2014-02-19 10:42:06
Φωτογραφία για Υδατάνθρακες κατά του σακχαρώδους Διαβήτη
Ο κίνδυνος ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτης ή/και Μεταβολικού Συνδρόμου μειώνεται με την αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, αν και... ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν είναι ακόμη κατανοητός.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Σε έρευνα που διεξήχθη από τον Kallio και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Kuopio της Φιλανδίας και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του American Journal of Clinical Nutrition, συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του τύπου των υδατανθράκων που προκαλούν χαμηλή απάντηση ινσουλίνης σε σχέση με αυτούς που προκαλούν υψηλές απαιτήσεις ινσουλίνης, καθώς και η έκφραση των γονιδίων στον κοιλιακό υποδόριο λιπώδη ιστό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 47 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες με μέσο BMI 32kg/m2 που πληρούσαν τουλάχιστον 3 από τα 5 διαγνωστικά κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο
. Τα διαγνωστικά κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν την αυξημένη συγκέντρωση γλυκόζης νηστείας, την αυξημένη περίμετρο μέσης, τα τριγλυκερίδια πλάσματος, τη μειωμένη χοληστερόλη πλάσματος HDL, και την αυξημένη πίεση αίματος. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν διατροφή πλούσια είτε σε ψωμί ολικής άλεσης και ζυμαρικά σίκαλης (χαμηλή απάντηση ινσουλίνης) είτε σε ψωμί σίτου, βρώμη, και πατάτες (υψηλή απάντηση ινσουλίνης) για 12 εβδομάδες, ενώ το σωματικό βάρος των εθελοντών διατηρήθηκε σταθερό σε όλη τη μελέτη.

Αν και οι απαιτήσεις της ινσουλίνης διέφεραν ανάλογα με τη διατροφή, οι διατροφές προκάλεσαν παρόμοια γλυκαιμική απάντηση, και τα αποτελέσματα της καμπύλης γλυκόζης παρέμειναν αμετάβλητα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Η διατροφή ζυμαρικών σίκαλης προκάλεσε μέτρια έκφραση 71 γονιδίων, που συνδέονται άμεσα με το μεταβολικό μονοπάτι έκφρασης της ινσουλίνης. Αντίθετα, η διατροφή πλούσια σε βρώμη, σιτάρι και πατάτες προκάλεσε μέτρια ενεργοποίηση 62 γονιδίων, που συνδέονται με στρεσογόνους παράγοντες και φλεγμονώδεις απαντήσεις.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξηγεί το μηχανισμό της προστατευτικής δράσης των τροφίμων ολικής αλέσεως στο μεταβολικό σύνδρομο και το σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να μεταβληθεί η ενεργειακή πρόσληψη και το σωματικό βάρος. Σύμφωνα με τους Salsberg & Ludwig, η διατροφή πλούσια σε σίκαλη και ζυμαρικά επιδρά σε δύο γονίδια: το γονίδιο για την ορμονο-ευαίσθητη λιπάση και το γονίδιο για τον παράγοντα TCF7L2 μεταγραφής, που είναι ο ισχυρότερος γενετικός προδιαθεσικός παράγοντας του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ