2014-02-23 08:27:06
Φωτογραφία για Εμφραγμα σε δύο νοσοκομεία
Την απόλυτη δοκιμασία υφίστανται δύο πρωτοποριακά νοσοκομεία της Αττικής. Το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ωνάσειο» αντιμετωπίζουν σημαντικές διοικητικές και οικονομικές «αρρυθμίες», οι οποίες αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Πιο άμεσα είναι τα προβλήματα του «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού. Η έλλειψη ρευστότητας είναι τέτοια, που οι περισσότεροι από τους 824 εργαζόμενους και τους 180 γιατρούς έχουν να πληρωθούν έντεκα μήνες.

Στην περίπτωση του «Ωνασείου» τα προβλήματα είναι μεν πιο ήπια και διαχειρίσιμα, αλλά όλοι είναι βέβαιοι ότι επίκεινται αλλαγές, κυρίως στον τρόπο χρηματοδότησης. Το έλλειμμα των 25 εκατομμυρίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, λόγω τρόικας, και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.

Στην περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν» η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας πρόσφατης απόφασης του Ειρηνοδικείου για τα διοικητικά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), στον οποίο ανήκει το νοσοκομείο. Το δικαστήριο απέρριψε απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία όρισε προσωρινό διοικητικό συμβούλιο στον ΕΕΣ και στο νοσοκομείο.


Εναν μήνα μετά τον διορισμό της, η εν λόγω διοίκηση είχε συμφωνήσει με την Τράπεζα Πειραιώς μια βιώσιμη λύση στο μείζον οικονομικό θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν». Με τη δικαστική απόφαση το συμβούλιο του ΕΕΣ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με το συμβούλιο του νοσοκομείου, το οποίο διορίζεται από τον ΕΕΣ.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του συμβουλίου του «Ερρίκος Ντυνάν». Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κ. Κωνσταντίνος Τζουτζουράκης δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει διοικητικό κενό και πως οι εργαζόμενοι παρέχουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, άριστες υπηρεσίες υγείας.

Εντονα ενοχλημένος με την απόφαση του Ειρηνοδικείου είναι και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος θα την εφεσιβάλει, δηλώνοντας, όμως, πως για ό,τι συμβεί στο μεταξύ δεν έχει ευθύνη η πολιτεία. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από το καλοκαίρι υπήρξε μια προσπάθεια να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διασωθούν το νοσοκομείο και ο ΕΕΣ, ο οποίος απειλείται με αποπομπή από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Σε αυτό το πνεύμα το υπουργείο διόρισε πριν από έναν μήνα προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επέδειξε τεράστια πρόοδο. Πέτυχε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανέλαβε το δάνειο 90 εκατομμυρίων ευρώ που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν» ως βάρος από την Τράπεζα Κύπρου.

Παράλληλα εκταμιεύτηκαν γρήγορα χρήματα, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ. Είναι, δε, σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, για την αλλαγή του καταστατικού του και την ακύρωση διαδικασίας αποπομπής του ΕΕΣ.

Στο «Ωνάσειο» το βασικό πρόβλημα είναι τα ελλείμματα. Η παρούσα διοίκηση τα περιόρισε, από τα 35 εκατομμύρια, σε 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αλλά η τρόικα ζητά να μην καλύπτονται ελλειμματικά νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, καθηγητής κ. Ιωάννης Λεκάκης, υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας, προκειμένου να αναλάβει θέση διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Λεκάκης ανέφερε ότι ο λόγος της παραίτησης δεν είναι τα ελλείμματα, αλλά το ότι δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει και στις δύο υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το θέμα του ελλείμματος εντείνεται από τη μείωση των νοσηλίων για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από τα 8.500 στα 4.500 ευρώ.

Ρεαλιστική κοστολόγηση ζητούν οι γιατροί στο 'Ωνάσειο'

Στο θέμα της ρεαλιστικής αποτίμησης κοστολόγησης των υπηρεσιών που παρέχει το «Ωνάσειο» αναφέρονται οι γιατροί του Κέντρου.

Η Ενωση Ιατρών ανακοίνωσε χθες ότι «...χρειάζεται συνειδητοποίηση από την πολιτεία του ειδικού και αναντικατάστατου ρόλου του και ρεαλιστική, σύμφωνη με τις διεθνείς προδιαγραφές, κοστολόγηση των υπηρεσιών του. Χρειάζεται, τέλος, σύγχρονη, επαγγελματική διοίκηση με όραμα, σχέδιο για το μέλλον, εξωστρέφεια και πραγματισμός».

Οι γιατροί σημειώνουν ότι η δομή και η λειτουργία του Κέντρου εξυπηρετεί επί 20 και πλέον χρόνια, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον Ελληνα ασθενή και μόνο αυτόν. Το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» -αναφέρουν- στέκει πάντοτε αρωγός του «Ωνασείου» στο πνεύμα της δωρεάς του δωροθέτη και του νομικού πλαισίου λειτουργίας του Κέντρου.

Η Επιστημονική Ενωση Ιατρών του νοσοκομείου τονίζει ότι υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται τον διαφανή και αξιοπρεπή τρόπο αμοιβής των ιατρών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ