2014-02-10 20:35:24
Φωτογραφία για Ικανοποίηση από την πορεία των έργων πολιτισμού στην Ηλεία
Την πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Ηλεία μέσω του ΕΣΠΑ στον τομέα του πολιτισμού, εξέτασε πολυμελές κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Λίνα Μενδώνη. Το κλιμάκιο επιστρέφοντας μέσω Κυλλήνης από την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, όπου πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες για να ελεγχθεί η κατάσταση των μνημείων, το απόγευμα του Σαββάτου, επισκέφθηκε την Παναγία την Καθολική στη Γαστούνη και το αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου. Την Κυριακή τα στελέχη του ΥΠ.ΠΟ. επισκέφθηκαν την Ι.Μ. Φραγκαβίλας, τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και την Ολυμπία.

«Ήρθαμε να εξετάσουμε την πορεία των έργων και να λύσουμε όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν» σχολίασε η Γενική Γραμματέας κα Μενδώνη. Αναφερόμενη για την Παναγία την Καθολική, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην Ηλεία, τόνισε πως τα έργα εκεί θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, με αποκαταστημένο, το μνημείο, τον περιβάλλοντα χώρο και τις αγιογραφίες. «Θέλω να πιστεύω ότι το Δεκαπενταύγουστο θα γιορτάσουμε όλοι μαζί στη Γαστούνη» είπε η κ. Μενδώνη.


Για το μουσείο του Πύργου τόνισε πως οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και πρόκειται για ένα εξαιρετικό μουσείο, που δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό. «Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί. Το Πάσχα θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο συνολικά. Ήδη έχει γίνει μια πολύ ωραία δουλειά και οι αριθμοί που μου έδωσαν είναι εντυπωσιακοί για το χρόνο λειτουργίας του. Είναι περίπου 3000 επισκέπτες μαζί με τα παιδιά των σχολείων» είπε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ.

Ικανοποίηση υπήρξε και για την πορεία των εργασιών στην Ι.Μ. Φραγκαβίλας, ενώ και στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, που τα έργα ξεκινούν τώρα τα σχόλια για την ομορφιά του Ναού, είναι θετικά. Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, σχολιάζοντας το θέμα, τόνισε πως τώρα που ξεκινά η απομάκρυνση των υλικών του ναού και παρατηρεί κανείς τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειές του, διαπιστώνει ακόμα περισσότερο την ομορφιά του. Στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία την κα Μενδώνη συνόδευε η προϊσταμένη της 6ης ΕΒΑ Αννίτα Κουμούση.

Στην Αρχαία Ολυμπία – όπως και στο μουσείο του Πύργου – η προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή, ήταν δίπλα στην κα Μενδώνη, όπως και ο κ. Τζαβάρας. «Στόχος μας είναι στα τέλη Απριλίου όπου αρχίζει η μεγάλη επισκεψιμότητα της Ολυμπίας να είναι διευθετημένη η είσοδος και να μην έχουμε προβλήματα για τους επισκέπτες» ήταν το πρώτο σχόλιο της κυρίας Μενδώνη, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. «Η ανασκαφή του γυμνασίου προχωρά πάρα πολύ καλά. Αποκαλύπτεται το μουσείο, όπως το περιμέναμε και αυτό είναι μια δικαίωση για την απόφασή μας τότε, να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη. Βέβαια είμαστε σε έναν μείζων αρχαιολογικό χώρο, με πολύ μεγάλη σημασία. Την αξία της Ολυμπίας την έχουμε πει πάρα πολλές φορές και την επισημαίνουμε κάθε φορά. Ο κόσμος πλέον θα συνειδητοποιεί πολύ καλύτερα το γυμνάσιο, που ήταν ο χώρος προετοιμασίας των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων και προσδίδει ιδιαίτερη αξία σε αυτό το μοναδικό χώρο».

Σχολιάζοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα η κα Μενδώνη είπε ότι «θα δούμε πως θα μας οδηγήσει η ανασκαφή. Σημασία έχει κανείς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του μνημείου που είναι μοναδικό για τα δεδομένα. Δεν περιμέναμε να βρούμε συγκλονιστικά κινητά ευρήματα, αυτά είναι χρήσιμα για τους αρχαιολόγους για να τους δώσει τις ακριβείς χρονολογήσεις». Τέλος αναφέρθηκε σε επιπλέον εργασίες που θα γίνουν προληπτικά για την ενίσχυση της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου από τον Κρόνιο Λόφο.

«Στο Κρόνιο έχουμε το πρόβλημα που βλέπουμε σε αρκετά μέρη της Πελοποννήσου, όπου εξαιτίας της αλλαγής των καιρικών φαινομένων και των βροχών που πέφτουν με μεγάλη πυκνότητα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε κατολισθήσεις. Κάναμε μια επιπλέον μελέτη και θα ενισχύσουμε περισσότερο την πασαλοκουρτίνα που θα δημιουργηθεί ώστε να είμαστε σίγουροι πως παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα έχουμε αυτό το φαινόμενο του «περπατήματος» του λόφου και να απειληθεί ο αρχαιολογικός χώρος. Προσθέτουμε φυσικό και οικονομικό αντικείμενο στο έργο. Λειτουργούμε προληπτικά για να αποφύγουμε προβλήματα στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη.

Του Γιάννη Σπυρούνη

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΨΗΝΕΙ»... ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ο ΛΕΤΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΨΗΝΕΙ»... ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ο ΛΕΤΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ