2014-02-10 12:22:31
Φωτογραφία για ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νταβούτογλου: Τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο οι νέες συνομιλίες

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σηματοδοτεί η συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη (11:30) στο παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη «νεκρή ζώνη», ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Στη συνάντηση, που από τον κυπριακό Τύπο περιγράφεται ως σύντομη και διαδικαστικού χαρακτήρα, θα επικυρωθεί το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Να σημειωθεί ότι παρούσα στη συνάντηση θα είναι η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λίζα Μπατενχάιμ και όχι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι δύο πλευρές δεσμεύονται να επιδιώξουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κρατίδια τα οποία θα έχουν και το λεγόμενο κατάλοιπο εξουσίας και θα απαγορεύεται η ένωση μέρους ή όλου με οποιοδήποτε άλλο κράτος. Οι ρυθμίσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι συμβατές με το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έναρξη της νέας διαπραγματευτικής φάσης θα συνοδευτεί και από την ανακοίνωση, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μέτρων αυτών θα περιλαμβάνεται και ένας οδικός χάρτης για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της ενδέχεται να είναι η εξαγγελία σύστασης διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα εισέλθει στην πόλη-φάντασμα για να καταγράψει την κατάσταση ώστε να λειτουργήσει και πάλι ως οργανωμένη πόλη.

Τέλος, να σημειωθεί πως τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επομένης αναμένεται να μεταβεί στην Αγκυρα ο ελληνοκύπριος συνομιλητής Ανδρέας Μαυρογιάννης και στην Αθήνα ο νέος τουρκοκύπριος συνομιλητής Κουντρέτ Οζερσάι.

Νταβούτογλου: Τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο οι νέες συνομιλίες

Για «τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο» κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και εκφράζει αισιοδοξία για την κατάληξη των συνομιλιών, που θα αρχίσουν στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση TRT, ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν, στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος που συμφωνήθηκε ανάμεσα δυο πλευρές.

Σημείωσε ωστόσο ότι στην περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, δεν θα απομείνει άλλη εναλλακτική λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση» τόνισε.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ