2014-02-17 07:39:45
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Συμφωνία με την τρόικα μόνο για θέματα μεταρρυθμίσεων, λήψη δόσης ή διευκολύνσεις συνολικού ύψους 9-10 δισ. ευρώ και «εξορκισμό» των όποιων μέτρων για το καλοκαίρι, όταν θα συζητηθούν το χρηματοδοτικό κενό, τα δημοσιονομικά κενά της τριετίας 2014 -2016 και τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με επιτελείς της Ευρωζώνης.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο η κυβέρνηση αποφεύγει επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος εν όψει των εκλογών του Μαΐου, ενώ θα εξασφαλίσει την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων πληρωμών τοκοχρεολυσίων στις 20 και 21 Μαΐου.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις ενισχύονται και από την αλλαγή πλεύσης των δανειστών, οι οποίοι πλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταθέτουν για το καλοκαίρι τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό. Η ελληνική πλευρά άδραξε την ευκαιρία να ζητήσει μετάθεση για το καλοκαίρι και της συζήτησης για τα όποια μέτρα ζητεί η τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 και των επόμενων ετών.


Άλλωστε, υπενθυμίζει στους εταίρους τη σχετική δέσμευση που υπάρχει στο μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού θα τίθενται σε εφαρμογή αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή η κυβέρνηση υποχρεώνεται να λαμβάνει μέτρα μείωσης των δαπανών βασικά ή αύξησης των εσόδων. Οπότε, δεν κινδυνεύει η υλοποίηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη. 

Σημειώνεται πως κανονικά η αξιολόγηση θα έπρεπε να κλείσει από το φθινόπωρο και να περιλαμβάνει μέτρα για το 2014 και μέτρα για το 2015-16, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει πως είναι καλύτερα έτσι, αφού τα στοιχεία για την οικονομία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων του φθινοπώρου.

Μια πρώτη ένδειξη για τις διαθέσεις των εταίρων θα λάβει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου το ελληνικό ζήτημα είναι στην ατζέντα. Περισσότερη σημασία έχουν όμως οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε αυτές ο Έλληνας υπουργός θα επιδιώξει:

Να πείσει τους εταίρους ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και κυρίως τη λίστα του ΟΟΣΑ, για το άνοιγμα των αγορών κ.λπ. Αγκάθι αποτελεί η απαίτηση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.Να εγκριθούν οι δόσεις που θα καλύπτουν τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου. Οι υποχρεώσεις του Αυγούστου θα εξεταστούν στις νέες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι.Να μετατεθούν για τον Ιούνιο οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και της διετίας 2014-16 που ελλοχεύουν τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων. Η επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ένα καλό επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και μια ευκαιρία για τους εταίρους να άρουν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, να εμφανιστούν ελαστικότεροι, υποστηρίζοντας πως η πολιτική αποδίδει και να δικαιολογήσουν μια υποχώρηση ή τη χρονική μετάθεση των παρεμβάσεων.Να μετατεθεί για τον Ιούνιο επίσης η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό από το β’ εξάμηνο του 2014 έως και το 2016. Το ΔΝΤ το εκτιμούσε αρχικά σε περίπου 10,9 δισ. ευρώ, κάποιες τελευταίες πληροφορίες το ανεβάζουν σε 14 - 16 δισ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση κάποιο κενό, που πρέπει να καλυφθεί, υπάρχει.Να ξεκινήσει τον Ιούνιο η συζήτηση για τα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σενάρια για τις εκκρεμείς δόσεις 14,1 δισ. ευρώ

Κεντρικός στόχος, αλλά και το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και επιτελών της Ευρωζώνης με το χρόνο που χάθηκε είναι οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων τον προσεχή Μάιο, που φτάνουν στα 10 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να τις καλύψει. Η χρηματοδότησή τους επρόκειτο να γίνει από το μηχανισμό στήριξης, εφόσον οι δόσεις εκταμιεύονταν βάσει προγράμματος, αλλά με την καθυστέρηση των αξιολογήσεων αναβλήθηκε και η εκταμίευση των δόσεων. Είναι αξιοσημείωτο πως η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2013 και μετά έλαβε μόνο το ποσό του 1 δισ. ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εκκρεμότητες, εκκρεμεί από το Δεκέμβριο η δόση συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ, ήτοι 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Επίσης, για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν προγραμματισμένη η εκταμίευση μεγάλης δόσης ύψους 9,2 δισ. ευρώ, προερχόμενη κατά 5,7 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και κατά 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό που εκκρεμεί φτάνει σε 14,1 δισ. ευρώ. Όμως, το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί το χρηματοδοτικό κενό για το διάστημα μετά το β’ εξάμηνο του 2014, το ΔΝΤ βάσει καταστατικού του δεν μπορεί να καταβάλει τη συμμετοχή του.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις ανάγκες του Μαΐου εξετάζονται τρία σενάρια.

Tο πρώτο που προβλέπει την «εγγύηση» της Ευρωζώνης απέναντι στο ΔΝΤ πως εγγυάται τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το προσεχές δωδεκάμηνο, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος, αλλά θεωρείται δύσκολο να «περάσει» η πρόταση της διοίκησης του ΔΝΤ στα μέλη του Ταμείου. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε πρόσφατα αξιωματούχος της Ευρωζώνης.Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την εκταμίευση δύο δόσεων από την Ευρωζώνη, δηλαδή αυτής που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο και εκείνης του πρώτου τριμήνου του 2014, συνολικά 8,8 δισ. ευρώ.Το τρίτο σενάριο προβλέπει την εκταμίευση ενός ποσού από την Ευρωζώνη, άνω των 5 δισ. ευρώ, δηλαδή τη δόση του Δεκεμβρίου και τμήματος της δόσης του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, αλλά και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να διευθετήσει το ομολογιακό δάνειο ύψους 4,5 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, που λήγει το Μάιο. Η ανανέωση του συγκεκριμένου δανείου μειώνει αυτομάτως κατά 4,5 δισ. ευρώ τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαΐου, οπότε το ποσό που απομένει να καλυφθεί περιορίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ.

Το Μάιο λήγουν χρεολύσια 10 δισ.

Στις 12 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ από το πρώτο δάνειο. Το δάνειο είναι 5.550 εκατ. ευρώ και η δόση του Μαΐου στο ποσό των 792 εκατ. ευρώ ή περίπου 820 εκατ. ευρώ με τους τόκους.

Στο διήμερο 20 και 21 Μαΐου, λίγες μέρες προ των εκλογών, οι λήξεις ομολόγων φτάνουν στο ποσό των 9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στις 20 Μαΐου 2014 λήγει ένα ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 2,87 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, την ίδια μέρα λήγουν επίσης ένα ομόλογο που κατέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 7 εκατ. ευρώ, και ένα δάνειο από την ΕΤΕπ, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ακόμη στις 21 Μαΐου λήγουν δύο ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ (40 και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). 

Συνολικά οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ και με την προσθήκη των τόκων το συνολικό κόστος προσεγγίζει τα 4,4 δισ. ευρώ. Επίσης στις 21 Μαΐου λήγουν και τα ομόλογα ύψους 4,47 δισ. ευρώ, που έχουν εκδοθεί με βάση το άρθρο 1 του ν. 3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των ελληνικών τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μάιο οι συνολικές λήξεις των χρεολυσίων φτάνουν στο ποσό των 10,08 δισ. ευρώ. Την 20ή Αυγούστου 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 3,96 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr

''The New Daily Mail'' 
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ