2014-02-21 11:08:39
Φωτογραφία για Η παράδοση… κουδουνίζει στη Θεσσαλονίκη
Με... κουδούνια θα πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Η νέα δράση του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας– Θράκης «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού» κορυφώνεται με την Πομπή Κωδωνοφόρων που θα αρχίσει στις 11.00 το πρωί από το Λευκό Πύργο, ενώ η Λεωφόρος Νίκης θα παραμείνει κλειστή προκειμένου να κινηθούν οι ομάδες των Κωδωνοφόρων.

Τελικός προορισμός η πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα γίνει αναπαράσταση εθίμων.

Στη συνέχεια, οι Κωδωνοφόροι, θα εξαπλωθούν σε μικρότερες πλατείες (Αγίας Σοφίας, Άθωνος, Πεζόδρομος Δ. Γούναρη, Πλατεία εμπορίου, Άγαλμα Βενιζέλου, Ι. Δέλλιου, Πεζόδρομο Ικτίνου).

Η δράση επιχειρεί να συνδέσει την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας της Ελλάδας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου. Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών.


Οι «Δρόμοι του κουδουνιού» αναζητούν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την καταγραφή της ποικιλομορφίας τους. Η διοργάνωση τοποθετείται σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με προτεραιότητα σε δραστηριότητες όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, ημερίδες και αναπαραστάσεις δρώμενων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες: Γιάννα Ευαγγελίδου: 6977 229976/ 2310414560,

[email protected]

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης: Βασ. Όλγας 68, 54642 Θεσ/νίκη. Τηλ.: 2310 830591, 2310 889840
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ