2014-02-22 07:27:07
Φωτογραφία για Η κρίση πλήττει τους ασθενείς με άνοια
Η οικονομική κρίση δυσχεραίνει σημαντικά τη θεραπεία των ασθενών με άνοια και την πρόσβασή τους, στις καινοτόμες αγωγές.

Οι άνοιες αποτελούν μία από τις πρώτες δέκα αιτίες που προκαλούν ανικανότητα στις αναπτυγμένες χώρες.

Η νόσος προσβάλλει 10 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη τουλάχιστον 150.000-200.000 στην Ελλάδα ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 περίπου 6.7 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ, θα έχουν νόσο Alzheimer.

Σχετίζεται με σημαντική σωματική, κοινωνική και ψυχιατρική αναπηρία των ασθενών και σημαντικό φορτίο και πίεση των μελών της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα.

Πρόκειται για μια νοητική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από έκπτωση σε μια ή σε περισσότερες από τις νοητικές λειτουργίες, που έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργική διαταραχή στην καθημερινή ζωή.

Τα παραπάνω επεσήμανε σε εκδήλωση για το θέμα, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών καθ. Νευρολογίας Μάγδα Τσολάκη .


Όπως εξήγησε η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες.

« Η χρήση των γενοσήμων είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δυστυχώς χρειάζεται μερικές φορές να τα διακόψουμε λόγω μη αποτελεσματικότητας» επισήμανε και πρόσθεσε:

«Κάθε μεγάλη αλλαγή φέρνει αναστάτωση. Το όριο συνταγογράφησης έχει φοβίσει λίγο τους γιατρούς, αλλά πιστεύω ότι γρήγορα θα προσαρμοσθούμε. Η πλέον πρόσφατη καινοτομία όσον αφορά στα θεραπευτικά σκευάσματα για τη Νόσο Alzheimer είναι το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης 13,3 mg, το οποίο έλαβε έγκριση κυκλοφορίας τον Ιανουάριο του 2013 και πρόσφατα έλαβε και τιμή.

Εκκρεμεί πλέον μόνο η εισαγωγή του στη θετική λίστα προκειμένου να αποζημιώνεται από τα ταμεία, η οποία και αναμένεται να γίνει άμεσα.» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ