2014-02-10 21:43:06
Φωτογραφία για Ν. Νουί: Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι κάποιες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν μέλλον
Κάποιες τράπεζες πρέπει να μην περάσουν τους ελέγχους οικονομικής ευρωστίας που θα γίνουν φέτος στην Ευρωζώνη για να κριθεί η διαδικασία αυτή αξιόπιστη, δήλωσε η επικεφαλής της νέας εποπτικής Αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης κυρία Ντανιέλ Νουί στην εφημερίδα Financial Times.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν αποτυχίες τραπεζών, ώστε να είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι, σχόλιο που υπογράμμισε η κυρία Νουί στη συνέντευξή της. «Φαίνεται ότι είναι ακριβώς αυτό που αναμένουν οι αγορές από μία τέτοια άσκηση. Επομένως, ναι, πιθανόν αυτή είναι η περίπτωση. Δεν γνωρίζω πόσες τράπεζες πρέπει να αποτύχουν. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θέλουμε να έχουμε το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας. . . Η αποτυχία μιας τράπεζας μπορεί να συμβεί», δήλωσε η κυρία Νουί στην εφημερίδα. Η συγχώνευση «κακών τραπεζών με καλές τράπεζες» δεν αποτελεί λύση, πρόσθεσε η κυρία Νουί, δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό πως κάποιες τράπεζες δεν έχουν μέλλον.


Ο νέος Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) θα παρακολουθεί από τον Νοέμβριο τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Προηγουμένως, ο ΕΕΜ θα διεξάγει τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής. Ο έλεγχος αυτός θα διεξαχθεί παράλληλα με τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) του τραπεζικού τομέα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Οι προηγούμενες ασκήσεις αντοχής που έκανε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το 2009, το 2010 και το 2011 επικρίθηκαν ευρύτατα ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρές. Μεταξύ άλλων, έδωσαν πιστοποιητικό ευρωστίας στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας — ο οποίος όμως στη συνέχεια χρειάσθηκε «διάσωση».
kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ