2014-02-22 13:05:06
Φωτογραφία για Πώς τα video games βελτιώνουν την όρασή μας!
Μόλις μερικές ώρες ενασχόλησης με ένα βιντεοπαιχνίδι, έδωσαν σε αθλητές του μπέιζμπολ την ικανότητα να διαβάζουν κείμενο από απόσταση τρεις φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με ένα μέσο άνθρωπο, που δεν φοράει γυαλιά Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ, ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι δυνατό να εξασκηθεί η ανθρώπινη όραση. Παλαιότερες μελέτες, ωστόσο, σχετικές με το θέμα, βασίζονταν σε ασκήσεις εκπαίδευσης των μυών που κινούν τα μάτια.

Οι ψυχολόγοι του Ρίβερσαϊντ επέλεξαν αυτή τη φορά μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τους μισούς παίκτες μπέιζμπολ της ομάδας του πανεπιστημίου να κάνουν 30 συνεδρίες των 25 λεπτών, εξασκούμενοι σε ένα βιντεοπαιχνίδι που, μεταξύ άλλων, καλεί τον παίκτη να αντιληφθεί κρυμμένους στόχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Current Biology», οι αθλητές που συμμετείχαν στο πείραμα, παρουσίαζαν αύξηση της ευαισθησίας στο κοντράστ και αύξηση οπτικής οξύτητας κατά 31%.


Μάλιστα, ορισμένοι μπορούσαν να διαβάσουν δύο επιπλέον γραμμές στον στάνταρτ πίνακα Σνέλεν, που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η όρασή τους είχε βελτιωθεί στο 20/7,5, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να διαβάσουν από απόσταση 20 μέτρων ένα κείμενο που ο μέσος άνθρωπος θα έβλεπε από τα 7,5 μέτρα.

«Δεν περίμενα ότι θα βλέπαμε τόσο μεγάλη βελτίωση», δηλώνει ο Νταγκ Σμιθ, προπονητής της πανεπιστημιακής ομάδας, ενώ οι ίδιοι οι αθλητές ανέφεραν ότι «έβλεπαν την μπάλα καλύτερα», είχαν «καλύτερη περιφερική όραση» και «έβλεπαν πιο μακριά».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ