2014-02-12 20:28:07
Φωτογραφία για Υπόθεση εξαπάτησης ανέργων: Τον ανακάλυψαν και διέφυγε άρον - άρον
Η αρχή του τέλους, για την εξιχνίαση μιας από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος ανύποπτων Ελληνοκυπρίων ανέργων, οι οποίοι ταξίδευσαν στη Lille της Γαλλίας για να εργοδοτηθούν δήθεν σε κατασκευαστικά έργα, αλλά δεν βρήκαν τίποτε, άρχισε να γράφεται σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Ο Αναστάσιος Μάβας 65 ετών από την Ελλάδα συνελήφθη με Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στη Λάρνακα την Τρίτη. Σήμερα Τετάρτη οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η Ε.Δ. κ. Τώνια Νικολάου ενέκρινε την κράτηση του υπόπτου για 8 ημέρες για τη διευκόλυνση των ερευνών και ανακρίσεων του ΤΑΕ Α.Δ. Λάρνακας.

Ο εκ των εξεταστών της υπόθεσης, Λοχίας, Χάρης Ευδοκίμου, καταθέτοντας στο Δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

Αρχές Ιουνίου του 2013, η εταιρεία G. Krasopoulos International Ltd παρουσιάστηκε στο Κυπριακό κοινό ως κατασκευαστική εταιρεία με κεντρικό γραφείο τη Λεωφ
. Αρχ. Μακαρίου αρ. 33, Πολυκατοικία Frixos Center, διαμ. 106 στη Λάρνακα και υποκαταστήματα στη Λεμεσό και τη Δερύνεια της Επαρχίας Αμμοχώστου. Η εν λόγω εταιρεία μέσω αγγελίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ζητούσε να προσλάβει τεχνίτες και εργάτες για να τους εργοδοτήσει σε ένα υπό κατασκευή οικιστικό έργο το οποίο θα κτιζόταν στην πόλη Lille της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και πρόσληψης των υποψηφίων η ως άνω εταιρεία παρουσίασε συμβόλαια με τα οποία οι υποψήφιοι αναλάμβαναν την υποχρέωση να πληρώσουν αρχικά το ποσό των €620 κατά την πρόσληψή τους και την υπογραφή του συμβολαίου και ακόμα €600 όταν θα τους αποκόπτονταν τους πρώτους δύο μήνες από τους μισθούς τους όταν θα ξεκινούσαν την εργασία στη Γαλλία. Η εταιρεία υποσχόταν ικανοποιητικό μισθό και διαμονή στη Γαλλία.

Μεταξύ των ημερομηνιών 02 - 08/07/2013 και στα γραφεία της εν λόγω εταιρείας στη Λάρνακα, ο Mohamet Jamel Ben Hassen από την Τυνησία, Ημ. Γενν. 20/03/1955, κάτοχος διαβατηρίου Τυνησίας, συστήθηκε στο προσωπικό και στο κοινό ως ο διευθυντής της εταιρείας με το όνομα Γιώργος Κρασόπουλος από την Ελλάδα. Στις 3/7/2013, ο Ben Hassen σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα παρουσίασε στο κοινό και στο προσωπικό της εταιρείας, την εταιρεία του και τις εργασίες της εταιρείας του και ισχυρίστηκε ότι σύναψε γραπτή συμφωνία με Γαλλική εταιρεία με σκοπό τη δημιουργία μεγάλου οικιστικού έργου στην πόλη Lille στη Γαλλία. Συνεπεία των πιο πάνω, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013, 470 άτομα ανά το Παγκύπριο πείστηκαν από τις υποσχέσεις του και υπόγραψαν συμβόλαια πρόσληψης με τα οποία πλήρωσαν το συνολικό ποσό των €290.000 (€620 έκαστος). Μεταξύ των ημερομηνιών 4 - 8/9/2013, 72 άτομα ταξίδεψαν μέσω της εν λόγω εταιρείας για την πόλη Lille για να εργαστούν σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψαν. Μετά την άφιξή τους στα ξενοδοχεία στη Γαλλία, διαπίστωσαν τις επόμενες ημέρες ότι καμιά εργασία δεν υπήρχε και ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι ο Ben Hassen, με σκοπό να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνταν για την εγγραφή της πιο πάνω εταιρείας στην Κύπρο, παρέδωσε φωτοαντίγραφο πλαστής ταυτότητας σε τρίτο πρόσωπο το οποίο και εξουσιοδότησε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εγγραφή. Η εν λόγω ταυτότητα παρουσιαζόταν ως η Ελληνική Ταυτότητα του Γιώργου Κρασόπουλου, 55 ετών, εκδομένη στην Κηφισιά στην Ελλάδα στις 27/6/2011.

Ο Ben Hassen συνελήφθηκε στις 23.7.2013 από τις Ολλανδικές Αρχές έχοντας στην κατοχή του την πιο πάνω πλαστή Ελληνική Ταυτότητα, αλλά και πλαστό Βουλγάρικο Δελτίο Ταυτότητας με στοιχεία Krasopoulos Georgios Panagiortis, αφού και στα δύο έγγραφα υπήρχε η φωτογραφία του. Ανακρινόμενος παραδέχθηκε ότι η Ελληνική ταυτότητα είναι πλαστή και την εξασφάλισε γιατί καταζητείται από τις Ελληνικές Αρχές γιατί χρωστά του Ελληνικού Κράτους €500000. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ben Hassen συνελήφθηκε στις 28.8.2013 από τις Γερμανικές Αρχές με την ίδια πλαστή Ελληνική ταυτότητα. Από τις εξετάσεις που διενήργησαν οι Γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν ότι το υπό αναφορά Ελληνικό δελτίο ταυτότητας είναι πλαστό και τον έθεσαν υπό κράτηση.

Ο Γιώργος Κρασόπουλος ο οποίος είναι διευθυντής της πιο πάνω εταιρείας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι του έκλεψαν τα προσωπικά του έγγραφα στη Βουλγαρία και αναγκάστηκε να προμηθευτεί πλαστή ταυτότητα την οποία εξασφάλισε από άγνωστο αλλοδαπό από τις Ελληνικές Αρχές γιατί χρωστά του Ελληνικού κράτους €2.000.000.

Οι Γερμανικές Αρχές έλαβαν από τον Ben Hassen φωτογραφίες και αποτυπώματα, που κοινοποιήθηκαν στην Ιντερπόλ.

Κατόπιν περαιτέρω εξετάσεων που έγιναν και συγκεκριμένα από την Εγκληματολογική Υπηρεσία του Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι τα πιο πάνω αποτυπώματα ανήκουν στον Mohamet Jamel Ben Hassen, ο οποίος από εξετάσεις που έγιναν από τα αρχεία της ΥΠΕΓΕ συνελήφθηκε κατά το έτος 1978 από την Κυπριακή Αστυνομία για υποθέσεις εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και εναντίον του σχηματίσθηκαν τρεις ποινικές υποθέσεις και καταδικάστηκε.

Εξασφαλίστηκε επίσης μαρτυρία ότι ο Γιώργος Κρασόπουλος από την Ελλάδα είναι υπαρκτό πρόσωπο και ότι το Ελληνικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο έφερε τον ίδιο αριθμό με την πλαστή Ελληνική ταυτότητα που βρέθηκε στην κατοχή του Ben Hassen, είχε δηλωθεί στις Ελληνικές Αρχές ως απολεσθέν από τον κάτοχό του.

Μέσα στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης έχουν γίνει έρευνες στα γραφεία της προαναφερθείσας εταιρείας όπου λήφθηκε μεγάλος και σημαντικός αριθμός συμβολαίων και εγγράφων που σχετίζονται με την υπό αναφορά εταιρεία. Έχει ληφθεί επίσης μεγάλος αριθμός καταθέσεων από υπαλλήλους της εταιρείας και εξαπατηθέντες.

Από τη μαρτυρία που έχει ληφθεί φαίνεται ότι ο Ben Hassen είναι ο εγκέφαλος ενός πολύ καλά οργανωμένου κυκλώματος που δρα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και κυκλοφορεί έχοντας στην κατοχή του αρκετές πλαστές ταυτότητες. Υπάρχει μαρτυρία ότι κατά την αναχώρησή του από το Αεροδρόμιο, παράνομα μετέφερε στο εξωτερικό μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο αποτελούσε μέρος των εισπράξεων από τους εξαπατηθέντες.

Υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος Μάβας και ακόμα δύο πρόσωπα ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό παραλάμβαναν μέσω εταιρειών αποστολής χρημάτων μεγάλα χρηματικά ποσά στο όνομά τους, τα οποία αποτελούσαν μέρος των εισπράξεων που λήφθηκαν από τους εξαπατηθέντες στα γραφεία της εταιρείας στη Λάρνακα, Λεμεσό και Δερύνεια.

Επίσης εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι ο ύποπτος Μάβας είναι το πρόσωπο που προμηθεύει τον Ben Hassen με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μέσω τρίτων πρόσωπων στην Αθήνα. Επίσης ο ύποπτος ταξίδεψε με τους παραπονούμενους στη Γαλλία και φερόταν ως ο υπεύθυνος της αποστολής, αλλά εξαφανίστηκε μόλις οι παραπονούμενοι διαπίστωσαν ότι εξαπατήθηκαν εγκαταλείποντας μάλιστα και την ταξιδιωτική του βαλίτσα στην οποία είχε όλα τα ρούχα του και προσωπικά του αντικείμενα. Επιπλέον σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφαλίστηκε, στις 28/08/2013 φαίνεται ότι ο ύποπτος σε συνομιλία που είχε με τον καταζητούμενο Ben Hassen του προτείνει χαρακτηριστικά ότι «ήρθε ο καιρός να αποσυρθούν μαζί στο κρησφύγετό τους στη Βουλγαρία και να διευθύνουν την εταιρεία από εκεί». Υπάρχει επίσης μαρτυρία ότι ο ύποπτος, ενώ βρισκόταν με τους εξαπατηθέντες στο ξενοδοχείο στη Lille ζήτησε από τον επιστάτη τους να του προσκομίσει χαρτί με υπογραφές ότι όλοι βρίσκονται καλά στην υγεία τους πράγμα που έγινε από όλους. Όμως ο ύποπτος, εν αγνοία του επιστάτη, χρησιμοποίησε τις υπογραφές των εξαπατηθέντων και έγραψε από μόνος του μια επιστολή στην οποία επισύναψε τις υπογραφές με αποστολέα τον επιστάτη των εξαπατηθέντων την οποία απέστειλε στα Κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην εν λόγω επιστολή γίνεται αναφορά ότι οι εξαπατηθέντες ήθελαν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς την εταιρεία G. KRASOPOULOS INTERNATIONAL LTD για τις συνθήκες μεταφοράς και διαμονής που τους παρείχε στη Γαλλία και εξέφραζαν παράπονο προς το Υπουργείο Εργασίας όπως επιτρέψει την εγγραφή τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις στην Κύπρο για να μπορέσουν να εργαστούν στη Γαλλία.

Έχει εξασφαλιστεί γραπτή μαρτυρία από τις εταιρείες αποστολής χρημάτων WESTERN UNION και MONEYGRAM στην οποία φαίνεται ότι οι παραλήπτες των εισπράξεων των γραφείων της εταιρείας G. KRASOPOULOS INTERNATIONAL LTD στην Κύπρο που αποστέλλονταν από την Κύπρο στο εξωτερικό (Βουλγαρία-Ελλάδα-Γαλλία) είναι ο καταζητούμενος Ben Hassen, ο ύποπτος, πρόσωπο Βουλγαρικής καταγωγής ο οποίος συνελήφθηκε δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, ως επίσης και τέταρτο πρόσωπο Ελληνικής Υπηκοότητας το οποίο αναμένεται να εντοπιστεί και να ανακριθεί σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές.

Καταλήγοντας ο Λοχίας Χ. Ευδοκίμου ανέφερε στο Δικαστήριο ότι πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση εξαπάτησης του κοινού στην Κύπρο, κυρίως ανέργων προσώπων. Από τη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία φαίνεται ότι τα πιο πάνω ύποπτα πρόσωπα συνωμότησαν με σκοπό να εξαπατήσουν το κοινό. Αναμφίβολα πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα για τα οποία υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο ύποπτος ενέχεται.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ