2014-02-13 09:25:45
Φωτογραφία για Ακόμη δίνουν 7.200 ευρώ ενοίκιο στη Δευτεροβάθμια – Αναίτια σπατάλη για ένα προβληματικό κτίριο
Το ποσό των 7.200 ευρώ περίπου το μήνα, ή το ποσό των 80.000 ευρώ το χρόνο, εξακολουθεί να καταβάλει το δημόσιο για το... ενοίκιο του τετραόροφου κτιρίου της οδού Μονοφατσίου, στο οποίο στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Μια υπηρεσία, νευραλγική μεν, αποψιλωμένη ωστόσο από το προσωπικό της, ήδη από το 2011 οπότε και καταργήθηκαν το 1ο και 2ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως επίσης και το Γραφείο Τεχνικής Εκπαίδευσης. Σήμερα, οι περίπου 30 εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας χρησιμοποιούν ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 1200 τ.μ. ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν τη δουλειά τους σε ένα μικρότερο και σαφώς λειτουργικότερο κτίριο με εμβαδό 500 τ.μ.

Παρ' όλα αυτά, η τεράστια σπατάλη – σε καιρό ύφεσης – που γίνεται για τα ενοίκια του συγκεκριμένου κτιρίου, τα οποία φυσικά επιβαρύνουν τον ίδιο το φορολογούμενο Ηρακλειώτη, είναι δυσανάλογα της λειτουργικότητας του οικοδομήματος. Οι εγκαταστάσεις της Δευτεροβάθμιας είναι παλιές και η φθορά του χρόνου προκαλεί σοβαρά προβλήματα.


Πριν από μήνες ο ανελκυστήρας της τετραόροφης πολυκατοικίας άρχισε να κάνει εκκωφαντικό θόρυβο, ο οποίος μάλιστα προκαλούσε έντονη ανησυχία στο χρήστη. Πριν από λίγες μέρες το ασανσέρ ακινητοποιήθηκε με αποτέλεσμα η πρόσβαση στον τέταρτο όροφο όπου βρίσκονται τα περισσότερα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας να έχει αναχθεί σε ένα πραγματικό μαρτύριο για όλους. Ο ανελκυστήρας άρχισε και πάλι να λειτουργεί, όμως ο θόρυβος ... παραμένει, προκαλώντας ενδοιασμούς για τη χρήση του ακόμη και σε όποιον θαρραλέο το αποτολμήσει.

Πέρα από το ασανσέρ όμως, σε κακή κατάσταση είναι και τα κουφώματα του κτιρίου και όσοι εκπαιδευτικοί εργάζονται στη Διεύθυνση, επιστρατεύουν τη φαντασία και την ικανότητά τους σε μερεμέτια και «πατέντες» για να ασφαλίσουν τα παράθυρα της πολυκατοικίας, προκειμένου να αφήσουν εκτός ... υπηρεσίας, τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και τις καιρικές συνθήκες.

Στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλούς μήνες στη Δευτεροβάθμια, έρχονται να προστεθούν η παντελής έλλειψη υποδομών για την πρόσβαση στο κτίριο των ΑμΕΑ αλλά και το γεγονός ότι το οικοδόμημα της οδού Μονοφατσίου – όπως άλλωστε όλα τα παλιά κτίρια – είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο, αφού οι εργαζόμενοι υποφέρουν και με το κρύο και με τη ζέστη.

Παρ' όλα αυτά, το ενοίκιο παραμένει στα 7.200 ευρώ περίπου το μήνα, ενώ κάθε προσπάθεια μετεγκατάστασης σε άλλο κτίριο, οικονομικότερο και καταλληλότερο, έχει πέσει στο κενό.

Μια περιπέτεια τριών χρόνων

Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011, όταν στο ΦΕΚ 233 της 4-11-2011, ορίστηκε η κατάργηση των Γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η ανάθεση όλων των καθηκόντων τους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας. Πριν από το 2011, κάθε όροφος του κτιρίου εξυπηρετούσε τις ανάγκες ενός από τα τρία καταργηθέντα στη συνέχεια Γραφεία, ενώ η Διεύθυνση στεγαζόταν πάντα στον 4ο και τελευταίο όροφο. Μετά το Νοέμβριο του 2011, ο αριθμός των εργαζομένων στη Διεύθυνση περιορίστηκε σημαντικά, όπως επίσης και οι στεγαστικές ανάγκες της υπηρεσίας. Σήμερα οι περίπου 30 εργαζόμενοι είναι διασκορπισμένοι στους τέσσερις ορόφους, ενώ τα περισσότερα γραφεία παραμένουν κλειστά.

Η όλη υπόθεση αποκτά και νομική διάσταση, καθώς στο εν λόγω ΦΕΚ, είχε τονιστεί με σαφήνεια ότι μέσα σε προθεσμία ενός τριμήνου θα έπρεπε οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας να στεγαστούν σε κτίρια ανάλογα της δυναμικότητας και του μειωμένου πλέον προσωπικού τους. Το ζήτημα έφτασε μέχρι την Περιφέρεια Κρήτης τον Αύγουστο του 2012 και μάλιστα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε επιλεγεί ως καταλληλότερο για τη μεταστέγαση της Δευτεροβάθμιας μισθωμένο κτίριο στην περιοχή του Πόρου, όπου εκτός από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση θα στεγάζονταν κι άλλες δύο εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Δευτεροβάθμιας και το ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), γεγονός που θα σήμαινε ότι θα περιοριζόταν σημαντικά το ποσό που διέθετε το δημόσιο για τα ενοίκια και των τριών δομών.

Η απόφαση αυτή όμως προσεβλήθη από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων που προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο με αποτέλεσμα η λύση που είχε βρεθεί να «παγώσει».

Στη συνέχεια, η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του Πανεπιστημίου Κρήτης από την πανεπιστημιούπολη της Κνωσού σε εκείνη των Βουτών, άφησε ελεύθερους σε χρήση τους χώρους των παλαιών εγκαταστάσεων του ιδρύματος, τους οποίους άρχισαν να διεκδικούν πολλοί μνηστήρες, όπως το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, η ίδια η Περιφέρεια Κρήτης που ήθελε να εγκαταστήσει εκεί το Μηχανολογικό, αλλά και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης του νομού. Μάλιστα, είχε διατυπωθεί η ιδέα να δημιουργηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Κνωσού, Διοικητήριο της Εκπαίδευσης, όπου θα συγκεντρώνονταν όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας μαζί με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, γλυτώνοντας το δημόσιο από ένα σημαντικό ποσό σε μηνιαία βάση για τα ενοίκια όλων αυτών των υπηρεσιών.

Πέρυσι το Γενάρη ωστόσο διαπιστώθηκε ότι η μετεγκατάσταση της οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας στα λεγόμενα «Λευκά κτίρια» ή «Ροτόντα» της Πανεπιστημιούπολης Κνωσού ήταν αδύνατη, αφού η επέκταση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων είχε γίνει χωρίς πολεοδομική άδεια και άρα θεωρούνταν... αυθαίρετο.

Το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας έφθασε μέχρι και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Κρήτης και μάλιστα το περασμένο Φθινόπωρο ο Γενικός Γραμματέας είχε δεσμευθεί ότι θα μεριμνούσε για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Οι μήνες ωστόσο περνούν και τίποτα δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση αυτή. Το ενοίκιο, όμως, των 7.200 ευρώ το μήνα, εξακολουθεί να καταβάλλεται στο προβληματικό κτίριο της οδού Μονοφατσίου.

irakliolive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ