2014-02-21 14:00:18
Φωτογραφία για Σόιμπλε: «Ναι» σε νέα περιορισμένη βοήθεια προς την Ελλάδα, «όχι» σε νέο κούρεμα
Το σενάριο περαιτέρω «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενδεχόμενης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, απέκλεισε ο Γερμανός υπουργός, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο CNBC, εν όψει της συνεδρίασης της G-20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

«Εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω, περιορισμένη, χρηματοοικονομική βοήθεια στα τέλη αυτού του έτους, όταν λήξει και το τρέχον πακέτο βοήθειας, είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε αυτό, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσεις τις υποχρεώσεις της μέχρι τότε», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο «κουρέματος», μέτρο το οποίο, όπως είπε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

«Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, τόσο η Ελλάδα, όσο και ολόκληρη η Ευρωζώνη, βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Όπως είπε, όλη η νευρικότητα σχετικά με το ευρώ έχει εξαλειφθεί και το ευρώ παραμένει ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα του κόσμου.


«Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και ολόκληρη η Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης, ήπιας ανάπτυξης όντως, αλλά αυτό είναι καλύτερο από την ύφεση», εκτίμησε, μάλιστα και κάλεσε τις χώρες να συνεχίσουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην εκπομπή Q&A του αυστραλιανού κρατικού καναλιού του ABC. Είπε, μάλιστα, πως λόγω της ανάκαμψης, «όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943».

Η κα. Λαγκάρντ απαντούσε σε ερώτηση μιας κοπέλας από το κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση και είπε ότι μέτρα που επέβαλε η Τρόικα στην Ελλάδα «έπληξαν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη» με τις αστοχίες τους.

«Όντως σημειώθηκαν αστοχίες και υπήρξε και λάθος προσέγγιση» ομολόγησε, αλλά σημείωσε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δινόταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για ένα «μεγάλο ταξίδι» με πολλές θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων αλλά τα σκληρά μέτρα ήταν απαραίτητα, όπως είπε, για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες «να κάνουν τις ασκήσεις τους»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών έχουν να «κάνουν τις ασκήσεις τους» στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προτού ζητήσουν της αλληλεγγύη των ανεπτυγμένων οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, ο ανεπτυγμένος κόσμος οφείλει να επιδείξει υπευθυνότητα για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά «όλοι πρέπει να καταλάβουν πως πρώτα πρέπει να κάνουν τις ασκήσεις τους και μετά οι χώρες μπορούν να ζητήσουν την αλληλεγγύη από άλλους».
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ