2014-02-21 12:56:02
Φωτογραφία για Ομπάμα και Σαουδάραβες αναβιώνουν τον πόλεμο
Solidarité & Progrès (Γαλλία)       (μτφ. Κριστιάν)

Μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης 2 σχετικά με τη Συρία, πολλαπλασιάζονται πάλι τα πολεμικά σχέδια για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον προσεχή Μάρτιο, οι Σαουδάραβες προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι είναι πάλι σε φάση με την Ουάσινγκτον με την αγόρευση  της υπεράσπισης που σχεδιάζει να αναπτύξει ο βασιλιάς Αμπντάλα για αλλαγή του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Συρία είναι επίσης σε εξέλιξη για τη συγχώνευση των «μέτριων» ισλαμιστών μαχητών, σύμφωνα με την σαουδική ορολογία, με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. 


Ο David Ignatius ανέφερε τη 18 Φεβ στην Washington Post ότι μερικά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της Ιορδανίας, του Κατάρ και άλλων συμμάχων στην περιοχή, βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον για εμπιστευτικές συναντήσεις με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Ο κυριότερος επισκέπτης ήταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Nayef, ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έχει πλέον αντικαταστήσει τον πρίγκιπα Μπαντάρ ως επικεφαλής των σαουδικών ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία.  

Ο τελευταίος, ο οποίος διατήρησε και εξόπλισε τις πιο εξτρεμιστικές φατρίες στη Συρία, έχασε σημαντικό μέρος της επιρροής του τους τελευταίους μήνες. 

Το Μέτωπο αλ-Νούσρα, στενά συνδεδεμένο με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL), φέρεται πλέον να εξαιρέιται από τις αποστολές όπλων προς τους αντάρτες, προς όφελος δυνάμεων που υποτίθενται να είναι λιγότερο ριζοσπαστικές.  

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρίγκιπας bin-Nayef είναι εγγύς του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του αρχηγού της CIA John Brennan, ο οποίος είχε συναντήσει τον Πρίγκιπα ως διευθυντή του σαουδικόυ γραφείου την πρώτη φορά το 1999 κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας.

Μία ακόμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Gaziantep, Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην οποία συμμετείχαν 30 από τους κύριους ηγέτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. 

Η συνάντηση, που συντονίστηκε από την Ουάσιγκτον, οδήγησε σε αναδιοργάνωση της διοίκησης του ΕΣΣ. 

Ο στρατηγός Σαλίμ Ίντρις, εγγύς τουΚατάρ σύμφωνα με τη Washington Post , αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό al-Bashir, πιο εγγύς στους Σαουδάραβες, με έδρα τη Quneitra στα νότια της Συρίας.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ