2014-02-20 17:00:23
Φωτογραφία για Μια κατάρα κυνηγάει εδώ και 51 χρόνια την Μπενφίκα
Kορυφαία ομάδα της Πορτογαλίας και αντίπαλο του ΠΑΟΚ στην φάση των «32» του Europa League.

Μία κατάρα που εκστόμισε ο Μπέλα Γκούντμαν, προπονητής της Μπενφίκα από το 1959 έως το 1962. 

Ο Γκούτμαν έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως καινοτόμος προπονητής, σπουδαίος τακτικιστής και αναλυτής του ποδοσφαίρου. Μαζί με τον Γκούσταβ Σέμπες και τον Μάρτον Μπούκοβι αποτέλεσαν μία κορυφαία τριάδα ριζοσπαστών Ούγγρων προπονητών που εισήγαγαν τον τακτικό σχηματισμό 4-2-4 ενώ του πιστώνεται και η ανάδειξη του Εουσέμπιο αλλά και η συνεισφορά του στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Προσωπικότητα ιδιαίτερη, ένας γυρολόγος, σπουδαίος όμως, του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, πέρασε τη μισή του ζωή στον προπονητικό πάγκο γυρνώντας από ήπειρο σε ήπειρο αφήνοντας σχεδόν πάντοτε έργο πίσω του. Συνολικά άλλαξε «πάγκο» 26 φορές σε 40 προπονητικά χρόνια (1933-1973) κατακτώντας 11 τίτλους.

Ο Γκούτμαν είχε αναλάβει τη Μπενφίκα το 1959
. Μέχρι το 1962 είχε ξεπεράσει την Ρεάλ του Ντι Στέφανο και του Πούσκας, καθιστώντας τους Αετούς της Λισαβόνας κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη. Με μπροστάρηδες τους Εσουσέμπιο, Σιμόες και Κολούνα την οδήγησε σε δύο διαδοχικές κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με επιστέγασμα το εκπληκτικό 5-3 επί της Ρεάλ στον τελικό του Άμστερνταμ το 1962. Μετά από αυτές τις επιτυχίες επόμενο ήταν ο Γκούντμαν να ζητήσει αύξηση αποδοχών. Η διοίκηση του συλλόγου όχι μόνο αρνήθηκε να αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο του αλλά ξεκίνησε συζητήσεις με άλλον προπονητή. Τότε ήταν που ο Γκούντμαν εξερράγη και παραιτήθηκε. Πριν φύγει όμως ξεστόμισε το εκπληκτικό: «Δεν θα πάρετε ξανά ευρωπαϊκή κούπα ούτε σε 100 χρόνια!».

Από την ημέρα που εκτοξεύτηκε η κατάρα του Γκούτμαν ως σήμερα, η πορτογαλική ομάδα μετρά επτά χαμένους τελικούς, πέντε εκ των οποίων στο άλλοτε κύπελλο πρωταθλητριών. Το 1963 ηττήθηκε από τη Μίλαν με 1-2, το 1965 από την Ιντερ (0-1), το 1968 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-4 στην παράταση), το 1988 από την Αϊντχόφεν (5-6 στη διαδικασία των πέναλτι και το 1990 από την Μίλαν (0-1). Το 1983 δεν τα κατάφερε ούτε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου έχασε το τρόπαιο από την Αντερλεχτ σε διπλούς τελικούς (0-1 και 1-1), ενώ στον περσινό τελικό του Europa League με αντίπαλο την Τσέλσι (1-2) η κατάρα επισφραγίστηκε με μία «μαχαιριά» στο τελευταίο λεπτό της παράτασης

http://parousiazw.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΚΑΡΙΚ... ΑΝΑΚΡΙΝΕΤΑΙ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΚΑΡΙΚ... ΑΝΑΚΡΙΝΕΤΑΙ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ