2014-02-13 13:29:29
Φωτογραφία για Πάτρα-Τώρα: Σαφάρι ελέγχων για το κάπνισμα στις καφετέριες του κέντρου
Σαφάρι ελέγχων αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Πάτρας απο τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Έλεγχοι έχουν ήδη γίνει ήδη σε καφετέριες της πλατείας Γεωργίου και των Υψηλών Αλωνίων ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα, χωρίς συστάσεις.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν καπνιστές, τασάκια, ταμπέλες, σήμανση και βιβλία αναφοράς των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, καταστηματάρχες της Πάτρας αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στην αγορά τα ειδικά σήματα σήμανσης για την απαγόρευση του καπνίσματος, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης των τελευταίων ημερών. Κατά συνέπεια, η μη τοποθέτηση σήμανσης, όπως λένε, δεν γίνεται από πρόθεση αλλά από αντικειμενική δυσκολία.

Όλα αυτά προβλέπονται σε εγκύκλιο της αρμόδιας υφυπουργού Υγείας Ζ. Μακρή που εστάλη προς όλα τα υπουργεία, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.


Παράλληλα, παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για τη διενέργεια των ελέγχων, την καταγραφή των ελέγχων, την υποβολή των σχεδίων τακτικών - περιοδικών ελέγχων κ.λπ. Τέλος, τονίζεται ότι στους ελέγχους συμμετέχουν όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, Λιμενική Αστυνομία, Αστυνομία, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ).

Τον έλεγχο αναλαμβάνουν τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που υποχρεούνται να συστήσουν οι προϊστάμενοι των Υγειονομικών Αρχών των Περιφερειών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη σχετική σήμανση του χώρου με τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τ.μ., στην εύρεση σταχτοδοχείων κατά τον έλεγχο του χώρου, στην ύπαρξη βιβλίου αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων αυτού.

Οι έλεγχοι σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστούν στην Πάτρα και το βράδυ.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ