2014-02-16 09:23:23
Φωτογραφία για Σημάδια εξόδου από το τούνελ για την οικονομία
ΣΤΟ 3,7% Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2013, ΕΝΑΝΤΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΓΙΑ 4%  

Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα περιορίζεται ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ με την οικονομία να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Πτώση των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 2,9% καταγράφεται από την αρχή του έτους

Στο τελευταίο περσινό τρίμηνο καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό ύφεσης από το το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό της ύφεσης διαμορφώθηκε στο 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 (από 3% στο τρίτο τρίμηνο του 2013), ενώ για να βρούμε την αμέσως καλύτερη επίδοση θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις αρχές του 2010, όταν η ύφεση ήταν 1%.

Από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει πως για το σύνολο του περασμένου έτους η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 3,7% έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 4% που είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, λόγω της δυναμικής ανάκαμψης του τουρισμού. Η ύφεση το 2012 είχε ανέλθει σε 6,4%.


Υστερα από έξι στη σειρά χρόνια ύφεσης που οδήγησαν σε σωρευτική μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 25% περίπου, οικονομικό επιτελείο, Τράπεζα της Ελλάδος και τρόικα εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει εντός του τρέχοντος έτους σε οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 0,5% και 0,7%. Βέβαια παραδέχονται πως πρόκειται για μία επισφαλή πρόβλεψη που μπορεί, ανάλογα και με τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Ευρωζώνη, να ανατραπεί. Ηδη αναλυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μιλούν για ύφεση και εντός του τρέχοντος έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ότι η ύφεση θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 και στη συνέχεια θα καταγραφεί θετικό πρόσημο. Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5,5% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο κατά 3,7%, στο τρίτο κατά 3% και στο τέταρτο 2,6%.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι στα 44,28 δισ. ευρώ. Εξάλλου, με αρνητικό πληθωρισμό, στο -1,5%, έκανε... ποδαρικό το 2014. Μετά και την υποχώρησή του τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός για 11ο συνεχή μήνα. Από τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι οι κυριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, στα φάρμακα (25,5%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων) και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Στον αντίποδα, υπήρξαν μειώσεις τιμών στην πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών, όπως στις πατάτες (5,2%), στο φυσικό αέριο (4%), στη βενζίνη (3%) και στα είδη ένδυσης-υπόδησης (2,9%).

Κώστας Τσαχάκης
Εθνος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιστροφή Martini στην F1;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επιστροφή Martini στην F1;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ