ατομικές συμβάσεις – της τάξεως του 12%.

attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ