2014-02-11 22:24:32
Φωτογραφία για Αντιτρομοκρατική: Δεν συνδέεται η σύλληψη των Τούρκων με Φιλιππίδη
Το ανώνυμο τηλεφώνημα, οι συλληφθέντες και τι εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ.

Εν αναμονή της βαλλιστικής εξέτασης στα όπλα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα - γιάφκα (ICON PRESS)

Βυθούλκας Διονύσης  

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα οδήγησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπως οι ίδιοι οι αστυνομικοί ισχυρίζονται, στο διαμέρισμα της οδού Γενναδίου 43 στου Γκύζη, όπου συνελήφθησαν τέσσερις τούρκοι υπήκοοι και βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.

Στελέχη της Υπηρεσίας υποστήριζαν διαρκώς ότι η σύλληψή τους δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη σύλληψη 44χρονης υπηκόου Τουρκίας στο Ηράκλειο Κρήτης που φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη γειτονική χώρα, καθώς ανήκει σε άλλη οργάνωση. Το ίδιο υποστήριζαν και για την υπόθεση του Άγγελου Φιλιππίδη ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Παράλληλα αναφέρουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν υποθάλπει τρομοκράτες απαντώντας σε παλαιότερα σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.


Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο 49χρονος Τεκίν Χουσεΐν, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν και όπως διαπιστώθηκε καταζητείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, αλλά ξεχωριστή σημασία έχει η παρουσία ενός 41χρονου (τα ακριβή στοιχεία του οποίου δεν έχουν εξακριβωθεί), ο οποίος παρουσιάζεται να αναζητείται από τις τουρκικές διωκτικές Αρχές τα τελευταία 18-19 χρόνια καθώς φέρεται να είχε συμμετοχή σε δολοφονικές επιθέσεις, ανάμεσα στα θύματα των οποίων ήταν ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας της Toyota τη δεκαετία του '90.

Το ανώνυμο τηλεφώνημα

Πριν από τρεις ημέρες, όπως εξηγούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, έγινε ένα τηλεφώνημα στο οποίο άγνωστος ανέφερε πως είχε αντιληφθεί ένα ύποπτο άτομο που διέμενε σε διαμέρισμα μέσα στο οποίο υπήρχαν όπλα και εκρηκτικά.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί εντόπισαν την πολυκατοικία της οδού Γενναδίου και την έθεσαν υπό 24ωρη παρακολούθηση. Στις 08.40 το πρωί της Δευτέρας, όταν δύο εκ των αλλοδαπών έβγαιναν από την πολυκατοικία, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν. Ακολούθως, με την παρουσία εισαγγελέα και έχοντας τα κλειδιά του διαμερίσματος που βρήκαν πάνω στους δύο συλληφθέντες, μπήκαν στο εσωτερικό του όπου συνελήφθησαν οι άλλοι δύο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για τέσσερις υπηκόους Τουρκίας, ηλικίας 25, 33, 41 και 49 ετών αντίστοιχα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα ο 49χρονος ταυτίζεται δακτυλοσκοπικά με διεθνώς διωκόμενο για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C, για τον οποίο ζητείται η σύλληψη και έκδοσή του στην Τουρκία.

Η έκρηξη στην Τριανδρία

Παράλληλα, σε βάρος του εκκρεμεί ελληνικό και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την εμπλοκή του στην υπόθεση έκρηξης στην οδό Υψηλάντου 27 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2011. Τότε στο διαμέρισμα βρέθηκαν χειροβομβίδες, πέρα από αυτήν που προκάλεσε την έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα μέλος της οργάνωσης, όπως και εκρηκτικές ύλες και οπλισμός. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής λένε ότι «βρέθηκε η εκρηκτική ύλη των φτωχών», που θεωρείται πολύ επικίνδυνη.

Όπως διευκρινίστηκε από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, ο 49χρονος είχε προσαχθεί για εκείνη την υπόθεση, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Έναν μήνα μετά την έκρηξη καθώς βρέθηκαν αποτυπώματά του στο διαμέρισμα εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης, ωστόσο είχαν χαθεί τα ίχνη του και αναζητούνταν.

Στην κατοχή του βρέθηκε πλαστή ταυτότητα βουλγαρικών Αρχών με διαφορετικά στοιχεία από τα πραγματικά.

Νεότερη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «γενετικό υλικό του 49χρονου συλληφθέντος ταυτοποιήθηκε με DNA που είχε βρεθεί σε ιμάντα αντιαρματικής ρουκέτας, σε σημαιάκια με την ένδειξη DHKP-C και σε κινητό τηλέφωνο τα οποία είχαν κατασχεθεί σε πλωτό σκάφος στην υπόθεση της Χίου τον Ιούλιο του 2013. Επίσης DNA του ίδιου ταυτοποιήθηκε με γενετικό υλικό που βρέθηκε σε αντικείμενα κατά την έρευνα σε οικία στην οδό Μιαούλη 51, που σχετίζονταν με τη διερεύνηση της υπόθεσης στη Τριανδρία Θεσσαλονίκης».

Τα στοιχεία του 33χρονου συλληφθέντος δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί επίσημα και το δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού που βρέθηκε στην κατοχή του είναι πλαστό.

Ο 25χρονος συλληφθείς δεν είχε έγγραφα, δήλωσε στοιχεία ταυτότητας και αναμένεται η ταυτοποίησή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επιπλέον για τον 41χρονο Τσεκίν Μπαγίρ ότι διερευνάται η ταυτότητά του, «καθότι δεν ταυτίζεται με υπαρκτό πρόσωπο στην Τουρκία με τα στοιχεία που αναγράφονται στην άδεια παραμονής που κατείχε. Σημειώνεται ότι η άδεια παραμονής είναι νοθευμένη όσο αφορά τη σφραγίδα για την ανανέωσή της».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, είχαν νοικιάσει ως Σύροι το διαμέρισμα στου Γκύζη κατά τον τελευταίο χρόνο.

Μιλάνε για δεύτερο «πυρήνα» της DHKP-C

Οι τέσσερις συλληφθέντες θεωρείται ότι αποτελούν «πυρήνα» και παράλληλα επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης DHKP-C. Ένας διαφορετικός «πυρήνας», όπως λένε στην Αντιτρομοκρατική, ήταν οι συλληφθέντες από το καλοκαίρι μετά την ανεύρεση οπλισμού και εκρηκτικών σε ταχύπλοο σκάφος μεταξύ Οινουσσών και Χίου. Πρόκειται για μια οργάνωση με τα χαρακτηριστικά «κλειστής ομάδας», όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με «στεγανά», όπως λειτουργεί η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αναφορικά με το αν οι τέσσερις συλληφθέντες εμπλέκονται στη μεταφορά του οπλισμού με το ταχύπλοο οι αστυνομικοί παραπέμπουν στα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων σε περίπτωση ταυτοποίησης γενετικού υλικού ή αποτυπωμάτων που βρέθηκαν τότε.

Και οι τέσσερις πάντως κρατούν κλειστό το στόμα τους κατά την εξέτασή τους από τους αστυνομικούς οι οποίοι ερευνούν την προέλευση των όπλων και των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο διαμέρισμα αλλά και τον τελικό προορισμό τους, αν και εκτιμάται ότι επρόκειτο να μεταφερθούν στην Τουρκία. Παράλληλα στο πλαίσιο της έρευνας αναζητούνται τυχόν συνεργοί τους.

Εγρήγορση για συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήλθε σήμερα, Τρίτη, το Συμβούλιο Πληροφοριών στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σε αυτό, όπως προβλέπει ο νόμος 3649/2008, προεδρεύει ο διοικητής της ΕΥΠ και συμμετέχουν ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος. Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου ασκούνται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την ανασύσταση του Συμβουλίου και κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στη χώρα υπό το πρίσμα των διεθνών και εγχώριων απειλών, ενώ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τη μελλοντική λειτουργία και τυποποίηση των εργασιών του Συμβουλίου.

Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και έγκαιρης ανταλλαγής των εκάστοτε πληροφοριών ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο η προστασία της ασφάλειας της χώρας.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ