2014-02-19 12:56:07
Φωτογραφία για «Η Ωραία Ελλάς» παραμένει… ωραία!
Οι τέσσερις-πέντε άνθρωποι που μαζεύονται όλοι κι όλοι την ημέρα στο καφενείο «Ωραία Ελλάς» στο Μοναστηράκι του Αμαρίου, είναι το δείγμα του... πληθυσμιακού μαρασμού που υφίστανται χρόνο με το χρόνο. Η απόλυτη ησυχία! Ίσως, τους μήνες του χειμώνα το… τοπίο αλλάζει, όταν φτάσουν από τις πόλεις οι τέσσερις κόρες της ιδιοκτήτριας Κωνσταντίνας Ακουμιανάκη-Βροντάκη, οι γαμπροί και τα δέκα εγγόνια της και επειδή οι χώροι του σπιτιού «δεν χωράνε τους δεκαπέντε που μαζεύονται», στρώνουν την… τάβλα στον καφενέ «Εγώ το βρήκα από τότε που παντρεύτηκα και ήλθα στο Μοναστηράκι από το Γερακάρι. Είναι τώρα πενήντα χρόνια», λέει η καφεπώλισσα, που έχει στη μνήμη της «τα αθάνατα χρόνια με την ζωντάνια». Ήταν τότε, που οι άνθρωποι πεινούσαν αλλά γλεντούσαν τη φτώχια τους, «που ήταν ευτυχισμένοι» και που «αντί για λεφτά που δεν είχαν, έβαζαν στον λυράρη για μπαξίσι καπάκια από μπουκάλια», διαψεύδοντας την ανέχειά τους!


Σερβίρονται σ’ αυτό το χώρο από τρεις γενιές, και για πάνω από ένα αιώνα, καφέδες, τσικουδιές, ντόπιο κρασί, ίσως παλαιότερα και τα… υποβρύχια της εποχής, τα λουκούμια και μαζί και τα σπιτίσια γλυκά κουταλιού. Ότι υπήρχε τότε! Πρώτα «τράτερνε τους πελάτες» παππούς Μανώλης Βροντάκης, ύστερα ο γιός του Γιώργος και μετά και μέχρι που άφησε αυτό τον κόσμο, ο εγγονός του Μανώλης. Έτσι πέρασαν τα πέτρινα χρόνια και από το 2010 πέρασε στη σύζυγό του Κωνσταντίνα, και έγινε, για να εξυπηρετείται, ταυτόχρονα καφενείο και σπίτι! Μπορεί, μετά να κατεβάσει ρολά. Ποιος ξέρει;

ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΑ

Ωστόσο, το καφενείο πότε ανοίγει και πότε όχι το πρωί, γιατί η κυρία Βροντάκη έχει και τις γεωργικές απασχολήσεις της. Αυτές τις μέρες, θα πάει να μαζέψει αγριόχορτα αλλά και μάτσα τα μανουσάκια που μοσχομυρίζουν και θα τα βάλει στα βάζα! Ξέρει, άλλωστε, πως οι μόνιμοι πελάτες είναι συγκεκριμένοι και… μετρημένοι, ίσως στα δάχτυλα του ενός χεριού, και γνωρίζουν και αυτοί το… ωράριο της.

Στον ίδιο χώρο, στις «εποχές της άνθησης» γίνονταν οι μεταμφιέσεις στις εορτές της αποκριάς και από εκεί και μετά ξεκινούσαν οι… τελετουργίες που σκορπούσαν γέλιο και άλλαζαν τη διάθεση του κόσμου…

Οι πόρτες των εκατό πενήντα σπιτιών ήταν πάντα ανοιχτές και «απαραιτήτως κάθε Κυριακή είχε γλέντι» και σε ακαθόριστα βράδια καντάδες από τους… ερωτοχτυπημένους στις αγαπημένες τους, και μπροστά ο λαϊκός λυράρης του χωριού Μανώλης Βροντάκης ή Κατρούλιος.

Σήμερα οι μέρες στο καφενείο «Ωραία Ελλάς», περνούν μέσα στη μοναξιά. Τα γλέντια και οι καντάδες είναι, πλέον, μόνο ευχάριστες αναμνήσεις! Αν παρουσιαστεί ένας επισκέπτης θα είναι… θέμα συζήτησης όλη τη μέρα και όσοι απόμειναν «ριζωμένοι» εκεί, θα τον υποδεχτούν με αγάπη και πηγαία διάθεση, τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία- να τον διευκολύνουν. Σίγουρα θα βρει πόρτα ανοιχτή για να μπει και να ξαποστάσει.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ