2014-02-22 00:06:07
Φωτογραφία για Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ προτείνουν Ι.Τέντες και ΠΑΣΟΚ
Ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες απέστειλε τρισέλιδη επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΚΟ και ζητά συνάντηση, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος, αλλά και να διατυπωθούν σχετικές προτάσεις.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τέντες στην εκπνοή του 2013 είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ΜΚΟ είναι τουλάχιστον 1.500.

Ακόμα, το τελευταίο διάστημα στελέχη των υπηρεσιών του κ. Τέντε πραγματοποίησαν έρευνα ως προς το παρελθόν των ΜΚΟ στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε ότι είναι «νεφελώδες» το καθεστώς λειτουργίας τους.

Στην επιστολή του ο κ. Τέντες προτείνει να συσταθεί μητρώο ΜΚΟ, προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν οι σκοποί και η δράση τους, όπως επίσης πρότεινε την αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να καθορίζονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΚΟ.


Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε νωρίτερα η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για παρανομίες, διαφθορά και διασπάθιση πόρων από το χώρο των ΜΚΟ, επιβάλουν ριζικές αλλαγές στο όλο καθεστώς λειτουργίας τους. Δεν αμφισβητούμε το σημαντικό ρόλο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Όμως γίνεται πια σαφές ότι έχουν ιδρυθεί και ΜΚΟ που έχουν στόχο να ωφεληθούν φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σ´ αυτές μέσω απάτης και διαφθοράς. Κι αυτοί εκμεταλλεύονται το θολό τοπίο και το έλλειπες θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 2011 όταν έγινε σχετική συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε επιχειρήσει να βάλει τάξη στο όλο θέμα, να προχωρήσει σε ελέγχους και να επιβάλει τη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΚΟ και τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους από τις αρμόδιες αρχές.

Αναμφίβολα όμως, χρειάζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιβάλουν το συστηματικό έλεγχο των ΜΚΟ και θα αποτρέπουν κάθε φαινόμενο αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής και του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κ. Ι. Τέντε που έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει στο πλαίσιο αυτό κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου νόμου που θα θέσει τέλος στα αρνητικά φαινόμενα στο χώρο των ΜΚΟ".

Ας σημειωθεί ότι χθες ο Γιώργος Παπανδρέου είπε σχετικά ότι ήταν η δική του κυβέρνηση εκείνη που δημιούργησε το νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να κινείται η Δικαιοσύνη και να διερευνά παρόμοιες υποθέσεις, όπως ζήτησε και τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΚΟ που αναλάμβανε προγράμματα αποναρκοθέτησης.
epikaira.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΒΙΝΤΕΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΕΦ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΒΙΝΤΕΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΕΦ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ