2014-02-21 13:01:03
Φωτογραφία για Ζητούν απο άνεργες μητέρες επιστροφή επιδόματος τοκετού που δόθηκε απο δικό τους λάθος
Παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησαν αντιπροσωπεία των... Ομάδων Γυναικών του νομού Ηρακλείου της ΟΓΕ, μαζί με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και με μητέρες, που τους ζητούν πίσω το επίδομα (βοήθημα) τοκετού.

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και των μητέρων που βρίσκονταν εκεί έκανε σαφές ότι το επίδομα τοκετού είναι δικαίωμα για κάθε γυναίκα που γεννά είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Επίσης ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω και θα παλέψουν μέχρι να δικαιωθούν.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, γνωστοποίησε πως θα γίνει προσφυγή στην Δικαιοσύνη, ενώ ήδη στο ΕΚΗ έχουν απευθυνθεί 18 γυναίκες οι οποίες έλαβαν τα σχετικά σημειώματα του ΙΚΑ και οι οποίες είναι όλες άνεργες !

Το θέμα θα συζητηθεί και στην Βουλή καθώς Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα "Ερωτηματικά και αντιδράσεις από τις αποφάσεις επιστροφής χρημάτων του επιδόματος τοκετού" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαίρη Διακάκη και Δημήτρης Στρατούλης.


Τους ζητούν να πληρώσουν τα δικά τους λάθη

Το πλέον εξοργιστικό ίσως είναι πως το ΙΚΑ απειλεί τις μητέρες που πήραν το βοήθημα των 900 ευρώ το 2013 με κατασχέσεις εαν δεν το επιστρέψουν, όταν η χορήγηση αυτή έγινε απο λάθος του ΙΚΑ και όχι των μητέρων.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησε η εφαρμογή της απόφασης του Υφυπ.Υγείας κ.Σαλμά, με την οποία καθορίστηκε νέος κανονισμός παροχών του βοηθήματος μητρότητας.

Έτσι, ενώ έως τότε οι μητέρες όπου κι αν γεννούσαν έπαιρναν έκτακτο βοήθημα 900 ευρώ για τοκετό ενός βρέφους, απο τον Δεκέμβριο του 2012, το έκτακτο αυτό βοήθημα χορηγείται μόνο στις μητέρες που γεννούν στο σπίτι !

Δηλαδή το βοήθημα κόπηκε για τους τοκετούς σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όπου καλύπτονται μόνο τα νοσήλεια.

Ειδικότερα ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ απο τον Δεκέμβριο του 2012 προβλέπει: Όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».

Όμως οι μητέρες που γέννησαν στο Ηράκλειο (αλλά και σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας) μετά την εφαρμογή του νόμου, δεν ήταν υποχρεωμένες να τον γνωρίζουν και κατέθεσαν τα σχετικά δικαιολογητικά για το βοήθημα το οποίο και τους εγκρίθηκε.

Και τώρα έρχονται οι ίδιοι που ενέκριναν τα χρήματα και τους απειλούν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εαν δεν τα επιστρέψουν!
flashnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ