2014-02-17 15:16:24
Φωτογραφία για Η Ελλάδα μεταξύ του Τζιμπουτί και της Ινδίας...
Σε όρους οικονομικής ελευθερίας, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ Τζιμπουτί και Ινδίας. Στη θέση 119 της παγκόσμιας κατάταξης, η χώρα θεωρείται «ως επί το πλείστον ανελεύθερη» και είναι τελευταία στην Ευρώπη – ή, για την ακρίβεια, μπροστά μόνο από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία. Αυτό αποκαλύπτει ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας του Heritage Foundation για το 2014, η οποία παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την εφημερίδα Wall Street Journal. Μάλιστα, την ώρα που η οικονομική ελευθερία αγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα παγκοσμίως, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα απ’ όπου ήταν όταν πρωτοξεκίνησε ο σχετικός δείκτης, πριν από δύο δεκαετίες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται σταθερά το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν από τη δεκάδα και πλέον κατατάσσονται στη 12η θέση.

Τι σημαίνει, όμως, οικονομική ελευθερία; Οπως εξηγεί το Heritage Foundation, είναι η δυνατότητα επιλογών στην οικονομική ζωή, από την ελευθερία στην εργασία και την παραγωγή (δηλαδή τον ανταγωνισμό σε ανοιχτές αγορές) μέχρι την κατανάλωση, το εμπόριο και τις επενδύσεις
. Είναι γεγονός ότι το εν λόγω ινστιτούτο πρεσβεύει τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Αυτός, όμως, κάθε άλλο παρά περιορίζεται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς τις ίδιες απόψεις μοιράζεται το σύνολο σχεδόν της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ετσι, αν και το Heritage Foundation πρεσβεύει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη μείωση των κρατικών δαπανών, οι συστάσεις του επεκτείνονται σε πολύ περισσότερα πεδία, που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων: τον σεβασμό των νόμων, τη μείωση των ρυθμιστικών βαρών, τη χαμηλή φορολογία και το άνοιγμα των αγορών. Κι αν το Δημοκρατικό Κόμμα πειραματίζεται τελευταία με την κεϊνσιανή δημοσιονομική πολιτική, παραμένει πάντα πιστό στις ανοιχτές αγορές και στο ελεύθερο εμπόριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ