2014-02-12 09:08:26
Φωτογραφία για Περιβαλλοντικές άδειες για 2 ακόμη οικοδομικούς συνεταιρισμούς της Κρήτης
Δύο ακόμη μεγάλοι συνεταιρισμοί στην Κρήτη πήραν χθες το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων που σχεδιάζουν εάν δεν... ανατραπούν τα σχέδια τους από τον κ.Στουρνάρα! Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων πήρε τόσο ο συνεταιρισμός ΗΛΙΟΘΕΑ των εφοριακών- η μια από τις δυο εκτάσεις που γίνεται με ιδιωτική πολεοδόμηση- όσο και ο συνεταιρισμός των μηχανικών πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ που βρίσκονται πια ένα βήμα πριν την κατασκευή των έργων υποδομής. Ωστόσο, όλοι πλέον οι συνεταιρισμοί ανησυχούν από την ξαφνική Νόρμα του υπουργείου Οικονομικών που ...αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των οικοδομικών συνεταιρισμών ώστε να φορολογούνται ως κερδοσκοπικές εμπορικές επιχειρήσεις!

Mε τo νόμο 4223/2013 παρέχεται προθεσμία έως τις 25 Νοεμβρίου 2014 σε όλους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να τροποποιήσουν το καθεστώς λειτουργίας τους, αλλιώς παύουν οριστικά να υφίστανται και διαλύονται.


Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί φορολογούνται ως νομικά πρόσωπα στην περίπτωση που δεν έχουν διανείμει εκτάσεις στα μέλη τους. Εφόσον θεωρούνται κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ.

“Δεν έχουμε έσοδα κι ως εκ τούτου είναι διαφορετικό θέμα” είπε λογιστής που επεσήμανε ότι ίσως έτσι με το νέο πλαίσιο να τακτοποιηθεί η πανσπερμία βιβλίων κλπ. Πάντως επί της ουσίας δεν πλήρωναν φόρο ως τώρα και ίσως τώρα θα έχουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος, αλλά επισημαίνουν ότι περιμένουν διευκρινίσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν 500.000 ιδιοκτήτες μέλη των 550 οικοδομικών συνεταιρισμών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 20 στην Κρήτη.

Οι εγκρίσεις

Ανεξάρτητα από τη φορολόγηση πάντως το σημαντικό βήμα για τους δυο συνεταιρισμούς είναι οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Όσον αφορά τις εγκρίσεις ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Αλεξάκης είπε ότι μετά την ΜΠΕ θα γίνει η πολεοδομική μελέτη που υποβάλλεται στο ΥΠΕΚΑ.

“Και στις δυο περιπτώσεις είναι έτοιμες και θα τις στείλουμε στο υπουργείο και στη συνέχεια θα πάει στο δήμο Χερσονήσου για ανάρτηση που είναι μια συνθετη διαδικασία” τόνισε ο κ.Αλεξάκης και επεσήμανε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα καταλήξει στο Προεδρικό Διάταγμα.

“Αφού εκδοθεί το ΠΔ θα έχουμε μελέτες για τα έργα υποδομής που εγκρίνονται τοπικά και θα τρέξουν πιο γρήγορα και έτσι ολοκληρώνεται η προετοιμασία των συνεταιρισμών και μετά η κατασκευή των έργων υποδομής” κατέληξε.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού δίδονται:

- έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου και βαρύνει τον φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του, που αφορά στην ιδιωτική πολεοδόμηση έκτασης 293 στρεμμάτων περίπου (293.230,41 τ.μ.), ως Περιοχής Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), στη θέση Πλατΰβολα - Ξυ Κεφάλι, Δ.Ε. Γουβών, Δήμου Χερσονήσου, ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, ιδιοκτησίας της Ανώνυμης Κτηματικής - Τεχνικής - Κατασκευαστικής και Οικιστικής Εταιρείας «ΗΛΙΟΘΕΑ Α.Ε.», προς εξυπηρέτηση παραθεριστικής κατοικίας, καθώς και στην κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής.

Το γήπεδο το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί οικιστικά είναι ιδιοκτησία της εταιρείας ΗΛΙΟΘΕΑ Α.Ε. Βρίσκεται περίπου 9ΐση ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στη θέση Πλατύβολα - Ξυ Κεφάλι, Δ.Ε. Γουβών του Δήμου Ηρακλείου και απεικονίζεται στο Σχέδιο Πολεοδομικής Οργάνωσης (Ιούλιος 2013) του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εν θέματι έργου.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΜΠΕ η προς πολεοδόμηση έκταση:

Εφάπτεται στα βορειοανατολικά με την υφιστάμενη Δημοτική Οδό Καρτερού - Ελαιάς (πλάτους 8μ.) κατά μήκος 120μ., βορειοδυτικά με υφιστάμενη Αγροτική Οδό (πλάτους 2-4μ.) κατά μήκος 350μ. και πέραν αυτής με οικόπεδο ιδιοκτησίας του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων ΔΕΗ.

Βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών και εντός «Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Ανάπτυξης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του Δήμου Γουβών» και συγκεκριμένα εμπίπτει στις ζώνες αναζήτησης υλοποίησης οικιστικής ανάπτυξης μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ.

Εντός του οικοπέδου δεν υφίσταται υδατόρεμα.

-έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου και βαρύνει τον φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του, που αφορά στην πολεοδόμηση επιφάνειας περίπου 126,6 στρεμμάτων, εντός εγκεκριμένης ΠΕΡΠΟ, στη θέση Καλαμαύκα - Αράπη Κεφάλι της Δ.Ε. Χερσονήσου, Δήμου Χερσονήσου, ΠΕ Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, ιδιοκτησίας του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ και μελών ΤΕΕ/ΤΑΚ, προς εξυπηρέτηση στεγαστικών αναγκών παραθεριστικής κατοικίας καθώς και στην κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής.

Το γήπεδο το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί οικιστικά είναι ιδιοκτησία του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων ΠΕΧΩΔΕ και μελών ΤΕΕ/ΤΑΚ. Βρίσκεται 20 χλμ νοτιανατολικά της πόλης του Ηρακλείου απέχοντας 0,85 χλμ από το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και 2,3 χλμ (οδική απόσταση) από τον οικισμό της Χερσονήσου. Η ιδιοκτησία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού βρίσκεται στη θέση «Καλαμαύκα - Αράπη Κεφάλι» στη ΔΕ Χερσονήσου του Δήμου Χερσονήσου και απεικονίζεται στο από Μάρτιος 2011 Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1:1.000 του εν θέματι έργου.

Η προς πολεοδόμηση έκταση έχει επιφάνεια 126,6 στρέμματα περίπου.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ