2014-02-20 11:41:35
Φωτογραφία για Εγκαταλείπουν το Κίεβο οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Οι υπουργοί Εξωτειρκών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας εγκατέλειψαν το Κίεβο χωρίς να συναντήσουν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από τη νέα έκρηξη βίας ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Αναχώρησαν. Δεν θα δουν τον πρόεδρο για λόγους ασφαλείας», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Νωρίτερα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους.

Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την επίτευξη εκεχειρίας,  η οποία έσπασε λίγες ώρες αργότερα, εξαιτίας των νέων βίαιων συγκρούσεων που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 28.

Σύμφωνα μάλιστα με νεότερο απολογισμό του ουκρανικού υπουργείου Υγείας 287 άνθρωποι νοσηλεύονται, μεταξύ των οποίων τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί.


Εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν σήμερα τον αστυνομικό κλοιό στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντας την πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης ενόψει της άφιξης σήμερα στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας και υψηλόβαθμου ρώσου αξιωματούχου.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται ήδη στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προειδοποιώντας την ουκρανική κυβέρνηση να μην εμπλέξει στη σύγκρουση τις ένοπλες δυνάμεις. ΗΠΑ και Ε.Ε. προανήγγειλαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, χρεώνοντάς της ευθύνες για το λουτρό αίματος, καθώς προχθές το κέντρο του Κιέβου μετετράπη σε πεδίο μάχης και 28 άνθρωποι –μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί– έχασαν τη ζωή τους. Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν, σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, να πράξουν το παν για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ στο Κίεβο σπεύδουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Αργά το βράδυ, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι επετεύχθη εκεχειρία. Νωρίτερα, η κρατική ασφάλεια είχε αναγγείλει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Ο Γιανουκόβιτς επιστράτευσε αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, ενώ ερωτήματα προκάλεσε η απόφασή του να αντικαταστήσει τον αρχηγό του στρατού.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Lotus ΚΑΙ Renault ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Lotus ΚΑΙ Renault ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ