2014-02-22 20:16:07
Φωτογραφία για Τα αμερικανικά F-15E της 48th Fighter Wing στη Σούδα και την 115 ΠΜ
Φωτογραφίες από τα αμερικανικά μαχητικά F-15E Strike Eagle που έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Σούδας, όπου εδρεύει η 115 Πτέρυγα Μάχης (115 ΠΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας κλιμάκιο της Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύει στην Ευρώπη (USAFE) φιλοξενείται στην 115 ΠΜ από τις 13 Φεβρουαρίου ως τις 4 Μαρτίου 2014.

Το κλιμάκιο αποτελούν 259 άτομα προσωπικό και 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle της 494ης Μοίρας Μαχητικών (494th Fighter Squadron) της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών (48th Fighter Wing «Statue of Liberty») που εδρεύει στη βρετανική αεροπορική βάση (RAF) Lakenheath, στο Suffolk της Αγγλίας.

Η συνεργασία, θα διεξαχθεί με τη μορφή δραστηριοτήτων εκπαίδευσης (συνεκπαίδευση) με τα ελληνικά μαχητικά F-16C/-D Block 52+ των 340 και 343 Μοιρών της 115 ΠΜ, και θα εκτελεστούν πτήσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα είδη των αποστολών (αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους) καθώς και την εκτέλεση βολών με αδρανή όπλα.


Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης περιλαμβάνεται και εναέριος ανεφοδιασμός από αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 115 ΠΜ και η 494th Fighter Squadron συμμετείχαν στην πρόσφατη ισραηλινή άσκηση «Blue Flag 2013».

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, με τη συμμετοχή μάλιστα σημαντικού αριθμού αμερικανικών μαχητικών, αποτελεί υλοποίηση της γενικότερης πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) για επαύξηση των διμερών και πολυμερών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.

Η πολιτική αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στην υπηρέτηση – υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και την αναβάθμιση του επιπέδου των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας μέσω της απόκτησης νέων εμπειριών για το σύνολο του προσωπικού (ιπτάμενο και μη), ανταλλαγής απόψεων και επαφής με ποικίλες επιχειρησιακές φιλοσοφίες, τακτικές και διαδικασίες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Αεροπορία των ΗΠΑ, μόλις στους πρώτους δύο μήνες του 2014 έχουν ήδη διεξαχθεί κοινές δραστηριότητες (όπως η άσκηση «Cascade Gambit» όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης [31 ΜΕΕΔ] και από αμερικανικής η 352η Σμηναρχία Ειδικών Επιχειρήσεων [352nd SOG: Special Operations Group], η συνεκπαίδευση της 31ης ΜΕΕΔ με την 37η Μοίρα Αερομεταφορών [37th Airlift Squadron] της Αεροπορίας των ΗΠΑ), γεγονός που εκ των πραγμάτων έχει και ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Ας σημειωθεί επίσης ότι τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 επισκέφθηκαν την 115 ΠΜ, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθούν το Capstone General and Flag Officer’s course του National Defense University (αντίστοιχο της οικείας Σχολής Εθνικής Άμυνας – ΣΕΘΑ).

Την αμερικανική αποστολή υποδέχθηκε ο διοικητής της 115 ΠΜ σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης, και το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε ενημέρωση για το έργο και την αποστολή της μονάδας, ξενάγηση στις 340 και 343 Μοίρες και παρουσίαση του αεροσκάφους F-16C/-D Block 52+.

Επίσης, η αμερικανική αποστολή παρακολούθησε πτήση επίδειξης από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς», η οποία εκτελέσθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της 115 ΠΜ.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί και μία άλλη διάσταση της συνεργασίας που αφορά την τοπική οικονομία. Η επίσκεψη και παραμονή επί σχεδόν τρεις εβδομάδες 259 επισκεπτών οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από μία περιοχή που είναι εντελώς διαφορετική από την Κρήτη και η γνωριμία τους με τα φυσικά κάλλη, τους ανθρώπους και τα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού δεν θα αποτελεί απλώς μία τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία, αλλά αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για την Κρήτη ως προορισμού διακοπών και αναψυχής.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, η Πολεμική Αεροπορία όχι μόνο εξυπηρετεί τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς αλλά ασκεί και ουσιαστική κοινωνική πολιτική.
defence-point.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΦΗ-Ολυμπιακός [0-1]
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΦΗ-Ολυμπιακός [0-1]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ