2014-02-21 01:06:08
Φωτογραφία για Με δυσκολίες και ελάχιστες προοπτικές για ανάκαμψη κινείται η αγορά κηπευτικών και λαχανικών στην Ελλάδα
Για μια δύσκολη περίοδο στην αγορά κηπευτικών και λαχανικών κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών. Ειδικότερα από το ρεπορτάζ μας προκύπτει, ότι μεγάλο πλήγμα το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί η τομάτα θερμοκηπίου αφού στην κύρια περιοχή παραγωγής της, την Κρήτη, η τιμή πριν από μια εβδομάδα είχε κατρακυλήσει στα 20 λεπτά το κιλό. Ως κύρια αιτία αυτής της κατάστασης οι παραγωγοί μας αναφέρουν την μεγάλη παραγωγή των ανταγωνιστριών χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Για μειωμένη ζήτηση, χαμηλές τιμές κάνουν λόγο και οι περισσότεροι παραγωγοί λαχανικών. Ειδικότερα παραγωγοί των Μεγάρων σημειώνουν στον ΑγροΤύπο ότι φέτος καταγράφεται μεγάλη μείωση στις εξαγωγές προς Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς και στην αγορά της Βορείου Ελλάδος λόγω πολύ φθηνών Τουρκικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και αξίας.

Κρήτη

Για την κατάσταση στην Κρήτη μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ
. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας: «αυτή την περίοδο στο νησί συγκομίζουμε τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και αγγούρια και η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα. Ειδικά με την ντομάτα αυτό το διάστημα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αφού αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα διάθεσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που είναι και οι ανταγωνίστριές μας στις αγορές έχουν καλό καιρό και μεγάλη παραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριαδάκη, οι τιμές των παραπάνω κηπευτικών αυτό το διάστημα στην Κρήτη διαμορφώνονται ως εξής:

Τομάτα: 30 έως 50 λεπτά το κιλό

Μελιτζάνα 1 ευρώ το κιλό

Πιπεριές 1 ευρώ το κιλό (ανάλογα με το είδος)

Αγγούρια: 70 λεπτά το κιλό.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας μας έκανε γνωστό ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα, οι τιμές τις τομάτας είχαν κατρακυλήσει ακόμα και στα 20 λεπτά. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι παραγωγοί είναι ότι πλέον η πορεία των προϊόντων μας στην αγορά δεν εξαρτάται από την ελληνική πραγματικότητα εφόσον μεγάλο ποσοστό τους εξάγεται και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή έχει πέσει».

Πρέβεζα

Από την πλευρά του ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος από την Πρέβεζα μας αναφέρει σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του: «στην Πρέβεζα αυτή την εποχή έχει φυτευτεί το 90% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτα και αγγούρι και η παραγωγή θα ξεκινήσει περίπου στις 10 Μαρτίου ενώ ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται τέλη Απριλίου». Ζητώντας από τον κ. Σολδάτο να μας κάνει μια εκτίμηση σχετικά με την πορεία της αγοράς μας εξηγεί ότι παραδοσιακά ο Μάιος είναι ένας καλός μήνας και ελπίζουν ότι τότε οι τιμές θα είναι σε καλά επίπεδα. «Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά δύσκολοι μήνες για τα κηπευτικά της Πρέβεζας αφού ακόμα είναι στην παραγωγή η Κρήτη. Και αυτή την περίοδο που δεν έχουμε παραγωγή σε τομάτα και αγγούρια αγοράζουμε για τις ανάγκες της τοπικής αγορά από την Κρήτη».

Φιλιατρά

Για την κατάσταση της αγοράς στα Φιλιατρά μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Η παραγωγή τομάτας θα ξεκινήσει περίπου στις 15 Απριλίου αφού οι φυτεύσεις στην περιοχή γίνονται τον Ιανουάριο. Ωστόσο, εδώ και δέκα περίπου ημέρες έχει ξεκινήσει η παραγωγή αγγουριού. Οι τιμές για τα αγγούρια που εξάγονται (ως επί το πλείστον στις Ανατολικές Χώρες της Ε.Ε. με κύρια την Βουλγαρία) ξεκινούν από 90 λεπτά το κιλό και φθάνουν το 1 ευρώ το κιλό. Οι τιμές για το προϊόν που πωλείται στην εσωτερική αγορά ξεκινάει από 60 λεπτά/κιλό και φθάνει τα 75 λεπτά/κιλό».

Λαχανικά

Μέγαρα

Για μεγάλες δυσκολίες στην παραγωγή φυλλωδών λαχανικών, λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας, των νέων μέτρων της φορολογίας αλλά και των εισαγωγών, κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Μεγάρων - Ομάδα Παραγωγών, κ. Δημήτρης Καστανιάς. «Την περίοδο αυτή παράγουμε μια μεγάλη γκάμα λαχανικών όπως: μαρούλι, πράσο, κρεμμύδι, άνηθο, σέλινο, ραδίκι, μπατζάρι, σπανάκι, σέσκουλο, ρόκα κ.α. Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα προϊόντα μας κινήθηκαν καλά στην αγορά ποσοτικά όχι τιμολογιακά. Ωστόσο μετά τα Φώτα σημειώθηκε μια μεγάλη καθίζηση στην αγορά και στις τιμές. Επίσης, σημειώνεται μεγάλη μείωση στις εξαγωγές προς Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς και στην αγορά της Βορείου Ελλάδος λόγω πολύ φθηνών Τουρκικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και αξίας».

Ζητήσαμε επίσης από τον κ. Καστανιά να κάνει εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι επίκειται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αλλά σύμφωνα με όσα μας τόνισε δεν περιμένει αναστροφή του κλίματος. Μας τόνισε ακόμα ότι δεδομένης της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής πολλοί είναι οι παραγωγοί που σταμάτησαν να καλλιεργούν με αποτέλεσμα να σημειώνεται και μείωση της παραγωγής των παραπάνω προϊόντων».

Μαραθώνας

Ο χρήστης της εφαρμογής totheshelf, κ. Βασίλης Χωριανόπουλος, παραγωγός από τον Μαραθώνα ο οποίος κάνει χονδρική αλλά και λιανική πώληση μας τονίζει σχετικά με την αγορά και τις τιμές των προϊόντων: αυτή την περίοδο στα θερμοκήπιά μου συγκομίζω μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, σαλάτες, πράσο, άνηθο, μαϊντανό, ρόκα και μπατζάρια. Οι τιμές τους κατά μέσο όρο διαμορφώνονται ως εξής:

Μαρούλι: 30 λεπτά το κιλό

Λάχανο: 30 - 40 λεπτά το κιλό

Μπρόκολο: 80 λεπτά το κιλό

Σαλάτα: 30 λεπτά το κιλό

Πράσο: 80 λεπτά το κιλό

Άνηθος, μαϊντανός, ρόκα: 30 λεπτά το ματσάκι

Μπατζάρι: 50 λεπτά το κιλό».

Όσον αφορά την ζήτηση και την διάθεση ο κ. Χωριανόπουλος μας αναφέρει ότι εξαρτάται πάντα από την εποχή «αλλά σε γενικές γραμμές είναι μειωμένη αφού οι καταναλωτές έχουν μειώσει κατά 50% τις αγορές τους».

Πρέβεζα

Σύμφωνα με όσα συμπληρώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Πρέβεζα, κ. Γιάννης Σολδάτος αυτή την εποχή στην ευρύτερη περιοχή συγκομίζονται αρκετά λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το σπανάκι αλλά και κρεμμύδι. «Για τα προϊόντα αυτά δεν μπορείς να δώσεις μια τιμή αφού αλλάζουν μέρα με την ημέρα αλλά κατά γενική ομολογία πρόκειται για μια μέτρια περίοδο με τις τιμές να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά».

Κρεμμύδι - Κρήτη

Σε επικοινωνία μας με τον χρήστη της εφαρμογής totheshelf κ. Μιχάλη Φανουράκη, γεωπόνο και παραγωγό μιας τοπικής ποικιλίας κρεμμυδιού που ονομάζεται «Καστανιώτικο» και καλλιεργείται στην Κρήτη (ως επί το πλείστον στο Ηράκλειο και τη Μεσσαρά) μας εξήγησε ότι αυτή την περίοδο που δεν υπάρχει το κρεμμύδι της Θήβας στην αγορά, η ζήτηση και οι τιμές της παραγωγής του είναι καλές. «Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 60 με 80 λεπτά το κιλό και η λιανική από 1,20 ευρώ/κιλό έως και 1,40/ ευρώ το κιλό. Ωστόσο όταν υπάρχει το κρεμμύδι της Θήβας στην αγορά οι τιμές πέφτουν. Η ποικιλία κρεμμυδιού που καλλιεργούμε συγκομίζεται Ιούνιο με Ιούλιο ωστόσο έχει την ιδιότητα ότι διατηρείται μεγάλο διάστημα αποθηκευμένη. Γι’ αυτό και ακόμα διαθέτουμε προϊόν στην αγορά».

Σελινόριζα - Εύβοια

Τέλος επικοινωνήσαμε με έναν ακόμα χρήστη του totheshelf, τον κ. Σωτήρη Στυλιάγκατζη, ο οποίος καλλιεργεί 10 στρέμματα σελινόριζας (ετήσια παραγωγή 5 τόνοι) στην Εύβοια. Σύμφωνα με όσα μας ενημερώνει η παραγωγή ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου (έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο) και ενώ ήταν μια καλή χρονιά οι τιμές δεν μπόρεσαν να κινηθούν ικανοποιητικά. Κατά μέσο όρο οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον κ. Στυλιάγκατζη, κυμάνθηκαν στα 60 – 70 λεπτά το κιλό. «Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει και μια τιμή που θα βοηθούσε να βγάλουμε ένα μικρό κέρδος θα ήταν περίπου 1 ευρώ», τονίζει ο παραγωγός από την Εύβοια στον ΑγροΤύπο.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ